Pravastatine

Pravastatine is een effectief medicijn voor de behandeling van hoge cholesterolwaarden en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Hoog cholesterol behandeling met Pravastatine

Wist je dat Europa het hoogste percentage mensen met een hoog cholesterolgehalte ter wereld heeft? Maar liefst 54% van de mannen en vrouwen in Europa heeft te maken met ‘slecht’ cholesterol (LDL). Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Pravastatine, een van de meest effectieve statines, kan helpen dit risico te verminderen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Pravastatine, hoe het werkt, en waarom het een goede keuze kan zijn voor jou.

Wat is Pravastatine?

Pravastatine is een medicijn dat behoort tot de groep van statines. Het wordt gebruikt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, met name het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Dit helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Pravastatine is beschikbaar in tabletten van 10 mg, 20 mg en 40 mg en wordt oraal ingenomen. Resultaten uit een onderzoek tonen aan dat mensen die Pravastatine gebruikten, 24% minder kans hadden op een niet-fatale hartaanval of overlijden door hartziekte vergeleken met mensen die een placebo namen. Daarnaast hadden mensen die Pravastatine namen, 19% minder kans op een beroerte vergeleken met degenen die een placebo gebruikten.

Hoe werkt Pravastatine?

Pravastatine werkt door een enzym in de lever te remmen dat nodig is voor de productie van cholesterol. Dit enzym heet HMG-CoA-reductase. Door de werking van dit enzym te blokkeren, verlaagt Pravastatine de productie van cholesterol in de lever, waardoor de LDL-cholesterolwaarden in het bloed dalen. Onderzoek bij vrouwen heeft aangetoond dat Pravastatine het risico op coronaire hartziekten met 45%, het risico op coronaire hartziekten plus beroerte met 50%, en het risico op beroerte alleen met 64% vermindert wanneer het wordt gecombineerd met een cholesterolverlagend dieet.

Voor wie is Pravastatine geschikt?

Pravastatine is geschikt voor volwassenen met een hoog cholesterolgehalte, die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Denk hierbij aan mensen met bestaande hart- en vaatziekten, diabetes of andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk of een familiegeschiedenis van hartziekten. Het is belangrijk om met je arts te overleggen of Pravastatine de juiste keuze voor jou is, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Pravastatine kopen zonder recept

Pravastatine kopen zonder recept is niet mogelijk. Pravastatine is een receptplichtig medicijn en kan alleen worden verkregen met een voorschrift van je arts. Het is cruciaal om dit medicijn alleen te kopen bij betrouwbare bronnen met een geldig recept. Het kopen van medicijnen zonder recept kan gevaarlijk zijn, omdat je niet zeker weet of je een echt en veilig product krijgt.

Kan iedereen Pravastatine gebruiken?

Niet iedereen kan Pravastatine gebruiken. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals leverproblemen of een allergie voor statines, moeten dit medicijn vermijden. Overleg altijd met je arts voordat je begint met Pravastatine, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere gezondheidsproblemen hebt.

Is Pravastatine veilig?

Pravastatine is goedgekeurd door medische autoriteiten en wordt als veilig beschouwd wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Een groot voordeel van Pravastatine is dat het, in vergelijking met andere statines, de minste spierklachten veroorzaakt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen, zoals leverproblemen of ernstige spierbeschadiging. Volg altijd de instructies van je arts op en meld eventuele bijwerkingen.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Pravastatine?

Onder andere uit de eerder genoemde langdurige studies blijkt dat Pravastatine effectief blijft in het verlagen van cholesterol en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Het cholesterolverlagende effect van Pravastatine blijft behouden zonder bewijs van tolerantie (verminderde effectiviteit). Regelmatige controle door je arts is belangrijk om ervoor te zorgen dat het medicijn blijft werken zoals bedoeld.

Wat gebeurt er als je stopt met Pravastatine?

Als je stopt met Pravastatine, kunnen je cholesterolwaarden weer stijgen, wat je risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Stop nooit met Pravastatine zonder eerst met je arts te overleggen. Je arts kan je helpen om het medicijn op een veilige manier af te bouwen.

Belangrijke punten om te weten over Pravastatine

  • Toediening: Pravastatine wordt meestal eenmaal per dag ingenomen, bij voorkeur ‘s avonds, omdat de cholesterolproductie in de lever ‘s nachts het hoogst is.
  • Opslag: Bewaar Pravastatine op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam maar kunnen voorkomen.
  • Advies voeding: Volg een cholesterolverlagend dieet terwijl je Pravastatine gebruikt en verhoog je fysieke activiteit om de effectiviteit van het medicijn te verbeteren.

Veelgestelde vragen over Pravastatine

Hoe snel werkt Pravastatine?

De cholesterolwaarden kunnen binnen enkele dagen beginnen te dalen, maar het kan vier weken duren voordat het volledige effect merkbaar is.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Pravastatine?

Het is het beste om alcohol te beperken, omdat het de kans op leverproblemen kan vergroten, een bijwerking die geassocieerd is met statines.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Sla de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Pravastatine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Mylan B.V.
Dieselweg 25
3752 LB Bunschoten
Nederland

Dosering:

10 mg – 20 mg – 40 mg pravastatinenatrium

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja