Amitriptyline

Dit medicijn, dat behoort tot de groep van tricyclische antidepressiva, wordt al jaren gebruikt om diverse aandoeningen te behandelen.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Een behandeling met Amitriptyline

Heb je last van depressie, neuropathische pijn, chronische spanningshoofdpijn of migraine? Amitriptyline kan mogelijk een effectieve oplossing zijn wanneer voorgeschreven door je arts. Hieronder bespreken we wat Amitriptyline is, hoe het werkt, voor wie het geschikt is, en hoe je het veilig kunt gebruiken.

Wat is Amitriptyline?

Amitriptyline is een tricyclisch antidepressivum dat wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder depressie bij volwassenen, neuropathische pijn (zenuwpijn), chronische spanningshoofdpijn en migraine. Daarnaast kan het bij kinderen van 6 jaar en ouder worden voorgeschreven voor het behandelen van bedplassen tijdens de nacht (enuresis nocturna) wanneer andere behandelingen niet werken.

Hoe werkt Amitriptyline?

Amitriptyline werkt door de balans van bepaalde natuurlijke stoffen (neurotransmitters) in de hersenen te herstellen. Het verhoogt de niveaus van norepinefrine en serotonine, twee neurotransmitters die een rol spelen bij stemmingen en pijnperceptie. Hierdoor kan Amitriptyline helpen om zowel psychische als lichamelijke symptomen te verlichten.

Voor wie is Amitriptyline geschikt?

Amitriptyline is ooit ontwikkeld als antidepressivum, maar later bleek dat een lage dosis ook helpt tegen pijn. Amitriptyline is bedoeld voor volwassenen die lijden aan ernstige depressieve episodes, neuropathische pijn, chronische spanningshoofdpijn of migraine. Het kan ook worden gebruikt bij kinderen van 6 jaar en ouder voor bedplassen, als er geen lichamelijke oorzaken zijn en andere behandelingen niet hebben gewerkt. Bespreek met je arts of Amitriptyline de juiste keuze is voor jouw situatie, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Amitriptyline kopen zonder recept

Amitriptyline is alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Het is belangrijk om te weten dat het illegaal en gevaarlijk is om Amitriptyline zonder recept te kopen. Producten die zonder recept worden aangeboden, kunnen vervalsingen zijn en ernstige risico’s voor je gezondheid opleveren. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om de veiligheid en effectiviteit van het medicijn te garanderen.

Kan iedereen Amitriptyline gebruiken?

Niet iedereen kan Amitriptyline gebruiken. Mensen met bepaalde hartproblemen, ernstige leverziekten, of die recent een hartaanval hebben gehad, mogen dit medicijn niet gebruiken. Daarnaast moet je extra voorzichtig zijn als je andere medicijnen gebruikt die kunnen interageren met Amitriptyline, zoals MAO-remmers. Raadpleeg altijd je arts voordat je begint met Amitriptyline om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke gezondheidsomstandigheden.

Werkt Amitriptyline tegen hoofdpijn?

Amitriptyline is ook onderzocht op de mogelijke werking bij het behandelen van hoofdpijn. Uit recent onderzoek blijkt dat Amitriptyline een significante verbetering kan bieden in de frequentie van hoofdpijn wanneer het wordt ingenomen in een dosis van 25 mg. Deze verbetering werd significant bevonden na acht weken behandeling in vergelijking met een placebo. Echter, deze positieve effecten bleken niet aan te houden bij metingen na 12, 16, of 20 weken. Dit toont aan dat Amitriptyline kan helpen bij de korte termijn beheersing van hoofdpijn, maar dat het mogelijk minder effectief is voor langdurige verlichting.

Amitriptyline en PDS (prikkelbare darm syndroom)

Hoewel het primair ontwikkeld is om depressieve stoornissen te behandelen, wordt Amitriptyline in veel lagere doseringen effectief ingezet om de symptomen van PDS te verlichten. Het werkt door de prikkelgeleiding tussen het maag-darmstelsel en de hersenen te verlagen, wat resulteert in minder buikpijn. Dit maakt het een waardevolle optie voor patiënten die worstelen met de vaak ongemakkelijke en hinderlijke symptomen van deze aandoening.

Is Amitriptyline veilig?

Amitriptyline is goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten en wordt beschouwd als veilig wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Het is echter niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, tenzij strikt noodzakelijk. Zoals bij elk medicijn, is het belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en hen te informeren over eventuele bijwerkingen of zorgen die je hebt tijdens het gebruik van Amitriptyline.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Amitriptyline?

Bijwerkingen van Amitriptyline kunnen variëren van mild tot ernstig. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, droge mond, gewichtstoename en obstipatie. Ernstigere bijwerkingen kunnen hartritmestoornissen, wazig zicht en ernstige constipatie zijn. Als je ernstige bijwerkingen ervaart, zoals suïcidale gedachten of allergische reacties, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Wat gebeurt er als je stopt met Amitriptyline?

Het abrupt stoppen met Amitriptyline kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid en prikkelbaarheid. Het is belangrijk om niet zomaar te stoppen met het medicijn zonder overleg met je arts. Je arts zal je helpen om de dosering geleidelijk af te bouwen om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

Belangrijke punten om te weten over Amitriptyline

  • Toediening: Amitriptyline wordt meestal ‘s avonds ingenomen, omdat het slaperigheid kan veroorzaken.
  • Opslag: Bewaar Amitriptyline bij kamertemperatuur en buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, droge mond en gewichtstoename. Informeer je arts als je last hebt van ernstige bijwerkingen.
  • Werk en activiteiten: Het is verstandig om niet te rijden, te fietsen of zware machines te bedienen als u zich slaperig voelt door het gebruik van Amitriptyline.

Veelgestelde vragen over Amitriptyline

Kan ik alcohol drinken terwijl ik Amitriptyline gebruik?

Het wordt afgeraden om alcohol te drinken tijdens de behandeling met Amitriptyline, omdat dit het kalmerende effect kan versterken.

Hoelang duurt het voordat Amitriptyline werkt?

Het werkt binnen 1-2 weken, maar het kan 6 – 8 weken duren voordat je de volledige effecten ervaart.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Neem de volgende dosis op de gebruikelijke tijd. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Amitriptyline altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Centrafarm Services B.V. Nieuwe Donk 9
4879 AC Etten-Leur
Nederland

Dosering:

25 mg – 50 mg

Type:

Tabletten

Op recept:

Ja