Ozempic

Ozempic wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij volwassenen met diabetes type 2. Ozempic werkt door je lichaam te helpen meer insuline aan te maken en minder glucose door de lever te laten afgeven.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Bloedsuikerspiegel verlagen met Ozempic?

Heb je type 2 diabetes en zoek je een effectieve manier om je bloedsuikerspiegel te verlagen? Dan kan Ozempic een oplossing voor je zijn. Dit medicijn helpt je lichaam om meer insuline aan te maken en minder glucose door de lever af te geven. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel beter onder controle. Ozempic wordt eenmaal per week via een injectie toegediend en kan ook helpen bij gewichtsverlies, wat een bijkomend voordeel is voor veel mensen met diabetes type 2.

Hoe werkt Ozempic?

Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide, die behoort tot een groep geneesmiddelen genaamd GLP-1 receptoragonisten. Deze medicijnen bootsen de werking van natuurlijke hormonen in het lichaam na die helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ozempic wordt vaak voorgeschreven aan mensen die hun bloedsuikerspiegel niet voldoende onder controle krijgen met alleen dieet en lichaamsbeweging. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met andere diabetesmedicatie.

Voor wie is Ozempic geschikt?

Ozempic is bedoeld voor volwassenen met type 2 diabetes die extra hulp nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Dit kan zijn omdat veranderingen in levensstijl niet voldoende resultaat opleveren, andere diabetesmedicatie niet effectief genoeg is, of vanwege bijwerkingen of intoleranties voor bepaalde orale antidiabetica. Het is belangrijk om te overleggen met een zorgverlener, want alleen zij kunnen bepalen of Ozempic de juiste keuze voor jou is op basis van je persoonlijke situatie. Bespreek met hen of dit medicijn bij je past.

Ozempic kopen zonder recept

Ozempic kan alleen op voorschrift van een arts worden verkregen. Het is belangrijk om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers proberen Ozempic zonder recept aan te bieden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat deze producten vaak vervalsingen zijn of zelfs niet worden geleverd. Er is geen bewijs dat vervalste pennen zijn uitgegeven aan patiënten door legale apotheken en er zijn geen meldingen van schade aan patiënten in verband met de vervalste medicijnen. Koop Ozempic nooit online zonder recept, want dit kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Ozempic gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Ozempic gebruiken. Het is specifiek goedgekeurd voor mensen met type 2 diabetes om hun bloedsuikerspiegel te verlagen. Het gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies, zonder diabetes type 2, wordt sterk afgeraden door medische autoriteiten zoals het CBG. Overleg altijd met je arts voordat je Ozempic gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie. Ozempic wordt off-label ook gebruikt voor gewichtsverlies, hoewel dit niet de goedgekeurde indicatie is. Wegovy, een medicijn met dezelfde werkzame stof (semaglutide) als Ozempic, is ontwikkeld door dezelfde fabrikant, Novo Nordisk, om aan de vraag naar semaglutide afvalmedicatie te voldoen en het tekort aan Ozempic terug te dringen.

Is Ozempic veilig?

Ozempic is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van Volksgezondheid, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten echter voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met hun zorgverlener. Het is essentieel om altijd de instructies van je arts op te volgen voor een veilig gebruik van Ozempic.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Ozempic?

Internist en hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC in Rotterdam Liesbeth van Rossum geeft in een interview met EenVandaag antwoord op de vraag: “Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Ozempic?”

Van Rossum legt uit dat medicijnen die het darmhormoon GLP-1 nabootsen al zo’n 14 jaar beschikbaar zijn en veilig zijn gebleken voor mensen met diabetes type 2. Deze medicijnen hebben gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel en op verschillende ziektes die vaak samenhangen met diabetes type 2, zoals hart-, vaat- en nierziektes.

“Mensen met diabetes type 2 die dit middel jarenlang gebruiken, merken dat het ook positieve effecten op het gewicht kan hebben,” voegt ze toe. “De hogere doseringen die bedoeld zijn voor mensen met obesitas zijn pas sinds enkele jaren beschikbaar. Naast gewichtsverlies en lagere suikerwaarden, laten deze hogere doseringen ook gunstige effecten zien op cholesterolwaarden, bloeddruk, hartziekten en de kwaliteit van leven.” Ze benadrukt echter: “De langetermijneffecten bij mensen die het alleen voor gewichtsverlies gebruiken, zijn nog niet bekend.”

Wat gebeurt er als je stopt met Ozempic?

Mensen met diabetes type 2 die stoppen met Ozempic, krijgen vaak weer hogere bloedsuikers, wat op korte termijn gevaarlijk kan zijn. Het is cruciaal om te beseffen dat deze medicijnen nooit de eerste stap zijn in de behandeling van overgewicht. Eerst moet gekeken worden naar de oorzaken en onderliggende factoren. Voor advies hierover kun je naar de huisarts of een andere zorgverlener gaan.

Wat is het verschil tussen Ozempic en andere injectiepennen?

De verschillen tussen Ozempic en Saxenda

Ozempic en Saxenda zijn beide producten van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk, maar ze verschillen in hun samenstelling, gebruik en toediening. Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide, terwijl Saxenda liraglutide bevat. Ozempic wordt voorgeschreven voor de behandeling van diabetes type 2, terwijl Saxenda specifiek is goedgekeurd voor de behandeling van obesitas.

Een belangrijk verschil tussen deze medicijnen is de frequentie van injecties. Ozempic hoeft slechts eenmaal per week te worden geïnjecteerd, terwijl Saxenda dagelijks moet worden toegediend. Beide medicijnen zijn goedgekeurd door de FDA, wat hun veiligheid en effectiviteit benadrukt. Hoewel beide geneesmiddelen bijwerkingen kunnen veroorzaken, zijn deze over het algemeen niet ernstig genoeg om de behandeling te moeten stoppen.

De verschillen tussen Ozempic en Wegovy

Ozempic en Wegovy zijn eveneens producten van Novo Nordisk en bevatten dezelfde werkzame stof, semaglutide. Echter, ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Ozempic is bedoeld voor de behandeling van diabetes type 2, terwijl Wegovy specifiek is ontwikkeld voor de behandeling van obesitas.

De doseringen van Ozempic en Wegovy verschillen, aangepast aan hun respectieve doelen. Beide medicijnen worden eenmaal per week geïnjecteerd, wat een gebruiksvriendelijke toedieningswijze is voor patiënten. Net als Ozempic en Saxenda, zijn ook Ozempic en Wegovy goedgekeurd door de FDA, wat hun gebruik in de medische praktijk ondersteunt. Beide geneesmiddelen hebben bijwerkingen, maar deze zijn doorgaans niet ernstig genoeg om de behandeling te staken.

Belangrijke punten om te weten:

 • Toediening: Ozempic wordt eenmaal per week geïnjecteerd in de buik, dijbeen of bovenarm.
 • Opslag: Bewaar Ozempic in de koelkast. Na openen kan de pen bij kamertemperatuur worden bewaard, maar moet deze binnen 6 weken worden gebruikt.
 • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en buikpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Ozempic

Kun je Ozempic bestellen?

Ozempic is alleen op recept van een arts verkrijgbaar. Je kunt een online consult aanvragen bovenaan deze pagina.

Waarin verschilt Ozempic van andere medicijnen voor diabetes type 2?

Ozempic onderscheidt zich van andere diabetes type 2 medicijnen door zijn werkzame stof semaglutide, wekelijkse injectie, bevordering van gewichtsverlies, cardiovasculaire voordelen en een ander bijwerkingenprofiel.

Wordt Ozempic vergoed door je zorgverzekering?

Ja, sinds 1 oktober 2018 wordt het middel onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

Wat is de dosering van Ozempic?

De begindosering is 0,25 mg semaglutide, eenmaal per week. Na vier weken moet deze worden verhoogd naar 0,5 mg per week. Na minstens vier weken op 0,5 mg per week kan de dosering worden verhoogd naar 1 mg per week om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te krijgen.

Hoe gebruik je Ozempic?

 • Injecteer eenmaal per week onder de huid in de buik, dij of bovenarm.
 • Probeer elke week op dezelfde dag en tijd te injecteren.
 • Als je een dosis mist, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over.

Bestaan er Ozempic tabletten?

Ozempic is niet verkrijgbaar in tabletvorm. Dit medicijn is alleen beschikbaar als een injecteerbare oplossing die wordt toegediend met een voorgevulde pen.

Bijwerkingen

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Minder vaak: Pancreatitis, nierproblemen, allergische reacties

Opslag

 • Bewaar in de koelkast (2°C tot 8°C). Let op: niet in de vriezer bewaren.
 • Na opening kan de pen tot 30°C worden bewaard en moet binnen 6 weken worden gebruikt.

Belangrijk

Raadpleeg altijd je arts voordat je begint met Ozempic en bij vragen of zorgen tijdens de behandeling.

Extra informatie

Fabrikant:

Novo Nordisk A/S Novo Allé
DK-2880 Bagsværd
Denemarken

Dosering:

0,25 mg – 0,5 mg – 1 mg – 1,7 mg – 2,4 mg semaglutide

Type:

Injectiepen

Recept nodig:

Ja