Hoe werkt Wegovy?

Blog

Wegovy is een relatief nieuw medicijn dat een belangrijke rol speelt in de geneeskunde, met name op het gebied van gewichtsverlies. Het behoort tot de klasse van GLP-1 receptoragonisten, een type medicatie dat helpt bij het reguleren van de eetlust en het lichaamsgewicht. In deze blog geven we je uitgebreid antwoord op de vraag: hoe …

Deel deze blog

Wegovy is een relatief nieuw medicijn dat een belangrijke rol speelt in de geneeskunde, met name op het gebied van gewichtsverlies. Het behoort tot de klasse van GLP-1 receptoragonisten, een type medicatie dat helpt bij het reguleren van de eetlust en het lichaamsgewicht. In deze blog geven we je uitgebreid antwoord op de vraag: hoe werkt Wegovy?

Achtergrond van Wegovy

Wegovy werd ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk en kreeg goedkeuring van de Amerikaanse FDA op 4 juni 2021. De ontwikkeling van Wegovy is gebaseerd op semaglutide, een actieve stof die oorspronkelijk werd gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Door verder onderzoek werd ontdekt dat semaglutide ook effectief is voor gewichtsverlies, wat leidde tot de ontwikkeling van Wegovy specifiek voor dit doel.

Hoe werkt Wegovy precies?

Wegovy bevat de actieve stof semaglutide, een GLP-1 receptoragonist. GLP-1 (glucagon-like peptide-1) is een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij de regulatie van de eetlust en de insulineproductie. Semaglutide werkt door deze receptoren in de hersenen te activeren, wat leidt tot een verminderd hongergevoel en een verhoogd gevoel van verzadiging. Hierdoor eten gebruikers minder en verliezen ze gewicht.

Semaglutide vertraagt ook de maaglediging, wat betekent dat voedsel langer in de maag blijft, waardoor je je langer vol voelt. Dit mechanisme is cruciaal voor het succes van Wegovy bij gewichtsverlies. Bovendien heeft semaglutide een positief effect op de bloedsuikerspiegel, wat helpt bij het voorkomen van pieken en dalen in de glucosewaarden.

Online consult Wegovy

Toepassingen van Wegovy

Wegovy wordt voornamelijk gebruikt voor gewichtsverlies bij volwassenen met obesitas of overgewicht en aanverwante gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of hartziekten. Het wordt meestal voorgeschreven als onderdeel van een uitgebreid programma voor gewichtsverlies, inclusief dieet en lichaamsbeweging. Wegovy wordt soms ook off-label gebruikt voor gewichtsbeheersing bij mensen zonder ernstige gezondheidsproblemen, hoewel dit minder gebruikelijk is.

Bijwerkingen en veiligheidsprofiel

De meest voorkomende bijwerkingen van Wegovy zijn gastro-intestinale klachten (darmklachten), zoals misselijkheid, diarree, en braken. Deze bijwerkingen zijn meestal mild tot matig en verminderen na verloop van tijd. Het is echter belangrijk om te weten dat Wegovy ook enkele ernstige bijwerkingen kan hebben, zoals pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) en galblaasproblemen. Gebruikers moeten zich bewust zijn van de mogelijke risico’s en de voordelen van het medicijn zorgvuldig afwegen. Speciale voorzorgsmaatregelen zijn nodig voor mensen met een voorgeschiedenis van pancreatitis of ernstige maag- of darmproblemen. Lees hier alles over de bijwerkingen van Wegovy.

Recent onderzoek en toekomstige ontwikkelingen

Uit recent onderzoek blijkt dat gebruikers van Wegovy gemiddeld 10-15% van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen als ze het gebruiken als onderdeel van een uitgebreid programma voor gewichtsverlies. De fabrikant van het medicijn geeft aan dat Wegovy het risico op hart- en vaatziekten met 20% kan verminderen. Vergelijkende studies tonen aan dat semaglutide (de werkzame stof in Wegovy) leidt tot een gewichtsverlies van 15%, terwijl liraglutide (de werkzame stof in Saxenda) slechts 5-6% gewichtsverlies oplevert.

Toekomstige ontwikkelingen richten zich op het verder verbeteren van de effectiviteit en veiligheid van semaglutide en het onderzoeken van nieuwe toepassingen, zoals het gebruik bij jongere patiënten of mensen met minder ernstige gewichtsproblemen.

Conclusie

Wegovy is een krachtig hulpmiddel voor gewichtsverlies en het beheer van aanverwante gezondheidsproblemen. Het begrijpen van hoe dit Wegovy werkt, helpt patiënten en zorgverleners om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Overleg altijd met een gezondheidsprofessional voordat je medicatie wijzigt of stopt, om te zorgen dat je de juiste zorg en ondersteuning krijgt.

Veelgestelde vragen over hoe Wegovy werkt

1. Hoelang kan ik Wegovy gebruiken?

Wegovy kan langdurig gebruikt worden zolang het effectief blijft en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Overleg regelmatig met je arts om te beoordelen of voortgezet gebruik geschikt is voor jou.

2. Wat moet ik doen als ik een dosis Wegovy mis?

Als je een dosis mist en de volgende geplande dosis is meer dan twee dagen weg, neem de gemiste dosis zo snel mogelijk. Als de volgende dosis binnen twee dagen is, sla de gemiste dosis dan over en neem de volgende dosis zoals gepland.

3. Kan ik Wegovy gebruiken als ik geen diabetes heb?

Ja, Wegovy is specifiek goedgekeurd voor gewichtsverlies en kan worden gebruikt door mensen zonder diabetes, zolang ze voldoen aan de criteria voor obesitas of overgewicht met aanverwante gezondheidsproblemen.

4. Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden tijdens het gebruik van Wegovy?

Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die je moet vermijden, maar het is belangrijk om een gezond dieet te volgen om het maximale voordeel van het medicijn te behalen.

5. Hoe snel kan ik resultaten verwachten met Wegovy?

Gewichtsverlies kan variëren, maar veel gebruikers zien significante resultaten binnen de eerste paar maanden van gebruik, vooral wanneer Wegovy wordt gecombineerd met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Lees ook: