De voordelen van Ozempic

Blog

In de strijd tegen type 2 diabetes is Ozempic (werkzame stof: semaglutide) een naam die steeds vaker opduikt. Dit medicijn, oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes, heeft aangetoond niet alleen effectief te zijn in het reguleren van bloedsuikerspiegels, maar biedt ook een reeks andere gezondheidsvoordelen. In dit artikel duiken we dieper in …

Deel deze blog

In de strijd tegen type 2 diabetes is Ozempic (werkzame stof: semaglutide) een naam die steeds vaker opduikt. Dit medicijn, oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes, heeft aangetoond niet alleen effectief te zijn in het reguleren van bloedsuikerspiegels, maar biedt ook een reeks andere gezondheidsvoordelen. In dit artikel duiken we dieper in de werking van Ozempic, de voordelen ervan en wat dit betekent voor mensen met diabetes.

Wat is Ozempic?

Ozempic, met de werkzame stof semaglutide, is een GLP-1 receptoragonist. Dit betekent dat het de incretine hormonen in het lichaam nabootst, wat leidt tot een verhoogde insulineafgifte in reactie op een maaltijd. In simpelere woorden, het helpt je lichaam meer insuline aan te maken wanneer je eet, zodat je bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Het wordt gewoonlijk eenmaal per week geïnjecteerd en is bedoeld om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren bij volwassenen met type 2 diabetes.

Voordelen van Ozempic

Verbeterde bloedsuikerregulatie

Een van de primaire voordelen van Ozempic is de effectiviteit in het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het helpt de insulineproductie te verhogen wanneer de bloedsuiker hoog is en vermindert de hoeveelheid suiker die door de lever wordt geproduceerd. Dit resulteert in een stabieler en gezonder bloedsuikerniveau, wat cruciaal is voor het beheersen van diabetes.

Klinische resultaten

Uit de SUSTAIN 1-studie bleek dat patiënten die 0,5 mg of 1 mg Ozempic per week gebruikten, hun HbA1c (gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken met respectievelijk 1,5% en 1,6% verminderen ten opzichte van een placebo. Bovendien bereikte een significant hoger percentage patiënten een HbA1c van minder dan 7%, wat wordt beschouwd als een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel​​.

Gewichtsverlies

Opmerkelijk is dat Ozempic ook kan leiden tot gewichtsverlies. Het medicijn vertraagt de maaglediging, wat een gevoel van verzadiging bevordert en de eetlust vermindert. Voor veel patiënten met type 2 diabetes, die vaak worstelen met gewichtsbeheersing, kan dit een prettige bijkomstigheid zijn.

Online consult Ozempic

Effect op lichaamsgewicht

In verschillende klinische studies, waaronder SUSTAIN 2 en SUSTAIN 3, verloren diabetes type 2 patiënten die Ozempic gebruikten meer gewicht dan degenen die andere antidiabetica (medicijnen die de bloedsuiker verlagen via werking op de nieren) gebruikten. Gemiddeld verloren patiënten die 1 mg Ozempic per week gebruikten ongeveer 4,5 tot 6,1 kg, terwijl patiënten die andere antidiabetica gebruikten slechts 1,9 kg verloren​​.

Verminderd risico op hart- en vaatziekten

Studies tonen aan dat het gebruik van GLP-1 receptoragonisten niet alleen diabetes beheert, maar ook daadwerkelijk voordelen biedt door de kans op hart- en vaatproblemen te verkleinen bij patiënten met type 2 diabetes die al hart- en vaatziekten hebben of een hoog risico daarop lopen. Dit komt doordat het helpt bij het beheren van gewicht, bloedsuikerspiegel, en ook gunstige effecten heeft op cholesterolwaarden, allemaal belangrijke factoren voor hartgezondheid.

Cardiovasculaire veiligheid

Ozempic helpt niet alleen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel, maar biedt ook bescherming tegen cardiovasculaire complicaties. Dit maakt het een waardevolle behandeling voor patiënten met type 2 diabetes die ook risico lopen op hart- en vaatziekten.

Gebruiksgemak

Ozempic wordt eenmaal per week subcutaan (onder de huid) geïnjecteerd, wat het gebruiksgemak vergroot in vergelijking met andere diabetesmedicijnen die vaker moeten worden ingenomen. De injectie kan op elk moment van de dag worden toegediend, onafhankelijk van de maaltijden, en de dag van de wekelijkse toediening kan indien nodig worden gewijzigd​​.

Bescherming van bètacellen

Ozempic heeft een beschermend effect op de bètacellen in de pancreas, die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline. Door deze cellen te beschermen en hun functie te verbeteren, kan Ozempic helpen de progressie van diabetes te vertragen.

Verhoogde Insulinesecretie

Patiënten die Ozempic gebruiken, ervaren een verbetering van zowel de eerste- als de tweede fase-insulinerespons, wat cruciaal is voor een effectieve bloedsuikerregulatie na de maaltijd​​. De eerste fase is de snelle afgifte van insuline vlak na het eten, en de tweede fase is de langzamere, aanhoudende afgifte van insuline om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Praktische toepassing

Ozempic wordt meestal aanbevolen voor patiënten bij wie dieet en lichaamsbeweging alleen niet voldoende zijn om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Het is belangrijk dat dit medicijn wordt gebruikt in combinatie met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, zoals voorgeschreven door een gezondheidsprofessional.

Veelgestelde vragen over de voordelen van Ozempic

1. Hoe snel kan ik resultaten verwachten met Ozempic?

Veel patiënten merken binnen enkele weken verbeteringen in hun bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies.

2. Is Ozempic veilig voor langdurig gebruik?

Ja, klinische studies hebben aangetoond dat Ozempic veilig is voor langdurig gebruik, mits correct gebruikt en onder toezicht van een arts.

3. Kan Ozempic helpen bij het voorkomen van diabetescomplicaties?

Ja, Ozempic helpt niet alleen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, maar vermindert ook het risico op cardiovasculaire complicaties.

4. Hoe verschilt Ozempic van andere diabetesmedicijnen?

Ozempic heeft het voordeel van een wekelijkse dosering, gewichtsverlies, en een verminderd risico op hart- en vaatziekten, wat het onderscheidt van veel andere diabetesmedicijnen.

5. Moet ik mijn dieet en levensstijl aanpassen bij het gebruik van Ozempic?

Ja, voor optimale resultaten wordt aanbevolen om een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen naast het gebruik van Ozempic.

Samenvatting van de voordelen van Ozempic

De voordelen van Ozempic zijn veelbelovend voor mensen met type 2 diabetes, van verbeterde bloedsuikercontrole en gewichtsverlies tot een verminderd risico op hartziekten. Deze voordelen maken het een waardevolle optie voor veel patiënten die worstelen om hun diabetes onder controle te houden.

  • Verbeterde glykemische controle: Significant lagere HbA1c-waarden (bloedsuikerspiegel).
  • Gewichtsverlies: Helpt bij het verliezen van overtollig gewicht.
  • Verminderd risico op cardiovasculaire ziekten: Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
  • Gebruiksgemak: Eenmaal per week injectie.
  • Verbeterde bètacelfunctie: Ondersteunt de insulineproductie.
  • Verminderde glucagonsecretie: Helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen.
  • Langdurige effecten: Zorgt voor stabiele glucosecontrole.

Actie ondernemen

Heb je type 2 diabetes en worstel je met het beheersen van je bloedsuikerspiegel? Bespreek met je arts of Ozempic geschikt kan zijn voor jouw situatie. Meer informatie over dit medicijn en andere behandelingsopties kunnen je helpen een actievere rol te spelen in het beheren van je gezondheid.

Bronvermelding

Ozempic-Bijsluiter: Gedetailleerde informatie over de werking, voordelen en bijwerkingen van Ozempic.

Lees ook: