Azitromycine

Azitromycine is een antibioticum dat veel wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Bacteriële infectie behandeling met Azitromycine

Heb je last van een bacteriële infectie zoals een luchtweginfectie, een oorontsteking, of een huidinfectie? Dan kan Azitromycine een geschikte oplossing voor je zijn. Het behoort tot de groep van macrolide-antibiotica en wordt vaak gekozen vanwege de effectieve werking en relatief korte behandelingsduur. Dit medicijn, verkrijgbaar in tabletten van 250 mg en 500 mg, bestrijdt diverse soorten bacteriën die infecties veroorzaken.

Wat is Azitromycine?

Azitromycine is een breed-spectrum antibioticum dat werkt door de groei van bacteriën te remmen. Het is effectief tegen veel verschillende bacteriën en wordt vaak gebruikt wanneer andere antibiotica niet werken of niet geschikt zijn. Dit medicijn wordt voorgeschreven voor de behandeling van:

 • Luchtweginfecties, zoals bronchitis en longontsteking (pneumonie).
 • Keel-, amandel- en bijholteontstekingen (tonsillitis, faryngitis, sinusitis).
 • Oorontstekingen (acute otitis media).
 • Huidinfecties en infecties van weke delen (onderhuidse weefsels).
 • Seksueel overdraagbare infecties zoals chlamydia.

Hoe werkt Azitromycine?

Azitromycine werkt door de eiwitsynthese in bacteriën te verstoren, wat resulteert in het stoppen van hun groei. Dit proces helpt je lichaam om de bacteriële infectie effectief te bestrijden. Azitromycine begint normaliter vrij snel te werken, maar houd er rekening mee dat het een paar uur kan duren voordat de piekconcentraties in je lichaam worden bereikt. De gebruikelijke dosering varieert afhankelijk van het type infectie en de ernst ervan:

 • Driedaagse kuur: 500 mg eenmaal per dag.
 • Vijfdaagse kuur: 500 mg op de eerste dag, gevolgd door 250 mg per dag voor de volgende vier dagen.
 • Eendaagse kuur voor chlamydia: 1000 mg in één dosis.

Voor wie is Azitromycine geschikt?

Azitromycine is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 45 kg die last hebben van de bovengenoemde infecties. Het is belangrijk om dit medicijn alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts, vooral als je lever- of nierproblemen hebt, of als je andere medische aandoeningen hebt die de werking van Azitromycine kunnen beïnvloeden.

Azitromycine kopen zonder recept

Azitromycine kan alleen op recept worden verkregen. Koop dit medicijn nooit zonder voorschrift van een arts, omdat dit kan leiden tot het gebruik van vervalste of onveilige producten die je gezondheid in gevaar kunnen brengen. Zorg ervoor dat je altijd een legitieme (online) apotheek gebruikt voor je medicatie.

Kan iedereen Azitromycine gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Azitromycine gebruiken. Mensen met allergieën voor macrolide-antibiotica, zoals erytromycine, of met ernstige lever- of nierproblemen, moeten dit medicijn vermijden. Daarnaast moet je je arts informeren als je andere medicijnen gebruikt, omdat Azitromycine interacties kan hebben met een breed scala aan geneesmiddelen, zoals antistollingsmiddelen (warfarine), middelen tegen migraine (ergotamine) en medicijnen tegen HIV (zidovudine).

Is Azitromycine veilig?

Azitromycine is door de Europese geneesmiddelenautoriteiten goedgekeurd voor gebruik bij bacteriële infecties. Zoals elk medicijn kan het bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Hoofdpijn

Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen onder meer ernstige allergische reacties, leverproblemen, en hartritmestoornissen omvatten. Neem onmiddellijk contact op met je arts als je symptomen ervaart zoals moeite met ademhalen, zwelling van de gezichtsdelen, ernstige huiduitslag, of een onregelmatige hartslag.

Langetermijneffecten van Azitromycine

Langdurig gebruik van antibiotica zoals Azitromycine kan leiden tot resistentie, waarbij bacteriën minder gevoelig worden voor de behandeling. Dit maakt toekomstige infecties moeilijker te behandelen. Volg altijd het advies van je arts en maak de volledige kuur af, zelfs als je je beter voelt, om dit risico te minimaliseren.

Wat gebeurt er als je stopt met Azitromycine?

Het vroegtijdig stoppen met Azitromycine kan ertoe leiden dat de infectie niet volledig geneest en kan bijdragen aan antibioticaresistentie. Het is belangrijk om de voorgeschreven kuur volledig af te maken en eventuele veranderingen in het gebruik van het medicijn te bespreken met je arts.

Recent onderzoek en effectiviteit bij chlamydia

Volgens recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden in 2022 wereldwijd ongeveer 128,5 miljoen nieuwe gevallen van chlamydia gemeld. Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het niet wordt behandeld. Azitromycine heeft aangetoond zeer effectief te zijn in de behandeling van chlamydia, met een werkzaamheid percentage van maar liefst 97%. Dit maakt het een eerste keus behandeling voor deze infectie.

Opmerkelijk is dat ongeveer 90% van de mensen die een chlamydia-infectie hebben, geen klachten ervaren. Dit onderstreept het belang van regelmatig testen en vroegtijdige behandeling om verdere verspreiding van de infectie en complicaties te voorkomen.

Belangrijke punten om te weten over Azitromycine

 • Toediening: Azitromycine wordt oraal ingenomen, met of zonder voedsel.
 • Opslag: Bewaar het medicijn bij kamertemperatuur, buiten het bereik van kinderen.
 • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn mild en verdwijnen vaak vanzelf. Neem contact op met je arts als je ernstige bijwerkingen ervaart.
 • Interacties: Informeer je arts over alle andere medicijnen die je gebruikt om mogelijke interacties te voorkomen.

Veelgestelde vragen over Azitromycine

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Azitromycine?

Het is het beste om alcohol te vermijden totdat je kuur is voltooid, omdat alcohol de effectiviteit van het medicijn kan verminderen en bijwerkingen kan verergeren.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Neem de gemiste dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Kan ik Azitromycine gebruiken als ik zwanger ben?

Gebruik Azitromycine niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding zonder eerst je arts te raadplegen.

Belangrijk

Heb je vragen over Azitromycine of een andere medische vraag? Raadpleeg dan altijd een arts als je vragen hebt over je gezondheid.

Extra informatie

Fabrikant:

Sandoz GmbH
Biochemiestrasse 10
6250 Kundl
Oostenrijk

Dosering:

Tabletten: 250 mg – 500 mg
Drank: 40mg/ml 15 ml

Type:

Tablet – drank

Recept nodig:

Ja