Tramadol

Tramadol is een opioïde pijnstiller en werkt door bepaalde signalen in de hersenen en het ruggenmerg te blokkeren, wat helpt om pijn te verlichten.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Tramadol bij matige tot hevige pijn

Tramadol wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van matige tot ernstige pijn. Als je op zoek bent naar een effectieve manier om pijn te beheersen, kan Tramadol een geschikte optie zijn.

Wat is Tramadol?

Heb je last van matige tot ernstige pijn en zoek je naar een oplossing? Tramadol kan helpen. Tramadol is verkrijgbaar als capsule en in druppelvorm. Deze pijnstiller werkt door het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) te beïnvloeden, waardoor pijnsignalen worden geremd.

Hoe werkt Tramadol?

Tramadol bevat de werkzame stof tramadolhydrochloride, die de pijn vermindert door de overdracht van pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren. Het werkt in op specifieke receptoren in het zenuwstelsel, waardoor het pijnstillende effect ontstaat. Deze medicatie is vooral nuttig wanneer andere pijnstillers niet voldoende effectief zijn geweest.

Voor wie is Tramadol geschikt?

Tramadol is bedoeld voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar die te maken hebben met matige tot ernstige pijn. Het kan voorgeschreven worden bij acute pijn, zoals na een operatie, of bij chronische pijn, zoals pijn door kanker of artrose. Het is echter belangrijk om met je arts te overleggen of Tramadol geschikt is voor jouw specifieke situatie, aangezien het niet geschikt is voor iedereen.

Tramadol kopen zonder recept

Tramadol kan alleen op voorschrift van een arts worden verkregen. Het is essentieel om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers proberen Tramadol zonder recept aan te bieden, wat gevaarlijk kan zijn. Deze producten kunnen vervalsingen zijn of zelfs helemaal niet geleverd worden. Koop Tramadol nooit online zonder recept om je gezondheid niet in gevaar te brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Tramadol gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Tramadol gebruiken. Het is niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals ernstige lever- of nierziekten, ademhalingsproblemen of een verhoogd risico op epileptische aanvallen. Ook mag Tramadol niet worden gebruikt door mensen die allergisch zijn voor de werkzame stof tramadolhydrochloride of een van de andere bestanddelen van dit medicijn. Overleg altijd met je arts voordat je begint met het gebruik van Tramadol.

Is Tramadol veilig?

Tramadol is goedgekeurd door verschillende gezondheidsautoriteiten, waaronder de FDA en het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, wat betekent dat het veilig is bevonden wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. 70,8% van huisartsen schrijft sterk werkende opioïden (zoals Tramadol) voor. Het is echter belangrijk om te weten dat Tramadol verslavend kan zijn, vooral bij langdurig gebruik. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten extra voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met hun zorgverlener.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Tramadol

Langdurig gebruik van Tramadol kan leiden tot fysieke en psychische afhankelijkheid. Het lichaam kan ook tolerantie ontwikkelen, wat betekent dat je hogere doses nodig hebt om dezelfde pijnstillende effecten te bereiken. Hoewel Tramadol effectief is in pijnbeheersing, is het essentieel om de behandeling te volgen zoals voorgeschreven door je arts en regelmatig te evalueren of de medicatie nog steeds de beste optie voor jou is.

Wat gebeurt er als je stopt met Tramadol?

Als je stopt met het gebruik van Tramadol, vooral na langdurig gebruik, kun je ontwenningsverschijnselen ervaren zoals rusteloosheid, angst, zweten en slaapproblemen. Het is belangrijk om niet abrupt te stoppen, maar dit geleidelijk te doen onder begeleiding van je arts om de kans op ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Belangrijke punten om te weten over Tramadol

  • Toediening: Tramadol wordt meestal meerdere keren per dag ingenomen, afhankelijk van de ernst van de pijn en de persoonlijke gevoeligheid.
  • Opslag: Bewaar Tramadol op een koele, droge plaats, buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding: Gebruik Tramadol niet tijdens zwangerschap of borstvoeding zonder overleg met je arts.

Veelgestelde vragen over Tramadol

Kan ik alcohol drinken terwijl ik Tramadol gebruik?

Het wordt afgeraden om alcohol te drinken tijdens het gebruik van Tramadol, omdat dit de bijwerkingen kan versterken.

Kan ik rijden terwijl ik Tramadol gebruik?

Tramadol kan duizeligheid en slaperigheid veroorzaken. Rijd geen voertuigen of bedien geen machines als je last hebt van deze bijwerkingen.

Hoe snel werkt Tramadol?

Bij orale inname werkt tramadol ongeveer na 1-2 uur, de werkingsduur is rond 4-8 uur.

Is Tramadol ook geschikt voor neuropatische pijn?

Tramadol heeft weinig effect op neuropatische pijn en daarom ook niet voorgeschreven bij deze klacht door het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).

Belangrijk

Heb je vragen over Tramadol of een andere medische vraag? Raadpleeg dan altijd een arts als je vragen hebt over je gezondheid.

Extra informatie

Fabrikant:

Tramadol HCl Actavis Retard: FAL B.V,
Dijkgraaf 30,
6921 RL Duiven
Nederland

Tramadol HCL Actavis capsules 50 mg: Actavis UK Ltd.
Whiddon Valley
Barnstaple
Devon EX32 8NS
Engeland

Dosering:

50 mg – 100 mg – 150 mg – 200 mg
100 mg/ml

Type:

Capsules
Retard-tabletten
Druppels

Recept nodig:

Ja