Paracetamol Codeïnefosfaat

Paracetamol Codeïnefosfaat is een geneesmiddel dat een combinatie bevat van paracetamol, een pijnstiller en koortsverlager, en codeïnefosfaat, een zwak opioïde dat pijnstillende eigenschappen heeft.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Pijn behandeling met Paracetamol Codeïnefosfaat

Heb je last van matige tot ernstige pijn en werkt gewone paracetamol niet voldoende? Dan kan Paracetamol Codeïnefosfaat, ook bekend onder de merknaam Co-Codamol, de oplossing voor jou zijn. Dit krachtige medicijn biedt verlichting door de gecombineerde werking van paracetamol en codeïne, en kan alleen op recept worden verkregen.

Wat is Paracetamol Codeïnefosfaat?

Paracetamol Codeïnefosfaat is een combinatie van twee werkzame stoffen: paracetamol en codeïne. Paracetamol is een veelgebruikt pijnstillend en koortswerend middel, terwijl codeïne behoort tot de groep opioïden (sterke pijnstillers). Deze combinatie wordt voorgeschreven wanneer paracetamol alleen niet voldoende is om de pijn te verlichten.

Hoe werkt Paracetamol Codeïnefosfaat?

Hoe werkt Paracetamol Codeïnefosfaat precies? Paracetamol werkt door de productie van prostaglandines (stoffen die pijn en ontsteking veroorzaken) in het lichaam te verminderen. Codeïne, aan de andere kant, wordt in het lichaam omgezet in morfine en bindt aan opioïde receptoren in de hersenen, waardoor de pijnbeleving wordt verminderd. Uit onderzoek blijkt dat deze combinatie de pijnbeleving met ongeveer 5% kan verminderen. Dit maakt Paracetamol Codeïnefosfaat een effectieve keuze voor mensen die extra pijnverlichting nodig hebben.

Voor wie is Paracetamol Codeïnefosfaat geschikt?

Paracetamol Codeïnefosfaat is geschikt voor volwassenen en kinderen boven de 12 jaar die last hebben van matige tot ernstige pijn die niet voldoende wordt verlicht door paracetamol alleen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij hoofdpijn, migraine, menstruatiepijn, tandpijn, spierpijn of gewrichtspijn. Het is belangrijk om dit medicijn alleen te gebruiken na overleg met een arts, die kan bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Paracetamol Codeïnefosfaat kopen zonder recept

Paracetamol Codeïnefosfaat is alleen op recept verkrijgbaar. Dit betekent dat je een voorschrift van je arts nodig hebt om dit medicijn te kunnen kopen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met online aanbieders die dit medicijn zonder recept aanbieden, omdat deze producten vaak vervalsingen kunnen zijn en je gezondheid ernstig in gevaar kunnen brengen. De combinatie Paracetamol en Codeïne is alleen op recept verkrijgbaar. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Paracetamol Codeïnefosfaat gebruiken?

Niet iedereen kan Paracetamol Codeïnefosfaat gebruiken. Dit medicijn is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor paracetamol, codeïne of een van de andere bestanddelen van het medicijn. Het wordt ook afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals ernstige lever- of nieraandoeningen. Overleg altijd met je arts voordat je Paracetamol Codeïnefosfaat gaat gebruiken om te bepalen of het veilig en geschikt is voor jouw situatie.

Is Paracetamol Codeïnefosfaat veilig?

Paracetamol Codeïnefosfaat is veilig bevonden door de gezondheidsautoriteiten wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Het is echter essentieel om de instructies van je arts en de bijsluiter nauwkeurig op te volgen. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met hun zorgverlener. Ongecontroleerd gebruik kan leiden tot ernstige bijwerkingen en gezondheidsrisico’s.

Wat is er bekend over de lange termijn effecten van Paracetamol Codeïnefosfaat?

Langdurig gebruik van Paracetamol Codeïnefosfaat kan leiden tot afhankelijkheid van codeïne en mogelijke lever- of nierproblemen door overmatig gebruik van paracetamol. Daarom is het belangrijk om dit medicijn alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door je arts en niet langer dan noodzakelijk. Voor meer informatie over de langetermijneffecten kun je je arts raadplegen.

Wat gebeurt er als je stopt met Paracetamol Codeïnefosfaat?

Als je stopt met het gebruik van Paracetamol Codeïnefosfaat, kunnen de pijnklachten terugkeren. Mensen die dit medicijn langdurig hebben gebruikt, kunnen ook ontwenningsverschijnselen ervaren zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid en zweten. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je stopt met dit medicijn om een afbouwplan te bespreken dat bij jouw situatie past.

Belangrijke punten om te weten over Paracetamol Codeïnefosfaat

  • Toediening: Neem Paracetamol Codeïnefosfaat in zoals voorgeschreven door je arts, meestal in tabletvorm.
  • Werking: Dit medicijn begint binnen een uur te werken en kan tot vijf uur pijnverlichting bieden.
  • Opslag: Bewaar Paracetamol Codeïnefosfaat op een koele, droge plaats, buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, duizeligheid en verstopping. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Paracetamol Codeïnefosfaat

Hoe snel werkt Paracetamol Codeïnefosfaat?

Paracetamol Codeïnefosfaat begint meestal binnen een uur te werken en biedt pijnverlichting voor ongeveer vier tot zes uur.

Kan ik Paracetamol Codeïnefosfaat gebruiken met andere medicijnen?

Het is belangrijk om je arts te informeren over alle andere medicijnen die je gebruikt, omdat Paracetamol Codeïnefosfaat kan interageren met andere geneesmiddelen, wat de effectiviteit kan verminderen of bijwerkingen kan verhogen.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Paracetamol Codeïnefosfaat?

Het wordt afgeraden om alcohol te drinken tijdens het gebruik van Paracetamol Codeïnefosfaat, omdat dit de kans op bijwerkingen kan verhogen, zoals leverbeschadiging en duizeligheid.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Paracetamol Codeïnefosfaat altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Pharmachemie B.V.
Swensweg 5
2031 GA Haarlem
Nederland

Dosering:

10 mg – 15 mg – 20 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja