Hoog cholesterol behandeling met Simvastatine
Wist je dat cholesterolwaarden bij vrouwen meer schommelen dan bij mannen? Vóór de overgang hebben vrouwen relatief veel van het ‘goede’ cholesterol, maar na de overgang stijgt het ‘slechte’ cholesterol. Hoge cholesterolwaarden zijn een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Simvastatine, ook bekend onder de merknaam Zocor, kan helpen dit risico te verminderen.
Wat is Simvastatine?
Simvastatine is een medicijn dat behoort tot de groep van statines. Het wordt gebruikt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, wat helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Simvastatine werkt door de productie van cholesterol in de lever te blokkeren, waardoor het totale cholesterolgehalte en het ‘slechte’ LDL-cholesterol dalen. Simvastatine is beschikbaar in tabletten van 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg en 80 mg en wordt oraal ingenomen.
Hoe werkt Simvastatine?
Simvastatine remt een enzym in de lever dat nodig is voor de productie van cholesterol. Door deze remming daalt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Studies hebben aangetoond dat Simvastatine het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Uit onderzoek bleek dat het gebruik van Simvastatine de totale sterfte aan hart- en vaatziekten met 34% verminderde vergeleken met een placebo. Bovendien was de totale mortaliteit met Simvastatine 29% lager dan met een placebo.
Voor wie is Simvastatine geschikt?
Simvastatine is geschikt voor volwassenen met een hoog cholesterolgehalte, die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Denk hierbij aan mensen met bestaande hart- en vaatziekten, diabetes of andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk of een familiegeschiedenis van hartziekten. Het is belangrijk om met je arts te overleggen of Simvastatine de juiste keuze voor jou is, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.
Simvastatine kopen zonder recept
Simvastatine is een receptplichtig medicijn en kan alleen worden verkregen met een voorschrift van je arts. Het is belangrijk om dit medicijn alleen te kopen bij betrouwbare bronnen met een geldig recept. Het kopen van medicijnen zonder recept kan gevaarlijk zijn, omdat je niet zeker weet of je een echt en veilig product krijgt.
Kan iedereen Simvastatine gebruiken?
Niet iedereen kan Simvastatine gebruiken. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals leverproblemen of een allergie voor statines, moeten dit medicijn vermijden. Overleg altijd met je arts voordat je begint met Simvastatine, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere gezondheidsproblemen hebt.
Is Simvastatine veilig?
Simvastatine is goedgekeurd door medische autoriteiten en wordt als veilig beschouwd wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. De bijwerkingen van Simvastatine kunnen zijn: pijn, gevoeligheid, zwakte of kramp in de spieren. Andere bijwerkingen zijn pijn of ontsteking in de gewrichten, ontsteking van de bloedvaten, ongebruikelijke blauwe plekken of kortademigheid. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen, zoals leverproblemen of ernstige spierbeschadiging. Volg altijd de instructies van je arts op en meld eventuele bijwerkingen.
Welk dieet kan ik het beste volgen tijdens het gebruik van Simvastatine?
Houd je tijdens het gebruik van Simvastatine aan de aanbevelingen van het Nationaal Cholesterol Onderwijs Programma (NCEP). Dit betekent dat je je dagelijkse voedingsinname aanpast door minder dan 7% van je calorieën uit verzadigd vet te halen en minder dan 200 mg cholesterol per dag te eten. Zorg ervoor dat 25% tot 35% van je dagelijkse calorieën uit vet komt, waarbij het meeste vet onverzadigd moet zijn. Eet ook voedingsmiddelen die plantensterolen bevatten, zoals bepaalde margarines en salade dressings, en zorg voor voldoende oplosbare vezels uit granen, bonen, erwten, peulvruchten, fruit en groenten. Daarnaast is het belangrijk om je gewicht onder controle te houden en meer te bewegen.
Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Simvastatine?
Simvastatine blijft effectief in het verlagen van cholesterol en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Het bloeddrukverlagende effect van Simvastatine blijft behouden zonder bewijs van tolerantie (verminderde effectiviteit). Regelmatige controle door je arts is belangrijk om ervoor te zorgen dat het medicijn blijft werken zoals bedoeld.
Wat gebeurt er als je stopt met Simvastatine?
Als je stopt met Simvastatine, kunnen je cholesterolwaarden weer stijgen, wat je risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Stop nooit met Simvastatine zonder eerst met je arts te overleggen. Je arts kan je helpen om het medicijn op een veilige manier af te bouwen.
Belangrijke punten om te weten over Simvastatine
- Toediening: Simvastatine wordt eenmaal per dag ingenomen, meestal ‘s avonds, omdat de cholesterolproductie in de lever ‘s nachts het hoogst is.
- Opslag: Bewaar Simvastatine op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
- Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, gevoeligheid, zwakte of kramp in de spieren. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam maar kunnen voorkomen.
- Advies voeding: Volg een cholesterolverlagend dieet terwijl je Simvastatine gebruikt en verhoog je fysieke activiteit om de effectiviteit van het medicijn te verbeteren.
Veelgestelde vragen over Simvastatine
Hoe snel werkt Simvastatine?
De cholesterolwaarden kunnen binnen enkele dagen beginnen te dalen, maar het kan enkele weken duren voordat het volledige effect merkbaar is.
Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Simvastatine?
Het is het beste om alcohol te beperken, omdat het de kans op leverproblemen kan vergroten, een bijwerking die geassocieerd is met statines.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?
Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Sla de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.
Belangrijk
Lees voor het gebruik van Simvastatine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.