Isotretinoïne

Isotretinoïne is een krachtig medicijn dat vaak wordt gebruikt om ernstige vormen van acne te behandelen.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Acne behandeling met Isotretinoïne

Heb je al verschillende behandelingen geprobeerd zonder succes en blijf je kampen met ernstige acne? Dan kan Isotretinoïne de oplossing voor je zijn. Dit krachtige medicijn helpt niet alleen om acne te verminderen, maar kan ook blijvende littekens voorkomen. Bespreek met je dermatoloog of Isotretinoïne geschikt is voor jouw situatie en ontdek hoe dit medicijn je huid kan veranderen.

Wat is Isotretinoïne?

Isotretinoïne is een retinoïde, een stof verwant aan vitamine A. Het wordt voornamelijk voorgeschreven voor de behandeling van ernstige acne. Heb je last van ernstige acne die niet reageert op andere behandelingen? Dan kan Isotretinoïne een optie zijn voor jou. Dit medicijn moet echter onder strikt medisch toezicht worden gebruikt vanwege de mogelijke ernstige bijwerkingen.

Hoe werkt Isotretinoïne?

Isotretinoïne werkt op drie verschillende manieren om acne aan te pakken:

 • Verminderen van talgproductie: Het vermindert de hoeveelheid talg (olie) die door de talgklieren wordt geproduceerd, waardoor de poriën minder snel verstopt raken.
 • Ontstekingsremmend: Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verminderen van de ontsteking die gepaard gaat met acne.
 • Voorkomen van verstopte poriën: Het helpt bij het normaliseren van de huidgroei en het afstoten van dode huidcellen, wat helpt voorkomen dat de poriën verstopt raken​​.

Voor wie is Isotretinoïne geschikt?

Isotretinoïne is geschikt voor mensen met ernstige vormen van acne die niet reageren op andere behandelingen. Voordat je met Isotretinoïne begint, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts. Het gebruik van Isotretinoïne kan gepaard gaan met ernstige bijwerkingen, en het is essentieel dat je arts bepaalt of dit medicijn geschikt is voor jouw situatie.

Isotretinoïne kopen zonder recept

Isotretinoïne kan alleen op (online) recept van een arts worden verkregen. Het is cruciaal om te weten dat het kopen van Isotretinoïne zonder recept via onbetrouwbare bronnen gevaarlijk kan zijn. Producten die zonder recept worden aangeboden, zijn vaak vervalsingen en kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Koop Isotretinoïne daarom altijd via een legitieme (online) apotheek met een geldig recept van je arts​​.

Kan iedereen Isotretinoïne gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Isotretinoïne gebruiken. Het is belangrijk om te weten dat dit medicijn niet geschikt is voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger kunnen worden zonder effectieve anticonceptie. Isotretinoïne kan ernstige geboorteafwijkingen veroorzaken, dus het gebruik van effectieve anticonceptie is verplicht tijdens de behandeling en tot een maand na het stoppen van de medicatie​​.

Is Isotretinoïne veilig?

Isotretinoïne is een effectief medicijn, maar het kan ernstige bijwerkingen hebben. De kans op bijwerkingen is echter groot. Het is goedgekeurd door de FDA en andere gezondheidsautoriteiten voor gebruik onder strikt medisch toezicht. Het is belangrijk om tijdens de behandeling regelmatig contact te hebben met je arts om eventuele bijwerkingen te monitoren en aan te pakken​​.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Isotretinoïne?

Langetermijnstudies hebben aangetoond dat Isotretinoïne veilig is voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Het heeft gunstige effecten op ernstige acne en kan littekenvorming voorkomen. De meeste patiënten blijven 4 tot 6 maanden vrij van acne na de behandeling​​.

Wat gebeurt er als je stopt met Isotretinoïne?

Wanneer je stopt met Isotretinoïne, kan het zijn dat je acne in eerste instantie wegblijft, maar het is mogelijk dat de acne na verloop van tijd terugkomt. Het is belangrijk om een vervolgplan met je arts te bespreken om te bepalen wat de beste vervolgstappen zijn als je acne terugkeert​​.

Wanneer mag je geen Isotretinoïne gebruiken?

 • Als je zwanger bent of probeert zwanger te worden. Isotretinoïne veroorzaakt ernstige aangeboren afwijkingen bij het kind en verhoogt de kans op een miskraam. Pas 1 maand na het stoppen van de behandeling met Isotretinoïne is het weer veilig om zwanger te worden.
 • Als je borstvoeding geeft.
 • Als je een leverziekte hebt.
 • Als je erg veel vetten in je bloed hebt (hoog cholesterol of triglyceriden).
 • Als je een teveel aan vitamine A in je lichaam hebt (hypervitaminose A).
 • Overleg met je arts als je allergisch bent voor soja of pinda’s.

Isotretinoïne wordt alleen onder strikte voorwaarden voorgeschreven aan vrouwen die zwanger zouden kunnen worden. Tijdens de behandeling en 1 maand na het stoppen van de behandeling moet je één of bij voorkeur twee effectieve voorbehoedsmiddelen gebruiken. Bij mannen lijkt Isotretinoïne geen schadelijk effect te hebben op het sperma. De arts zal je informeren over het voorkomen van een zwangerschap en kan je doorverwijzen naar je huisarts of een specialist voor advies over voorbehoedsmiddelen.

Belangrijke punten om te weten over Isotretinoïne

 • Toediening: Isotretinoïne wordt oraal ingenomen, meestal eenmaal per dag tijdens de maaltijd.
 • Opslag: Bewaar Isotretinoïne bij kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en licht.
 • Bijwerkingen: Veel voorkomende bijwerkingen zijn droge huid, lippen en ogen. Ernstige bijwerkingen kunnen onder meer leverproblemen, verhoogde bloedvetten en mentale gezondheidsproblemen zijn​​.

Veelgestelde vragen over Isotretinoïne

Hoelang duurt een behandeling met Isotretinoïne?

Een behandeling met Isotretinoïne duurt meestal 4 tot 6 maanden​​.

Kan ik Isotretinoïne gebruiken als ik zwanger ben?

Nee, Isotretinoïne mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap vanwege het risico op ernstige geboorteafwijkingen​​.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Als je een dosis vergeet, overleg dan met je arts. Neem geen dubbele dosis​​.

Belangrijk

Raadpleeg altijd een arts als je vragen hebt over het medicijn Isotretinoïne. Lees ook altijd goed de bijsluiter door voordat je het medicijn gaat gebruiken.

Extra informatie

Fabrikant:

Aurobindo Pharma B.V. Baarnsche Dijk 1
3741 LN Baarn
Nederland

Dosering:

10 mg – 20 mg

Type:

Capsules

Recept nodig:

Ja