Gabapentine

Gabapentine is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie en perifere neuropathische pijn (zenuwpijn).

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Zenuwpijn behandeling met Gabapentine

Gabapentine is een veelzijdig medicijn dat zowel wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie als perifere neuropathische pijn (zenuwpijn). Onder de merknaam Neurontin, biedt Gabapentine verlichting voor veel patiënten. Het medicijn behoort tot de groep van anti-epileptica, maar heeft ook bewezen effectief te zijn bij de behandeling van verschillende vormen van zenuwpijn. Wist je dat Gabapentine kan helpen bij pijn na gordelroos en dat onderzoek op ratten heeft aangetoond dat het mogelijk zelfs de bloeddruk kan verlagen bij mensen met hypertensie (hoge bloeddruk)?

Wat is Gabapentine?

Heb je last van epilepsie of aanhoudende zenuwpijn en zoek je naar een effectieve behandeling? Dan kan Gabapentine een geschikte oplossing voor je zijn. Gabapentine is een medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt om epilepsie onder controle te houden en om perifere neuropathische pijn te behandelen. Perifere neuropathische pijn kan optreden bij aandoeningen zoals diabetes en gordelroos, en wordt vaak beschreven als een brandende, kloppende of stekende pijn.

Hoe werkt Gabapentine?

Gabapentine werkt door de overdracht van zenuwsignalen in de hersenen te beïnvloeden. Dit helpt bij het verminderen van epileptische aanvallen en bij het verlichten van zenuwpijn. Het medicijn werkt meestal na een paar weken gebruik. Het is belangrijk om geduldig te zijn en door te gaan met het innemen van het medicijn, zelfs als je niet meteen verbetering merkt. Bij pijn na gordelroos ervaarden 3 op de 10 mensen een vermindering van pijn met Gabapentine, vergeleken met 2 op de 10 met een placebo. Mensen die Gabapentine gebruikten, ervaarden de helft of zelfs meer pijnverlichting dan degenen die een placebo kregen.

Voor wie is Gabapentine geschikt?

Gabapentine is geschikt voor volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar die last hebben van epilepsie, vooral als andere behandelingen niet voldoende effectief zijn. Daarnaast is het ook geschikt voor volwassenen die lijden aan perifere neuropathische pijn door aandoeningen zoals diabetes of gordelroos. Bespreek altijd met je arts of Gabapentine de juiste keuze is voor jouw situatie, vooral als je last hebt van nieraandoeningen of andere gezondheidsproblemen.

Gabapentine kopen zonder recept

Gabapentine kan alleen worden verkregen op voorschrift van een arts. Het is belangrijk om te weten dat het niet veilig is om Gabapentine zonder recept te kopen. Online aanbieders die geen recept vereisen kunnen vervalste of onbetrouwbare medicijnen leveren die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Zorg er altijd voor dat je een voorschrift hebt van je arts om de veiligheid en echtheid van het medicijn te waarborgen.

Kan iedereen Gabapentine gebruiken?

Niet iedereen kan Gabapentine gebruiken. Het is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor een van de bestanddelen van het medicijn. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten extra voorzichtig zijn en het gebruik van Gabapentine alleen overwegen na overleg met hun arts. Bespreek ook met je arts als je een voorgeschiedenis hebt van middelenmisbruik, aangezien Gabapentine verslavend kan zijn.

Is Gabapentine veilig?

Gabapentine is over het algemeen veilig wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Bijwerkingen kunnen optreden, maar deze zijn meestal mild en tijdelijk. Veel voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid en vermoeidheid. In zeldzame gevallen kunnen ernstige huidreacties of allergische reacties optreden. Als je last krijgt van ernstige bijwerkingen, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Langetermijneffecten van Gabapentine

Over de langetermijneffecten van Gabapentine is bekend dat het veilig is gebleken voor langdurig gebruik bij de behandeling van epilepsie en perifere neuropathische pijn. Het is belangrijk om regelmatig met je arts te overleggen om ervoor te zorgen dat het medicijn nog steeds de beste optie voor je is en om eventuele bijwerkingen te monitoren.

Wat gebeurt er als je stopt met Gabapentine?

Het abrupt stoppen met Gabapentine kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals angst, slapeloosheid, misselijkheid, pijn en zweten. Het is belangrijk om altijd met je arts te overleggen voordat je stopt met het innemen van Gabapentine. Je arts zal je waarschijnlijk adviseren om de dosering geleidelijk af te bouwen om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

Belangrijke punten om te weten over Gabapentine

  • Toediening: Gabapentine wordt oraal ingenomen in de vorm van capsules.
  • Dosering: Volg altijd de doseringsinstructies van je arts op. De dosering wordt meestal langzaam opgebouwd.
  • Bijwerkingen: Veel voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid en vermoeidheid. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Opslag: Bewaar Gabapentine op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kinderen.

Veelgestelde vragen over Gabapentine

Wat is Gabapentine?

Gabapentine is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie en perifere neuropathische pijn (zenuwpijn).

Hoe werkt Gabapentine?

Gabapentine beïnvloedt de overdracht van zenuwsignalen in de hersenen, waardoor het helpt bij het verminderen van epileptische aanvallen en het verlichten van zenuwpijn.

Kan Gabapentine zonder recept worden gekocht?

Nee, Gabapentine kan alleen op voorschrift van een arts worden verkregen. Het is belangrijk om een geldig recept te hebben om de veiligheid en echtheid van het medicijn te waarborgen.

Kan Gabapentine de bloeddruk verlagen?

Onderzoek op ratten heeft aangetoond dat Gabapentine mogelijk de bloeddruk kan verlagen bij mensen met hoge bloeddruk. Bespreek met je arts of dit relevant is voor jouw situatie.

Hoe lang duurt het voordat Gabapentine werkt?

Het kan enkele weken duren voordat je de volledige effecten van Gabapentine merkt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en door te gaan met de medicatie zoals voorgeschreven.

Wat moet ik doen als ik een dosis Gabapentine vergeet in te nemen?

Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Gabapentine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Accord Healthcare Limited
Sage House, 319 Pinner Road,
North Harrow, Middlesex, HA1 4HF
Verenigd Koninkrijk

Dosering:

100 mg

Type:

Capsules

Recept nodig:

Ja