Saxenda

Saxenda is een medicijn dat wordt gebruikt om (jong)volwassenen met obesitas te helpen bij het beheersen van hun gewicht. Het is een effectief hulpmiddel voor gewichtsverlies wanneer het wordt gebruikt in combinatie met een caloriearm dieet en verhoogde lichamelijke activiteit.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Hoe kan ik effectief afvallen met Saxenda?

Het is een effectief hulpmiddel voor gewichtsverlies wanneer het wordt gebruikt in combinatie met een caloriearm dieet en verhoogde lichamelijke activiteit. Saxenda werkt door het nabootsen van een natuurlijk hormoon in het lichaam dat de eetlust helpt reguleren, waardoor je je sneller vol voelt en minder eet. Ben je op zoek naar een effectieve manier om af te vallen en je gezondheid te verbeteren? Dan kan Saxenda een mogelijke oplossing zijn.

Wat is Saxenda?

Saxenda, met de werkzame stof liraglutide, is een GLP-1 receptoragonist (bloedsuikerspiegel verlager) die helpt bij gewichtsverlies door de eetlust te onderdrukken en de calorie-inname te verminderen. Het wordt dagelijks toegediend via een injectie en is bedoeld voor volwassenen met obesitas (BMI ≥ 30) of overgewicht (BMI ≥ 27) die minstens één gewicht-gerelateerde aandoening hebben, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, of slaapapneu​​.

Hoe werkt Saxenda?

Saxenda bevat liraglutide, een GLP-1 receptoragonist die werkt door de werking van het hormoon GLP-1 na te bootsen. GLP-1 speelt een rol bij de regulatie van de eetlust en voedselinname. Door zich te binden aan GLP-1 receptoren in de hersenen, verhoogt liraglutide het gevoel van verzadiging en vermindert het hongergevoel. Hierdoor eet je uiteindelijk minder en val je (in combinatie met een gebalanceerd leven) af. Een studie toonde aan dat deelnemers met overgewicht of obesitas die Saxenda gebruikten tot 15% van hun lichaamsgewicht verloren​​.

Voor wie is Saxenda geschikt?

Saxenda is bedoeld voor volwassenen en adolescenten vanaf 12 jaar met obesitas of overgewicht die extra hulp nodig hebben bij gewichtsbeheersing. Het is vooral geschikt voor mensen die niet voldoende gewicht verliezen met alleen dieet en lichaamsbeweging. Bespreek altijd met je arts of Saxenda geschikt is voor jou, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt​​.

Saxenda kopen zonder recept

Saxenda is een receptplichtig medicijn en mag alleen worden verkregen met een (online) voorschrift van een arts. Het is belangrijk om Saxenda alleen te kopen bij een erkende apotheek om vervalsingen te vermijden die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Koop Saxenda nooit online zonder recept, want dit kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen​​.

Kan iedereen Saxenda gebruiken?

Niet iedereen kan Saxenda gebruiken. Het is niet geschikt voor mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergische reacties op liraglutide of een van de hulpstoffen in Saxenda. Ook is het niet aanbevolen voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals ernstige nier- of leverproblemen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen Saxenda niet gebruiken. Overleg altijd met je arts voordat je met Saxenda begint​​.

Is Saxenda veilig?

Saxenda is goedgekeurd door de Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd. Het is essentieel om de instructies van je arts nauwkeurig op te volgen voor een veilig gebruik van Saxenda​​.

Langetermijneffecten van Saxenda

Langdurig gebruik van Saxenda kan leiden tot blijvend gewichtsverlies en verbetering van aan obesitas gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en slaapapneu. Studies hebben aangetoond dat diabetespatiënten die Saxenda langdurig gebruiken, significante verbeteringen ervaren in hun gezondheid en een verminderd risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen​​.

Wat gebeurt er als je stopt met Saxenda?

Het stoppen met Saxenda kan leiden tot een terugval in eetgewoonten en gewichtstoename. Veel mensen ervaren dat ze weer aankomen als ze stoppen met het medicijn, vooral als ze hun dieet en bewegingsroutine niet blijven volgen. Het is belangrijk om een plan te hebben voor het behouden van je gewichtsverlies nadat je stopt met Saxenda. Overleg met je arts over de beste manier om je gezonde levensstijl voort te zetten​​.

Belangrijke punten om te weten over Saxenda

  • Toediening: Saxenda wordt eenmaal per dag geïnjecteerd in de buik, dijbeen of bovenarm.
  • Opslag: Bewaar Saxenda in de koelkast. Na openen kan de pen bij kamertemperatuur worden bewaard, maar moet deze binnen 30 dagen worden gebruikt.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, en buikpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Voorschrift: Saxenda is alleen op recept verkrijgbaar en moet worden gebruikt onder toezicht van een arts​​.

Veelgestelde vragen over Saxenda

Hoelang duurt het voordat Saxenda begint te werken?

Saxenda begint vaak binnen enkele weken te werken, maar het volledige effect kan na enkele maanden merkbaar zijn.

Kan ik Saxenda gebruiken met andere medicijnen?

Saxenda mag niet worden gecombineerd met andere GLP-1 receptoragonisten. Bespreek altijd met je arts welke medicijnen je gebruikt om interacties te voorkomen.

Hoe moet ik Saxenda bewaren?

Bewaar ongebruikte Saxenda-pennen in de koelkast. Eenmaal geopend, kunnen ze bij kamertemperatuur worden bewaard, maar moeten ze binnen 30 dagen worden gebruikt​​.

Wat kost Saxenda?

Een behandeling met Saxenda kost ongeveer € 2600,- per patiënt per jaar.

Is Saxenda beschikbaar?

Ja, Saxenda is beschikbaar, maar er zijn aanzienlijke tekorten. De beschikbaarheid van Saxenda is beperkt door een toegenomen vraag en verlaging van productie. Dit heeft geleid tot een wereldwijde schaarste die naar verwachting tot het einde van 2024 zal aanhouden. Ondanks pogingen van de fabrikant, Novo Nordisk, om de productie op te schalen, blijft de levering ontoereikend om aan de vraag te voldoen​.

Wordt Saxenda vergoed?

Ja, Saxenda wordt vergoed voor een kleine groep mensen met ernstig overgewicht. Mensen met een BMI van 40 of hoger, of een BMI van 35 of hoger met bijkomende gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten, komen in aanmerking voor vergoeding via het basispakket. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft deze beslissing genomen om deze groep te helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van hun gezondheid.

Saxenda kan een waardevol hulpmiddel zijn voor mensen die moeite hebben met afvallen en hun gezondheid willen verbeteren. Overleg altijd met je arts voordat je met de behandeling begint en volg hun advies nauwkeurig op. Voor meer informatie over de effectiviteit van Saxenda, bekijk het onderzoek naar gewichtsverlies tot 15%​​.

Belangrijk

Vragen over het gebruik, bijwerkingen of ander medisch advies? Raadpleeg altijd een arts bij vragen of zorgen bij gebruik van Saxenda.

Extra informatie

Fabrikant:

Novo Nordisk A/S Novo Allé
DK-2880 Bagsværd
Denemarken

Dosering:

Saxenda 6 mg/ml liraglutide

Type:

Injectiepen

Recept nodig:

Ja