Bijwerkingen Isotretinoïne

Blog

Isotretinoïne wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van ernstige acne, vooral wanneer andere behandelingen niet effectief zijn gebleken. Hoewel het medicijn effectief is, zijn er verschillende bijwerkingen waar je je bewust van moet zijn. In deze blog bespreken we hoe Isotretinoïne werkt, de meest voorkomende en ernstige bijwerkingen, risicogroepen, voorzorgsmaatregelen en interacties met andere medicijnen. …

Deel deze blog

Isotretinoïne wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van ernstige acne, vooral wanneer andere behandelingen niet effectief zijn gebleken. Hoewel het medicijn effectief is, zijn er verschillende bijwerkingen waar je je bewust van moet zijn. In deze blog bespreken we hoe Isotretinoïne werkt, de meest voorkomende en ernstige bijwerkingen, risicogroepen, voorzorgsmaatregelen en interacties met andere medicijnen.

Hoe werkt Isotretinoïne?

Isotretinoïne is een retinoïde, verwant aan vitamine A, en werkt door de talgproductie in de huid te verminderen. Het vermindert de hoeveelheid talg die de talgklieren in de huid produceren, wat helpt om acne te voorkomen. Daarnaast bevordert het de vernieuwing van huidcellen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van verstopte poriën.

Zeer vaak voorkomende bijwerkingen van Isotretinoïne

Droogte van de huid en slijmvliezen

Een van de meest voorkomende (meer dan 1 op de 10 gebruikers) bijwerkingen van Isotretinoïne is droge huid en slijmvliezen. Dit kan leiden tot gesprongen lippen, een droge neus (soms met neusbloedingen), en droge ogen. Het gebruik van een vochtinbrengende crème en lippenbalsem kan deze symptomen helpen verminderen. De huid kan fragieler en roder worden dan normaal, voornamelijk in het gezicht.

Blauwe plekken en bloedingsneiging

Als het aantal bloedstollingscellen afneemt, kun je blauwe plekken krijgen en een verhoogde neiging tot bloeden. Dit kan leiden tot ongewenste bloedingen bij kleine verwondingen.

Bloedarmoede

Bij een daling van het aantal rode bloedcellen kun je symptomen van bloedarmoede ervaren, zoals zwakte, duizeligheid en een bleke huid. Dit komt doordat je lichaam minder zuurstof door je bloed kan vervoeren.

Vatbaarder voor infecties

Als het aantal witte bloedcellen afneemt, word je vatbaarder voor infecties. Dit kan zich uiten in symptomen zoals rillingen, plotselinge koorts, keelpijn of griepachtige verschijnselen.

Ontsteking van het oog

Ontsteking van het oog (conjunctivitis) en het gebied rond de oogleden kan optreden, waardoor je ogen droog en geïrriteerd aanvoelen. Vraag bij de apotheek naar geschikte oogdruppels en overweeg een bril als je contactlenzen draagt.

Pijn in rug, spieren en gewrichten

Rugpijn, spierpijn en gewrichtspijn komen voornamelijk voor bij kinderen en tieners. Om te voorkomen dat bot- of spieraandoeningen verergeren, is het belangrijk om intensieve lichamelijke activiteiten te minderen tijdens de behandeling.

Veranderde vetwaarden in het bloed

Tijdens de behandeling kunnen de waarden van vetten in je bloed veranderen, waaronder HDL of triglyceriden. Dit kan invloed hebben op je algehele gezondheid en vereist mogelijk aanpassingen in je dieet of medicatie.

Online consult Isotretinoïne

Vaak voorkomende bijwerkingen van Isotretinoïne

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak voor en treft minder dan 1 op de 10 gebruikers. Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan je dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

Droge en korstige neus

De binnenkant van je neus kan droog en korstig worden, wat kan leiden tot kleine neusbloedingen. Dit kan ongemak en irritatie veroorzaken.

Pijnlijke of ontstoken keel en neus

Een pijnlijke of ontstoken keel en neus zijn veelvoorkomende bijwerkingen. Dit kan leiden tot ongemak en problemen bij slikken of ademhalen.

Vatbaarder voor infecties

Als je witte bloedcellen zijn aangetast, word je vatbaarder voor infecties. Dit kan zich uiten in symptomen zoals rillingen, koorts, en keelpijn.

Hogere cholesterolwaarden

Een verhoging van cholesterolwaarden in het bloed komt vaak voor. Dit kan een risico vormen voor je hartgezondheid en vereist mogelijk aanpassingen in dieet of medicatie.

Eiwitten of bloed in urine

Eiwitten of bloed in je urine kunnen optreden als bijwerking. Dit kan wijzen op problemen met je nieren en moet door een arts worden gecontroleerd.

Allergische reacties

Allergische reacties zoals huiduitslag en jeuk zijn vaak voorkomende bijwerkingen. Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan medisch ingrijpen vereisen.

