Diclofenac

Diclofenac is een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van pijn en ontstekingen.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Pijnbehandeling met Diclofenac

Heb je last van een ontstekingen of hevige pijn? Dan kan Diclofenac verlichting bieden. Dit medicijn wordt vaak voorgeschreven vanwege zijn doeltreffendheid bij het verminderen van ontsteking en het verlichten van pijn.

Wat is Diclofenac?

Diclofenac is een ontstekingsremmend medicijn dat behoort tot de groep van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Het wordt vaak voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen bij aandoeningen zoals artritis, spierpijn, rugpijn en menstruatiepijn. Diclofenac werkt door het blokkeren van bepaalde chemische stoffen in het lichaam die pijn en ontsteking veroorzaken. Diclofenac is ook verkrijgbaar onder diverse merknamen als Naclof, Cataflam, Voltaren en Voltaren K. Diclofenac staat op plek 1 als meest gebruikte geneesmiddel van Nederland.

Hoe werkt Diclofenac?

Diclofenac vermindert de aanmaak van prostaglandines, stoffen die een belangrijke rol spelen bij ontstekingen en pijn. Door deze stoffen te remmen, helpt Diclofenac om zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Het medicijn is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, gels en injecties, zodat je samen met je arts de meest geschikte vorm kunt kiezen.

Voor wie is Diclofenac geschikt?

Voor wie is Diclofenac geschikt? Diclofenac wordt voorgeschreven aan volwassenen en kinderen boven de 14 jaar die lijden aan ontstekingsaandoeningen of pijn. Het kan een effectieve oplossing zijn als andere pijnstillers, zoals paracetamol, niet voldoende werken. Het is belangrijk om te overleggen met je arts of Diclofenac geschikt is voor jouw specifieke situatie, vooral als je een geschiedenis hebt van maag- of darmproblemen, hartziekten of nierproblemen.

Diclofenac kopen zonder recept

Diclofenac is in een dosering van 12,5 mg vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Hogere doseringen, zoals 25 mg of 50 mg, zijn alleen op recept verkrijgbaar. Wees voorzichtig met het kopen van Diclofenac zonder recept. Hogere doseringen van dit medicijn moeten onder medisch toezicht worden ingenomen om bijwerkingen en complicaties te voorkomen. Het is essentieel om altijd de doseringsinstructies van je arts te volgen.

Kan iedereen Diclofenac gebruiken?

Niet iedereen kan Diclofenac gebruiken. Mensen met een voorgeschiedenis van maag- of darmzweren, hartproblemen, hoge bloeddruk, nierproblemen of allergieën voor NSAID’s moeten eerst hun arts raadplegen. Het is ook belangrijk om Diclofenac niet te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, tenzij je arts anders adviseert.

Is Diclofenac veilig?

Diclofenac is veilig bevonden wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid en hoofdpijn. Om maagproblemen te verminderen, wordt aangeraden om Diclofenac tijdens of na de maaltijd in te nemen. Volg altijd de instructies van je arts op en neem contact op als je last krijgt van ernstige bijwerkingen.

Langetermijneffecten van Diclofenac

Langdurig gebruik van Diclofenac kan leiden tot verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten, maagzweren en nierproblemen. Het is daarom belangrijk om Diclofenac alleen te gebruiken voor de kortst mogelijke periode die nodig is om de pijn of ontsteking te behandelen. Overleg met je arts over de beste behandelingsduur voor jouw situatie.

Wat gebeurt er als je stopt met Diclofenac?

Als je stopt met Diclofenac, kunnen de pijn en ontsteking terugkeren. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je abrupt stopt met het medicijn, vooral als je het voor een chronische aandoening gebruikt. Je arts kan je helpen met een afbouwschema of alternatieve behandelingen om terugkerende klachten te beheersen.

Belangrijke punten om te weten over Diclofenac

  • Toediening: Diclofenac is beschikbaar in tabletten, gels en injecties.
  • Opslag: Bewaar Diclofenac op kamertemperatuur, buiten bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid en hoofdpijn. Neem contact op met je arts als je ernstige bijwerkingen ervaart.

Veelgestelde vragen over Diclofenac

Kan ik Diclofenac langdurig gebruiken?

Langdurig gebruik wordt meestal niet aanbevolen vanwege de risico’s op bijwerkingen zoals maagproblemen en hart- en vaatziekten. Overleg met je arts voor langdurig gebruik.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Diclofenac?

Het is beter om alcohol te vermijden omdat dit het risico op maagproblemen kan verhogen.

Is Diclofenac hetzelfde als ibuprofen?

Hoewel beide NSAID’s zijn en werken door ontsteking en pijn te verminderen, hebben ze verschillende werkzame stoffen en kunnen ze verschillende bijwerkingen en interacties hebben. Raadpleeg je arts voor advies over welke geschikt is voor jou.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Diclofenac altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Salutas Pharma GmbH Dieselstrasse 5
D-70839 Gerlingen
Duitsland

Dosering:

75 mg & 100 mg

Type:

Retard tablet
Retard capsule

Recept nodig:

Ja