Bijwerkingen Azitromycine

Blog

Azitromycine is een veelgebruikt antibioticum dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties. Het behoort tot de groep van macrolide antibiotica en werkt door de eiwitsynthese in bacteriën te remmen, waardoor deze niet kunnen groeien en zich niet kunnen vermenigvuldigen. Hoewel Azitromycine effectief is in het bestrijden van infecties, kan het ook bijwerkingen …

Deel deze blog

Azitromycine is een veelgebruikt antibioticum dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties. Het behoort tot de groep van macrolide antibiotica en werkt door de eiwitsynthese in bacteriën te remmen, waardoor deze niet kunnen groeien en zich niet kunnen vermenigvuldigen. Hoewel Azitromycine effectief is in het bestrijden van infecties, kan het ook bijwerkingen veroorzaken. In deze blog bespreken we de meest voorkomende en ernstige bijwerkingen van Azitromycine, evenals de risicogroepen en voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen.

Dit is hoe Azitromycine werkt

Azitromycine is een bacteriostatisch antibioticum, wat betekent dat het de groei van bacteriën stopt door hun eiwitsynthese te remmen. Dit gebeurt door zich te binden aan de ribosomen van de bacteriën, waardoor de productie van essentiële eiwitten wordt geblokkeerd. Zonder deze eiwitten kunnen de bacteriën niet overleven en worden ze uiteindelijk door het immuunsysteem van het lichaam geëlimineerd. Bij het gebruik van antibiotica zoals Azitromycine kunnen bijwerkingen optreden omdat ze niet alleen schadelijke bacteriën doden, maar ook invloed kunnen hebben op de nuttige bacteriën in ons lichaam. Dit kan leiden tot verstoring van de natuurlijke balans en kan verschillende bijwerkingen veroorzaken.

Meer weten over hoe Azitromycine werkt? Klik hier!

Veel voorkomende bijwerkingen van Azitromycine

Azitromycine kan verschillende bijwerkingen hebben. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen:

 • Diarree: Diarree is een veelvoorkomende bijwerking van Azitromycine en komt voor bij meer dan 1 op de 10 mensen. Dit komt doordat het antibioticum de darmflora kan verstoren.
 • Buikpijn: Buikpijn en krampen zijn ook vaak gemelde bijwerkingen.
 • Misselijkheid en braken: Veel gebruikers ervaren misselijkheid en moeten soms overgeven.
 • Winderigheid: Een opgeblazen gevoel en winderigheid komen vaak voor.

Andere vaak voorkomende bijwerkingen (1 tot 10 op de 100 personen) zijn onder meer:

 • Gebrek aan eetlust (anorexia)
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • Tintelingen of gevoelloosheid (paresthesie)
 • Veranderingen in smaak- en reukvermogen
 • Huiduitslag en jeuk
 • Vermoeidheid

Online consult Azitromycine

Ernstige bijwerkingen van Azitromycine

Hoewel zeldzaam, kan Azitromycine ook ernstige bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om deze te herkennen en onmiddellijk medische hulp in te roepen als ze zich voordoen:

 • Ernstige allergische reacties: Symptomen kunnen zijn: plotselinge ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van de lippen, tong, gezicht of keel, ernstige duizeligheid of flauwvallen, en huiduitslag met blaarvorming.
 • Ernstige diarree (pseudomembraneuze colitis): Dit kan zich uiten in ernstige, langdurige diarree met buikpijn en koorts.
 • Leverproblemen: Geelzucht (gele verkleuring van de huid of ogen) kan een teken zijn van leverproblemen.
 • Nierproblemen: Verminderde urineproductie of bloed in de urine.
 • Hartproblemen: Onregelmatige hartslag of verlenging van het QT-interval, wat kan leiden tot ernstige hartritmestoornissen.

Deze ernstige bijwerkingen komen soms voor bij minder dan 1 op de 100 mensen, maar kunnen levensbedreigend zijn en vereisen onmiddellijke medische aandacht.