Zelden voorkomende bijwerkingen van Isotretinoïne

Haaruitval

Haaruitval (alopecia) kan optreden bij minder dan 1 op de 1000 gebruikers, maar dit is gewoonlijk van tijdelijke aard. Je haar zou na beëindiging van de behandeling weer moeten aangroeien. Maak je dus geen zorgen, want de haargroei herstelt zich meestal vanzelf.

Allergische reactie

Ernstige allergische reacties kunnen optreden, zoals moeilijk ademen of slikken door plotse zwelling van de keel, het gezicht, de lippen en de mond, evenals plotse zwelling van handen, voeten en enkels. Als je een allergische reactie krijgt, stop dan met dit middel en neem contact op met je arts. Ook allergische huidreacties zoals huiduitslag en jeuk kunnen voorkomen.

Ernstige bijwerkingen van Isotretinoïne

Psychische stoornissen

Hoewel zeldzaam (komen voor bij minder dan 1 op de 1.000 gebruikers), kunnen psychische stoornissen zoals depressie, angst, agressief gedrag voorkomen. Zeer zelden (komen voor bij minder dan 1 op de 10.000 gebruikers) kunnen suïcidale gedachten voorkomen. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in stemming of gedrag onmiddellijk aan je arts te melden.

Leverproblemen

Isotretinoïne kan de leverfunctie beïnvloeden. Regelmatige bloedtesten zijn noodzakelijk om de leverfunctie te controleren. Symptomen van leverproblemen kunnen onder andere vermoeidheid, geelzucht (gele verkleuring van de huid of ogen) en donkere urine zijn.

Spier- en gewrichtspijn

Patiënten kunnen spier- en gewrichtspijn ervaren, vooral na intensieve fysieke inspanning. Het is aan te raden om zware lichamelijke activiteiten te beperken tijdens de behandeling

Huiduitslag en jeuk

Gebruikers kunnen huiduitslag en jeuk ervaren. Het is belangrijk om vanaf het begin van de behandeling hydraterende producten te gebruiken om de ernst van deze bijwerkingen te verminderen. De frequentie van deze huidklachten kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald.

Zeer zelden voorkomende bijwerkingen van Isotretinoïne

Zeer zelden, bij minder dan 1 op de 10.000 gebruikers, kunnen de volgende bijwerkingen optreden; acne kan verergeren in de eerste paar weken, maar de symptomen zouden met de tijd moeten verbeteren. Daarnaast kan er sprake zijn van een ontstoken huid die gezwollen en donkerder is dan normaal, voornamelijk in het gezicht. Andere mogelijke bijwerkingen zijn overmatig zweten of jeuk, toegenomen gevoeligheid voor licht, en bacteriële infecties van het nagelbed met veranderingen aan de nagels. Verder kunnen zwellingen, afscheiding en pus optreden, evenals verdikt littekenweefsel na een operatie en toegenomen lichaamsbeharing.

Risicogroepen en voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Isotretinoïne kan ernstige schade toebrengen aan een ongeboren kind en mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of vrouwen die van plan zijn zwanger te worden. Vrouwen die Isotretinoïne gebruiken, moeten effectieve anticonceptie gebruiken voor, tijdens, en ten minste een maand na de behandeling.

Lever- en nierproblemen

Patiënten met bestaande lever- of nierproblemen moeten voorzichtig zijn met Isotretinoïne. De dosering moet mogelijk worden aangepast en regelmatige controle van de lever- en nierfunctie is noodzakelijk.

Interacties met andere medicijnen

Isotretinoïne kan interageren met andere medicijnen en supplementen, zoals vitamine A supplementen en tetracyclines (een type antibioticum). Het gelijktijdig gebruik kan het risico op bijwerkingen verhogen. Het is belangrijk om je arts te informeren over alle medicijnen en supplementen die je gebruikt.

Conclusie

Isotretinoïne is een krachtig medicijn voor de behandeling van ernstige acne, maar het komt met een reeks mogelijke bijwerkingen. Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn en regelmatig contact te hebben met je arts tijdens de behandeling. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat je met de behandeling begint of als je vragen hebt over de bijwerkingen.

Veelgestelde vragen over bijwerkingen van Isotretinoïne

Wat moet ik doen als ik ernstige bijwerkingen ervaar?

Neem onmiddellijk contact op met je arts als je ernstige bijwerkingen ervaart zoals depressieve gevoelens, ernstige huiduitslag of symptomen van leverproblemen.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Isotretinoïne?

Het is aan te raden om alcoholgebruik te beperken, omdat Isotretinoïne de lever kan belasten en alcohol dit effect kan versterken.

Hoe lang moet ik anticonceptie gebruiken na het stoppen met Isotretinoïne?

Je moet ten minste een maand na het stoppen met Isotretinoïne effectieve anticonceptie blijven gebruiken.

Kan ik zonnebaden tijdens de behandeling?

Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF om huidbeschadiging te voorkomen.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de vergeten dosis over en ga verder volgens je schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Door goed op de hoogte te zijn van de bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen, kun je de behandeling met Isotretinoïne veilig en effectief maken. Raadpleeg altijd je arts bij twijfel of vragen en lees de bijsluiter.

Lees ook: