Bijwerkingen van Amitriptyline

Blog

Amitriptyline is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van depressie. Het behoort tot de groep van tricyclische antidepressiva en heeft sterke kalmerende (sederende) eigenschappen. Naast de behandeling van depressie wordt Amitriptyline ook gebruikt voor andere aandoeningen zoals chronische pijn en bedplassen bij kinderen. Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. In …

Deel deze blog

Amitriptyline is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van depressie. Het behoort tot de groep van tricyclische antidepressiva en heeft sterke kalmerende (sederende) eigenschappen. Naast de behandeling van depressie wordt Amitriptyline ook gebruikt voor andere aandoeningen zoals chronische pijn en bedplassen bij kinderen. Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. In deze blog bespreken we de mogelijke bijwerkingen van Amitriptyline en wat je moet weten voordat je met dit medicijn begint.

Hoe werkt Amitriptyline?

Amitriptyline werkt door de niveaus van bepaalde chemische stoffen in de hersenen te beïnvloeden. Deze stoffen, neurotransmitters genoemd, spelen een belangrijke rol in het reguleren van stemming en pijn. Door de balans van deze neurotransmitters te herstellen, kan Amitriptyline helpen bij het verlichten van depressie en chronische pijn. Maar het beïnvloeden van deze chemische stoffen kan ook bijwerkingen veroorzaken.

Meer weten over de werking van Amitriptyline? Lees het allemaal in deze blog.

Veel voorkomende bijwerkingen van Amitriptyline

Hoewel het effectief kan zijn, kunnen sommige mensen last krijgen van bijwerkingen van Amitriptyline. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Slaperigheid en vermoeidheid: Dit is een gevolg van de kalmerende werking van het medicijn.
 • Droge mond: Dit kan leiden tot ongemak en tandheelkundige problemen als het niet goed wordt beheerd.
 • Gewichtstoename: Veranderingen in eetlust en metabolisme kunnen leiden tot gewichtstoename.
 • Obstipatie (verstopping): Amitriptyline kan de beweging van de darmen vertragen, wat leidt tot constipatie.
 • Duizeligheid: Dit kan vooral voorkomen bij het opstaan uit een liggende of zittende positie (orthostatische hypotensie).

Ernstige bijwerkingen van Amitriptyline

Hoewel zeldzaam, zijn er ook ernstige bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van Amitriptyline. Deze omvatten:

 • Hartproblemen: Amitriptyline kan hartritmestoornissen veroorzaken, vooral bij mensen met bestaande hartaandoeningen.
 • Epileptische aanvallen: Dit medicijn kan de kans op aanvallen verhogen, vooral bij mensen met epilepsie.
 • Psychische effecten: Sommige mensen kunnen last krijgen van verwardheid, hallucinaties of zelfs gedachten aan zelfbeschadiging of zelfmoord, vooral in de eerste weken van de behandeling.
 • Leverproblemen: Symptomen kunnen geelzucht (geel worden van de huid en ogen), donkere urine en lichte ontlasting zijn.
 • Allergische reacties: Zwellingen, huiduitslag, jeuk en ernstige ademhalingsproblemen kunnen optreden als onderdeel van een allergische reactie.

Online consult Amitriptyline

Risicogroepen en voorzorgsmaatregelen

Bepaalde groepen mensen moeten extra voorzichtig zijn bij het gebruik van Amitriptyline. Deze omvatten:

 • Ouderen: Zij zijn gevoeliger voor de sedatieve effecten en kunnen meer last hebben van duizeligheid en vallen.
 • Mensen met hartaandoeningen: Vanwege het risico op hartritmestoornissen.
 • Mensen met lever- of nierproblemen: Omdat Amitriptyline kan worden opgeslagen in het lichaam als deze organen niet goed functioneren.
 • Mensen met een voorgeschiedenis van epilepsie: Omdat het medicijn de drempel voor aanvallen kan verlagen.

Interacties met andere medicijnen

Amitriptyline kan interageren met verschillende andere medicijnen, wat de kans op bijwerkingen kan verhogen. Belangrijke interacties zijn:

 • Monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers): Deze combinatie kan gevaarlijk zijn en moet worden vermeden.
 • Alcohol: Dit kan de sedatieve effecten van Amitriptyline versterken en gevaarlijk zijn.
 • Andere antidepressiva: Dit kan leiden tot het serotoninesyndroom, een potentieel levensbedreigende conditie.
 • Middelen tegen hartritmestoornissen en hoge bloeddruk: Deze kunnen de kans op hartritmestoornissen verhogen wanneer ze samen met Amitriptyline worden gebruikt.

Conclusie

Amitriptyline is een effectief medicijn voor de behandeling van depressie en andere aandoeningen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen en risico’s. Overleg altijd met je arts voordat je met Amitriptyline begint of stopt, en meld eventuele bijwerkingen die je ervaart.

Veelgestelde vragen over bijwerkingen van Amitriptyline

Hoe snel treden de bijwerkingen van Amitriptyline op?

Bijwerkingen van Amitriptyline kunnen al binnen enkele dagen na het starten van het medicijn optreden. Het is belangrijk om je arts te informeren als je ernstige bijwerkingen ervaart.

Kan ik stoppen met Amitriptyline als ik bijwerkingen heb?

Stop nooit abrupt met Amitriptyline zonder overleg met je arts. Plotseling stoppen kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

Hoe kan ik de bijwerkingen van Amitriptyline verminderen?

Volg de dosering instructies van je arts zorgvuldig, vermijd alcohol en zorg voor een gezonde levensstijl om bijwerkingen te minimaliseren.

Zijn de bijwerkingen van Amitriptyline blijvend?

Veel bijwerkingen kunnen verminderen naarmate je lichaam aan het medicijn gewend raakt. Sommige bijwerkingen kunnen echter aanhouden.

Wat moet ik doen als ik een allergische reactie op Amitriptyline krijg?

Zoek onmiddellijk medische hulp als je symptomen van een ernstige allergische reactie ervaart, zoals zwelling van het gezicht, ademhalingsproblemen of ernstige huiduitslag.

Met deze informatie, verkregen uit de bijsluiter, hopen we je een duidelijk beeld te hebben gegeven van de bijwerkingen van Amitriptyline. Voor verdere vragen en persoonlijk advies, raadpleeg altijd je arts of een andere gezondheidsprofessional.

Lees ook: