Zyban

Zyban is een medicijn dat wordt voorgeschreven om te helpen bij het stoppen met roken indien je ook gemotiveerd bent, bijvoorbeeld via deelname aan een 'stoppen met roken' programma.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Zyban: helpt bij stoppen met roken

Wist je dat rokers gemiddeld 5 tot 10 jaar korter leven dan niet-rokers? Zyban kan je helpen deze uitdaging aan te gaan. Dit medicijn is een van de meest ondersteunde methoden om te stoppen met roken en heeft veel mensen geholpen hun verslaving te overwinnen.

Wat is Zyban?

Wil je stoppen met roken, maar vind je het lastig om het vol te houden? Zyban, ook bekend onder de naam bupropion, is een medicijn dat helpt bij het stoppen met roken. Het vermindert de drang om te roken en de ontwenningsverschijnselen die optreden bij het stoppen. Zyban is een niet-nicotine bevattend medicijn en biedt een alternatief voor mensen die geen nicotinevervangende therapieën willen of kunnen gebruiken.

Hoe werkt Zyban?

Zyban werkt door de chemische stoffen in je hersenen te beïnvloeden die betrokken zijn bij verslaving en stemming. Het verhoogt de niveaus van dopamine en noradrenaline, neurotransmitters die een rol spelen bij beloning en plezier. Hierdoor vermindert Zyban de hunkering naar nicotine en helpt het de ontwenningsverschijnselen te beheersen.

Voor wie is Zyban geschikt?

Zyban is bedoeld voor volwassen rokers die willen stoppen met roken. Het kan vooral nuttig zijn voor mensen die al meerdere keren zonder succes hebben geprobeerd te stoppen. Als je gezondheidsproblemen hebt zoals COPD (een longziekte), is het geruststellend om te weten dat bupropion (de werkzame stof) veilig is gebleken voor rokers met deze aandoening. Raadpleeg altijd je arts om te bepalen of Zyban de juiste keuze voor jou is.

Zyban kopen zonder recept

Zyban is alleen verkrijgbaar op (online) recept van een arts. Dit zorgt ervoor dat je de juiste begeleiding krijgt en dat het medicijn veilig en effectief voor je is. Koop Zyban nooit online zonder recept, omdat deze producten vaak vervalsingen kunnen zijn die je gezondheid in gevaar brengen. Vertrouw altijd op een voorschrift van je arts.

Kan iedereen Zyban gebruiken?

Niet iedereen kan Zyban gebruiken. Het is belangrijk om je arts te informeren over je volledige medische geschiedenis en eventuele medicijnen die je momenteel gebruikt. Zyban is niet geschikt voor mensen met een geschiedenis van epilepsie, eetstoornissen of bepaalde psychiatrische aandoeningen. Het is ook niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven zonder overleg met een arts.

Is Zyban veilig?

Zyban is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten en wordt beschouwd als een veilige optie voor de meeste mensen die willen stoppen met roken. Zoals bij elk medicijn zijn er mogelijke bijwerkingen, maar deze zijn meestal mild en tijdelijk. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, droge mond en hoofdpijn. Volg altijd de instructies van je arts voor een veilig gebruik van Zyban.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Zyban?

Uit onderzoek blijkt dat Zyban effectief kan zijn op de lange termijn. Na 12 maanden was 30,3% van de mensen die Zyban gebruikten gestopt met roken. Dit laat zien dat Zyban een duurzame oplossing kan zijn voor veel mensen die worstelen met nicotineverslaving. Het gebruik van Zyban moet altijd worden gecombineerd met motivatie en eventueel extra ondersteuning, zoals counseling of een stopprogramma.

Wat gebeurt er als je stopt met Zyban?

Als je stopt met Zyban, is het mogelijk dat je weer meer hunkert naar nicotine en ontwenningsverschijnselen ervaart. Het is belangrijk om een plan te hebben en ondersteuning te zoeken om je kans op succes te vergroten. Bespreek altijd met je arts wat de beste manier is om met Zyban te stoppen en hoe je kunt voorkomen dat je terugvalt in je oude gewoonten.

Belangrijke punten om te weten over Zyban

  • Toediening: Zyban wordt oraal ingenomen in de vorm van tabletten.
  • Duur van de behandeling: Een kuur duurt meestal 7 tot 9 weken.
  • Opslag: Bewaar Zyban op kamertemperatuur, buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, droge mond en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Ondersteuning: Het gebruik van Zyban wordt vaak gecombineerd met counseling of andere vormen van ondersteuning om de kans op succes te vergroten.

Veelgestelde vragen over Zyban

Hoe lang duurt het voordat Zyban begint te werken?

Zyban begint meestal binnen 1 tot 2 weken te werken. Het is belangrijk om het medicijn te blijven gebruiken zoals voorgeschreven door je arts, zelfs als je niet meteen resultaat ziet.

Kan ik Zyban gebruiken als ik andere medicijnen neem?

Bespreek altijd met je arts welke medicijnen je gebruikt voordat je met Zyban begint. Zyban kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen, wat de effectiviteit kan beïnvloeden of bijwerkingen kan veroorzaken.

Is het veilig om alcohol te drinken tijdens het gebruik van Zyban?

Het wordt aanbevolen om alcoholgebruik te beperken tijdens het gebruik van Zyban, omdat het de kans op bijwerkingen kan vergroten. Overleg met je arts over je alcoholgebruik en eventuele risico’s.

Kan ik Zyban gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zyban wordt meestal niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Bespreek met je arts of er alternatieve methoden zijn om te stoppen met roken die veiliger zijn tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Zyban altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Glaxo Wellcome Operations Priory Street
Ware
Hertfordshire SG12 0DJ
Verenigd Koninkrijk

Dosering:

150 mg bupropion

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja