Metformine

Metformine is een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van type 2 diabetes. Het helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen en onder controle te houden.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Metformine bij diabetes type 2

Heb je diabetes type 2 en zoek je naar manieren om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden? Dan kan Metformine een oplossing voor je zijn. Voor veel mensen met diabetes type 2 is Metformine een essentieel onderdeel van hun dagelijkse zorg, vooral wanneer dieet en lichaamsbeweging niet voldoende zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Wat is Metformine?

Metformine is een medicijn dat behoort tot de biguaniden en wordt voornamelijk voorgeschreven aan mensen met type 2 diabetes. Het helpt je lichaam om glucose beter te gebruiken en vermindert de hoeveelheid glucose die door de lever wordt afgegeven. Metformine kan bijdragen aan een stabiel lichaamsgewicht of zelfs licht gewichtsverlies, wat gunstig is voor mensen met diabetes type 2.

Hoe werkt Metformine?

Metformine werkt door de hoeveelheid glucose die door de lever wordt afgegeven te verminderen en door de gevoeligheid voor insuline te verhogen. Insuline is een hormoon dat helpt om glucose uit je bloed op te nemen en te gebruiken voor energie. Bij mensen met diabetes type 2 werkt insuline vaak niet optimaal, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Metformine helpt deze processen te verbeteren, waardoor de bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft.

Voor wie is Metformine geschikt?

Metformine is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar met type 2 diabetes. Het wordt vaak voorgeschreven wanneer dieet en lichaamsbeweging alleen niet voldoende zijn om de bloedsuikerwaarden te reguleren. Vooral voor mensen met overgewicht kan Metformine nuttig zijn, omdat het risico op complicaties die samenhangen met diabetes kan verminderen. Een bijkomend voordeel is dat gebruikers een 2% tot 3% gewichtsverlies ervaren. Houd er echter rekening mee dat artsen dit medicijn hiervoor niet mogen voorschrijven. Het is belangrijk om te overleggen met je arts of Metformine de juiste keuze voor jou is.

Metformine kopen zonder recept

Metformine is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts. Het is cruciaal om te weten dat het kopen van Metformine zonder recept gevaarlijk kan zijn, omdat deze producten vaak vervalsingen kunnen zijn of niet worden geleverd. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Metformine gebruiken?

Niet iedereen kan Metformine gebruiken. Dit medicijn is specifiek goedgekeurd voor mensen met type 2 diabetes. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals een sterk verminderde nierfunctie, leverproblemen, of die regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinken, moeten Metformine vermijden. Ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, moeten eerst overleggen met hun arts. Het is essentieel om je arts te raadplegen voordat je Metformine gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Is Metformine veilig?

Metformine is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van Volksgezondheid, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Hoewel Metformine meestal goed wordt verdragen, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten zoals misselijkheid, diarree en buikpijn, die meestal mild zijn en na verloop van tijd verdwijnen. In zeldzame gevallen kan Metformine melkzuuracidose veroorzaken, een ernstige bijwerking die onmiddellijk medische aandacht vereist. Melkzuuracidose is een aandoening waarbij er een ophoping van melkzuur in het bloed optreedt, wat kan leiden tot levensbedreigende complicaties

Langetermijneffecten van Metformine

Metformine is al jaren in gebruik en wordt beschouwd als veilig en effectief voor de behandeling van type 2 diabetes. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig gebruik van Metformine de risico’s op diabetesgerelateerde complicaties, zoals hart- en vaatziekten, kan verlagen. Metformine is tevens het meest gebruikte medicijn tegen diabetes. Regelmatige controle door je arts is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je behandeling optimaal blijft.

Wat gebeurt er als je stopt met Metformine?

Wanneer mensen met diabetes type 2 stoppen met Metformine, kunnen hun bloedsuikers weer stijgen, wat op korte termijn gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk om te overleggen met je arts voordat je stopt met het gebruik van Metformine om een goed alternatief behandelplan te hebben. Plotseling stoppen kan leiden tot complicaties en een verslechtering van je gezondheid.

Belangrijke punten om te weten over Metformine

  • Toediening: Metformine wordt meestal oraal ingenomen in de vorm van tabletten, tijdens of na de maaltijd om spijsverteringsproblemen te voorkomen.
  • Werking: Metformine werkt na 48 uur, na 4-5 dagen ervaart de gebruiker de belangrijkste effecten.
  • Opslag: Bewaar Metformine op een droge plaats bij kamertemperatuur, buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en buikpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Controle: Regelmatige controle van de nierfunctie en bloedsuikerwaarden door je arts is essentieel tijdens het gebruik van Metformine.

Merknamen van Metformine

Metformine is verkrijgbaar onder verschillende merknamen, waaronder Metformine, Glucovance, Competact, Janumet, Eucreas, Jentadueto, Synjardy, Xigduo, Glucient, Segluromet en Velmetia.

Veelgestelde vragen over Metformine

Kan ik Metformine gebruiken als ik zwanger ben?

Het gebruik van Metformine tijdens de zwangerschap wordt niet aanbevolen zonder overleg met je arts.

Kan Metformine hypoglykemie veroorzaken?

Metformine zelf veroorzaakt meestal geen hypoglykemie, maar wanneer het wordt gebruikt in combinatie met andere diabetesmedicatie, is er een risico op een te lage bloedsuikerspiegel.

Hoe moet ik Metformine innemen?

Slik de tabletten in hun geheel door met een glas water tijdens of na de maaltijd. Dit helpt spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Onthoud dat je altijd je arts moet raadplegen voordat je met een nieuwe behandeling begint om ervoor te zorgen dat het de juiste keuze is voor jouw specifieke situatie.

Belangrijk

Heb je vragen over Metformine of een andere medische vraag? Raadpleeg dan altijd een arts als je vragen hebt over je gezondheid.

Extra informatie

Fabrikant:

Milpharm Limited,
Ares, Odyssey Business Park
West End Road
South Ruislip HA4 6QD
Verenigd Koninkrijk

Dosering:

500 mg – 850 mg – 1000 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja