Atorvastatine

Atorvastatine, bekend onder de merknaam Lipitor, is een veelgebruikt medicijn om het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Cholesterol behandeling met Atorvastatine

Wist je dat ongeveer 1 op de 10 mensen een te hoog cholesterol heeft? Een te hoog cholesterol kan leiden tot ernstige hart- en vaatziekten, maar gelukkig kan Atorvastatine dit risico verminderen. Dit medicijn kan je helpen je cholesterol te verlagen en binnen vier weken merk je vaak al resultaat.

Wat is Atorvastatine?

Heb je een te hoog cholesterol en zoek je een effectieve oplossing? Atorvastatine kan dan een goede optie voor je zijn. Atorvastatine behoort tot een groep medicijnen die statines worden genoemd. Deze medicijnen helpen je lichaam om minder cholesterol aan te maken, wat helpt om je cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Atorvastatine wordt meestal voorgeschreven wanneer aanpassingen in je dieet en levensstijl niet voldoende zijn om je cholesterol onder controle te krijgen.

Hoe werkt Atorvastatine?

Hoe werkt Atorvastatine precies? Dit medicijn werkt door het enzym te blokkeren dat je lever gebruikt om cholesterol aan te maken. Hierdoor vermindert de hoeveelheid cholesterol die in je bloed terechtkomt. Binnen 1 tot 2 uur na inname bereikt Atorvastatine zijn piekconcentratie in je bloed. Na vier weken gebruik kun je al een duidelijk verlaagd cholesterolniveau verwachten.

Atorvastatine en spierklachten

Atorvastatine, net als andere statines (cholesterolsyntheseremmers), kan spierklachten veroorzaken. Dit is een bekende bijwerking die varieert van milde spierpijn tot ernstigere aandoeningen zoals myopathie (spierzwakte) en, in zeldzame gevallen, rabdomyolyse (ernstige spieraandoening met spierafbraak). De exacte oorzaak van spierklachten door statines is niet volledig begrepen, maar men denkt dat het te maken heeft met de manier waarop statines de cholesterolproductie in de lever beïnvloeden. Statines blokkeren een enzym dat nodig is voor de aanmaak van cholesterol, maar dit enzym speelt ook een rol in andere biochemische processen die belangrijk zijn voor de spierfunctie. Dit kan leiden tot een verstoring in de energievoorziening van spiercellen, wat spierklachten kan veroorzaken.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van 20 mg Atorvastatine niet meer spierklachten oplevert dan een placebo, hoewel sommige mensen nog steeds last kunnen krijgen van spierklachten. Als je spierklachten ervaart tijdens het gebruik van Atorvastatine, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.

Voor wie is Atorvastatine geschikt?

Atorvastatine is bedoeld voor volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar met een te hoog cholesterolgehalte. Het wordt vaak voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte. Dit kan komen door verschillende factoren zoals een ongezonde levensstijl, erfelijkheid of andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om met je arts te overleggen of Atorvastatine de juiste keuze voor jou is.

Atorvastatine kopen zonder recept

Atorvastatine is een receptplichtig medicijn. Dit betekent dat je het alleen kunt verkrijgen met een voorschrift van je arts. Het is belangrijk om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers proberen Atorvastatine zonder recept aan te bieden. Dit kan gevaarlijk zijn omdat deze producten vaak vervalsingen zijn en mogelijk niet effectief of zelfs schadelijk kunnen zijn. Koop Atorvastatine dus nooit online zonder recept. Zorg ervoor dat je altijd een voorschrift van een arts hebt om de veiligheid en echtheid van het medicijn te garanderen.

Kan iedereen Atorvastatine gebruiken?

Niet iedereen kan Atorvastatine gebruiken. Het is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor een van de bestanddelen, mensen met leverproblemen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Als je andere medicijnen gebruikt of bepaalde medische aandoeningen hebt, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken voordat je begint met Atorvastatine. Je arts kan bepalen of dit medicijn veilig en geschikt voor je is.

Is Atorvastatine veilig?

Atorvastatine is goedgekeurd door gezondheidsinstanties zoals de FDA, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met hun zorgverlener. Het is belangrijk om altijd de instructies van je arts op te volgen voor een veilig gebruik van Atorvastatine.

Wat is er bekend over de lange termijn effecten van Atorvastatine?

Atorvastatine is al vele jaren beschikbaar en veilig gebleken voor mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Het heeft gunstige effecten op het verlagen van cholesterol en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Langdurig gebruik van Atorvastatine wordt goed verdragen door de meeste mensen, hoewel het belangrijk is om regelmatig medische controles te ondergaan om eventuele bijwerkingen of problemen vroegtijdig op te sporen.

Wat gebeurt er als je stopt met Atorvastatine?

Wanneer je stopt met het gebruik van Atorvastatine, kan je cholesterolgehalte weer stijgen, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het is daarom belangrijk om altijd met je arts te overleggen voordat je stopt met het medicijn. Samen kunnen jullie een plan maken om je cholesterol onder controle te houden, mogelijk door aanpassingen in je dieet en levensstijl of door andere medicatie te overwegen.

Belangrijke punten om te weten over Atorvastatine

  • Toediening: Atorvastatine wordt eenmaal per dag ingenomen, meestal in de avond.
  • Opslag: Bewaar Atorvastatine bij kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, vermoeidheid en maag-darmproblemen zoals misselijkheid en diarree. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Atorvastatine

Kan ik alcohol drinken terwijl ik Atorvastatine gebruik?

Het is het beste om alcoholgebruik te beperken terwijl je Atorvastatine gebruikt, omdat alcohol het risico op leverproblemen kan verhogen.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het echter bijna tijd is voor je volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik Atorvastatine gebruiken tijdens de zwangerschap?

Atorvastatine wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Bespreek alternatieve behandelingen met je arts als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Atorvastatine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH
Betriebsstätte Freiburg
Mooswaldallee 1
79090 Freiburg
Duitsland

Dosering:

10 mg – 20 mg – 40 mg – 80 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja