Hoe werkt Azitromycine?

Blog

Azitromycine is een veelgebruikt antibioticum dat behoort tot de macrolidenklasse. Het wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties, waaronder luchtweginfecties, huidinfecties, en seksueel overdraagbare aandoeningen. In deze blogpost leer je meer over de geschiedenis en ontwikkeling van Azitromycine, hoe het werkt in het lichaam en de verschillende toepassingen. Achtergrond van Azitromycine Azitromycine werd …

Deel deze blog

Azitromycine is een veelgebruikt antibioticum dat behoort tot de macrolidenklasse. Het wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties, waaronder luchtweginfecties, huidinfecties, en seksueel overdraagbare aandoeningen. In deze blogpost leer je meer over de geschiedenis en ontwikkeling van Azitromycine, hoe het werkt in het lichaam en de verschillende toepassingen.

Achtergrond van Azitromycine

Azitromycine werd in de jaren ’80 ontwikkeld door de Kroatische farmaceutische firma Pliva. Het was een verbetering ten opzichte van eerdere macroliden, met een breder werkingsspectrum en een langere halfwaardetijd, waardoor het minder vaak hoeft te worden ingenomen. In 1988 werd Azitromycine goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik bij verschillende bacteriële infecties. Sindsdien is het een populaire keuze geworden vanwege de effectiviteit en gemak in gebruik.

Hoe werkt Azitromycine precies?

Azitromycine werkt door het verstoren van de eiwitsynthese van bacteriën, wat essentieel is voor hun groei en reproductie. Hierdoor kunnen de bacteriën niet overleven of zich vermenigvuldigen.

Online consult Azitromycine

Het mechanisme van Azitromycine

Binding aan Ribosomen: Azitromycine bindt zich aan de 50S-subeenheid van de bacteriële ribosomen, de structuur in de cel die verantwoordelijk is voor eiwitproductie.

Blokkeren van eiwitsynthese: Door deze binding blokkeert Azitromycine verhindert de bacterie om nieuwe eiwitten te maken die nodig zijn voor groei en voortplanting.

Bacteriostatische en bactericide effecten: Afhankelijk van de concentratie en het type bacterie, kan Azitromycine bacteriostatisch (bacteriegroei remmend) of bactericide (bacteriedodend) werken.

Toepassingen van Azitromycine

Azitromycine wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties, waaronder:

 • Luchtweginfecties zoals bronchitis en longontsteking
 • Keelontsteking en tonsillitis
 • Sinusitis
 • Huid- en weke delen infecties
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe
 • Oorontstekingen (otitis media)

Daarnaast wordt Azitromycine soms off-label gebruikt voor de behandeling van andere infecties en inflammatoire aandoeningen.

Bijwerkingen en veiligheidsprofiel

Net als elk medicijn heeft ook Azitromycine bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree
 • Buikpijn
 • Huiduitslag
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid

Meer weten over de bijwerkingen? Je kunt hier onze blog over de bijwerkingen van Azitromycine lezen.

Risico’s en voordelen van Azitromycine

Hoewel Azitromycine over het algemeen veilig is, zijn er enkele risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Zeldzame maar ernstige bijwerkingen kunnen onder meer hartproblemen zoals QT-verlenging (een aandoening die de hartslag beïnvloedt) zijn. Het is belangrijk om Azitromycine niet te combineren met bepaalde andere medicijnen zonder overleg met je arts, vanwege mogelijke interacties.

Conclusie

Azitromycine speelt een belangrijke rol in de behandeling van diverse bacteriële infecties en heeft het leven van veel patiënten verbeterd. Door te begrijpen hoe dit medicijn werkt, kunnen patiënten en zorgverleners beter geïnformeerde beslissingen nemen over het gebruik ervan. Het is altijd essentieel om medisch advies in te winnen voordat je begint met het gebruik van Azitromycine, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Veelgestelde vragen over hoe Azitromycine werkt

Hoe snel werkt Azitromycine?

Azitromycine begint meestal binnen een paar uur te werken, maar het kan enkele dagen duren voordat je je beter voelt. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als je je beter voelt.

Hoe lang moet ik Azitromycine gebruiken?

De duur van de behandeling met Azitromycine varieert afhankelijk van de infectie. Volg altijd de instructies van je arts en maak de voorgeschreven kuur volledig af.

Kan ik stoppen met Azitromycine als ik me beter voel?

Nee, het is belangrijk om de volledige antibioticakuur af te maken zoals voorgeschreven door je arts. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alle bacteriën worden gedood en voorkomt dat ze resistent worden.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor de volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en neem de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Zijn er alternatieven voor Azitromycine?

Ja, er zijn andere antibiotica beschikbaar die gebruikt kunnen worden als Azitromycine niet geschikt is. Bespreek met je arts welke optie het beste voor je is, afhankelijk van je specifieke situatie en medische geschiedenis.

Nu ben je beter geïnformeerd over hoe Azitromycine werkt en wat je kunt verwachten bij het gebruik ervan. Vergeet niet altijd een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je medicijnen gebruikt of wijzigt.

Lees ook: