Ciprofloxacine

Heb je last van een urineweginfectie of ben je op zoek naar een effectieve antibiotica behandeling? Ciprofloxacine kan voor jou de oplossing zijn.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Ciprofloxacine bij bacteriële infecties

Dit krachtige antibioticum is de eerste keuze bij zowel mannen als vrouwen met een urineweginfectie. Ciprofloxacine wordt ook voor veel andere infecties voorgeschreven. Lees verder om alles te weten te komen over dit medicijn, hoe het werkt, voor wie het geschikt is en waar je op moet letten.

Wat is Ciprofloxacine?

Ciprofloxacine is een antibioticum dat behoort tot de groep van fluoroquinolonen. Het wordt gebruikt om verschillende bacteriële infecties te behandelen, waaronder infecties van de blaas, prostaat, nieren, luchtwegen, oren, huid, botten, darmen en zelfs het hersenvlies. Daarnaast kan Ciprofloxacine soms worden voorgeschreven voor de behandeling van geslachtsziekten zoals gonorroe en ziekten zoals Q-koorts.

Hoe werkt Ciprofloxacine?

Ciprofloxacine werkt door het remmen van een enzym dat essentieel is voor de bacteriële DNA-replicatie. Dit verhindert de groei en voortplanting van de bacteriën, waardoor de infectie uiteindelijk wordt uitgeroeid. Omdat het een breed spectrum antibioticum is, is Ciprofloxacine effectief tegen veel verschillende soorten bacteriën.

Voor wie is Ciprofloxacine geschikt?

Ciprofloxacine wordt vaak voorgeschreven voor volwassenen met bacteriële infecties, vooral als eerste keuze bij urineweginfecties. Het is geschikt voor mensen die last hebben van blaas-, prostaat- of nierinfecties, evenals luchtweginfecties, oorontsteking, en infecties van de huid, botten, darmen en hersenvlies. Raadpleeg altijd een arts om te bepalen of Ciprofloxacine geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Ciprofloxacine kopen zonder recept

Ciprofloxacine kan alleen op voorschrift van een (online) arts worden verkregen. Het is belangrijk om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers proberen Ciprofloxacine zonder recept aan te bieden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat deze producten vaak vervalsingen zijn of zelfs niet worden geleverd. Koop Ciprofloxacine nooit online zonder recept, want dit kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Ciprofloxacine gebruiken?

Niet iedereen kan Ciprofloxacine gebruiken. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsie, nierproblemen of een geschiedenis van peesproblemen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van dit medicijn. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten eerst overleggen met hun arts voordat ze Ciprofloxacine gebruiken.

Is Ciprofloxacine veilig?

Ciprofloxacine is goedgekeurd door medische autoriteiten zoals de FDA, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Zoals bij alle medicijnen, is het belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en eventuele bijwerkingen onmiddellijk te melden.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Ciprofloxacine?

Ciprofloxacine is al jarenlang in gebruik en de meeste mensen verdragen het goed. Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan langdurig gebruik, zoals het verhogen van de kans op peesontstekingen en peesrupturen. Het is belangrijk om eventuele pijn of zwelling in de pezen onmiddellijk te melden aan je arts.

Wat gebeurt er als je stopt met Ciprofloxacine?

Als je stopt met Ciprofloxacine voordat je de volledige kuur hebt afgemaakt, kunnen de bacteriën mogelijk niet volledig worden uitgeroeid, wat kan leiden tot terugkeer van de infectie of de ontwikkeling van resistentie. Zorg ervoor dat je de kuur volledig afmaakt, zelfs als je je beter voelt.

Belangrijke punten om te weten over Ciprofloxacine

  • Toediening: Ciprofloxacine wordt meestal oraal ingenomen in tabletvorm, maar kan ook intraveneus (via een infuus) worden toegediend in een ziekenhuisomgeving.
  • Opslag: Bewaar Ciprofloxacine op kamertemperatuur en buiten bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, duizeligheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Duur van de kuur: De behandelduur is afhankelijk van de aandoening die je laat behandelen en varieert meestal van 5 tot 21 dagen.
  • Effectiviteit: Symptomen zouden binnen 2 tot 3 dagen moeten verminderen. Als dit niet gebeurt, neem dan contact op met je arts.
  • Uit je lichaam: Ciprofloxacine is na ongeveer 22 uur uit je lichaam na de laatste toediening.

Veelgestelde vragen over Ciprofloxacine

Hoe lang duurt het voordat Ciprofloxacine werkt?

Ciprofloxacine begint direct te werken, en afhankelijk van je type infectie zou je binnen 2 tot 3 dagen verbetering van de symptomen moeten zien.

Kan ik alcohol drinken terwijl ik Ciprofloxacine gebruik?

Het is over het algemeen raadzaam om alcohol te vermijden tijdens het gebruik van antibiotica, omdat het de effectiviteit kan verminderen en bijwerkingen kan verergeren.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Neem de gemiste dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Kan Ciprofloxacine samen met andere medicijnen worden ingenomen?

Sommige medicijnen kunnen de effectiviteit van Ciprofloxacine beïnvloeden of de kans op bijwerkingen vergroten. Informeer je arts over alle medicijnen die je gebruikt.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Ciprofloxacine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

HEXAL AG Industriestraße 25
D-83607 Holzkirchen
Duitsland

Dosering:

250 mg – 500 mg – 750 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja