Fluvastatine

Fluvastatine is een effectief medicijn voor de behandeling van hoge cholesterolwaarden en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Behandeling voor hoge cholesterol met Fluvastatine

Hoge cholesterolwaarden zijn een groot probleem in Europa, waar maar liefst 54% van de mannen en vrouwen last heeft van ‘slecht’ cholesterol (LDL). Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Gelukkig is er Fluvastatine, een effectief medicijn dat kan helpen je cholesterol onder controle te houden en je risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Lees verder om alles te weten te komen over Fluvastatine, hoe het werkt, en waarom het mogelijk een goede keuze kan zijn voor jou.

Wat is Fluvastatine?

Fluvastatine, ook bekend onder de merknaam Lescol, behoort tot één van de meest voorkomende statines (cholesterolverlagers). Het wordt gebruikt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, met name het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Dit helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Fluvastatine is beschikbaar in tabletten van 20 mg, 40 mg en 80 mg en wordt oraal ingenomen.

Hoe werkt Fluvastatine?

Fluvastatine werkt door een enzym in de lever te remmen dat nodig is voor de productie van cholesterol. Dit enzym heet HMG-CoA-reductase. Door de werking van dit enzym te blokkeren, verlaagt Fluvastatine de productie van cholesterol in de lever, waardoor de LDL-cholesterolwaarden in het bloed dalen. Er is aangetoond dat Fluvastatine effectief is in het verlagen van cholesterol en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Voor wie is Fluvastatine geschikt?

Fluvastatine is geschikt voor volwassenen met een hoog cholesterolgehalte die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Dit omvat mensen met bestaande hart- en vaatziekten, diabetes of andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk of een familiegeschiedenis van hartziekten. Het is belangrijk om met je arts te overleggen of Fluvastatine de juiste keuze voor jou is, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Fluvastatine kopen zonder recept

Fluvastatine is een receptplichtig medicijn en kan alleen worden verkregen met een voorschrift van je (online) arts. Het is cruciaal om dit medicijn alleen te kopen bij betrouwbare bronnen met een geldig recept. Het kopen van medicijnen zonder recept kan gevaarlijk zijn, omdat je niet zeker weet of je een echt en veilig product krijgt.

Kan iedereen Fluvastatine gebruiken?

Niet iedereen kan Fluvastatine gebruiken. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals leverproblemen of een allergie voor statines, moeten dit medicijn vermijden. Overleg altijd met je arts voordat je begint met Fluvastatine, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of andere gezondheidsproblemen hebt.

Is Fluvastatine veilig?

Fluvastatine is goedgekeurd door medische autoriteiten en wordt als veilig beschouwd wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Een groot voordeel van Fluvastatine is dat het, in vergelijking met andere statines, de minste spierklachten veroorzaakt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, buikpijn, en maagklachten. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen, zoals leverproblemen of ernstige spierbeschadiging. Volg altijd de instructies van je arts op en meld eventuele bijwerkingen.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Fluvastatine?

Fluvastatine blijkt effectief te zijn in het verlagen van cholesterol en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Het bloeddrukverlagende effect van Fluvastatine blijft behouden zonder bewijs van tolerantie (verminderde effectiviteit). Regelmatige controle door je arts is belangrijk om ervoor te zorgen dat het medicijn blijft werken zoals bedoeld.

Wat gebeurt er als je stopt met Fluvastatine?

Als je stopt met Fluvastatine, kunnen je cholesterolwaarden weer stijgen, wat je risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Stop nooit met Fluvastatine zonder eerst met je arts te overleggen. Je arts kan je helpen om het medicijn op een veilige manier af te bouwen.

Belangrijke punten om te weten over Fluvastatine

  • Toediening: Fluvastatine wordt meestal eenmaal per dag ingenomen, bij voorkeur ‘s avonds, omdat de cholesterolproductie in de lever ‘s nachts het hoogst is.
  • Opslag: Bewaar Fluvastatine op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, buikpijn en maagklachten. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam maar kunnen voorkomen.
  • Advies voeding: Volg een cholesterolverlagend dieet terwijl je Fluvastatine gebruikt en verhoog je fysieke activiteit om de effectiviteit van het medicijn te verbeteren.

Veelgestelde vragen over Fluvastatine

Hoe snel werkt Fluvastatine?

De cholesterolwaarden kunnen binnen enkele dagen beginnen te dalen, maar het kan enkele weken duren voordat het volledige effect merkbaar is.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Fluvastatine?

Het is het beste om alcohol te beperken, omdat het de kans op leverproblemen kan vergroten, een bijwerking die geassocieerd is met statines.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Sla de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Fluvastatine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Pharma B.V.
Baarnsche dijk 1
3741 LN Baarn

Dosering:

20 mg – 40 mg – 80 mg fluvastatinenatrium

Type:

Capsules

Recept nodig:

Ja