Risicogroepen en voorzorgsmaatregelen

Bepaalde groepen mensen lopen een hoger risico op bijwerkingen van Azitromycine. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je tot een van de volgende groepen behoort:

 • Mensen met lever- of nierproblemen: Azitromycine wordt voornamelijk door de lever en nieren verwerkt, dus bij bestaande problemen moet de dosering mogelijk worden aangepast.
 • Mensen met hartproblemen: Azitromycine kan hartritmestoornissen verergeren, vooral bij mensen met een verlengd QT-interval.
 • Patiënten die andere medicijnen gebruiken: Azitromycine kan interageren met andere geneesmiddelen zoals antacida, bloedverdunners, en medicijnen voor migraine en psychiatrische aandoeningen.

Om het risico op bijwerkingen te minimaliseren, zijn hier enkele tips:

 • Volg altijd de doseringsinstructies van je arts op.
 • Informeer je arts over alle medicijnen die je gebruikt, inclusief vrij verkrijgbare medicijnen en supplementen.
 • Vermijd blootstelling aan de zon als je gevoelig bent voor zonlicht tijdens het gebruik van Azitromycine.
 • Stop niet plotseling met het gebruik van Azitromycine zonder overleg met je arts, zelfs als je je beter voelt.

Interacties met andere medicijnen

Azitromycine kan interageren met verschillende andere medicijnen, wat de kans op bijwerkingen kan verhogen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Maagzuurremmers (antacida): Deze kunnen de absorptie van Azitromycine verminderen. Neem Azitromycine minimaal 1 uur voor of 2 uur na een maagzuurremmer.
 • Bloedverdunners (warfarine): Azitromycine kan het bloed nog meer verdunnen, wat het risico op bloedingen kan verhogen.
 • Medicijnen voor hartritmestoornissen (kinidine): Het gelijktijdig gebruik kan ernstige hartproblemen veroorzaken.

Conclusie

Azitromycine is een effectief antibioticum voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties, maar het kan ook bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van zowel de veelvoorkomende als de ernstige bijwerkingen en om voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral als je tot een risicogroep behoort. Raadpleeg altijd je arts voordat je begint met Azitromycine of als je bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik.

Veelgestelde vragen over bijwerkingen van Azitromycine

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Azitromycine?

Het is raadzaam om alcohol te vermijden tijdens het gebruik van antibiotica, omdat dit de effectiviteit kan verminderen en bijwerkingen kan verergeren.

Wat moet ik doen als ik een dosis Azitromycine vergeet?

Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om de vergeten dosis in te halen.

Kan Azitromycine gebruikt worden tijdens de zwangerschap?

Gebruik Azitromycine niet tijdens de zwangerschap, tenzij op uitdrukkelijk advies van je arts. Er zijn onvoldoende gegevens over de veiligheid tijdens de zwangerschap.

Wat moet ik doen als ik ernstige bijwerkingen ervaar?

Stop met het gebruik van Azitromycine en zoek onmiddellijk medische hulp als je ernstige bijwerkingen ervaart zoals ademhalingsmoeilijkheden, ernstige huiduitslag, of onregelmatige hartslag.

Hoe lang duren de bijwerkingen van Azitromycine?

De duur van de bijwerkingen varieert. Sommige bijwerkingen kunnen kort na het stoppen van de medicatie verdwijnen, terwijl andere langer kunnen aanhouden. Raadpleeg je arts als de bijwerkingen aanhouden of verergeren.

Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je de effectiviteit van Azitromycine maximaliseren en de kans op bijwerkingen minimaliseren.

Met deze informatie, verkregen uit de bijsluiter, hopen we je een duidelijk beeld te hebben gegeven van de bijwerkingen van Azitromycine. Voor verdere vragen en persoonlijk advies, raadpleeg altijd je arts of een andere gezondheidsprofessional.

Lees ook: