Bupropion

Bupropion is een medicijn dat wordt gebruikt om mensen te helpen stoppen met roken.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Bupropion: helpt bij stoppen met roken

Elk jaar overlijden er meer dan 20.000 mensen in Nederland als gevolg van (mee)roken. Daarnaast veroorzaakt roken bijna 10% van de totale ziektelast in het land. De Nederlandse overheid streeft ernaar om roken te ontmoedigen, met als ambitie dat in 2040 minder dan 5 procent van de volwassenen rookt. Een van de hulpmiddelen die kan helpen bij het stoppen met roken is Bupropion. Dit medicijn, ook bekend onder de merknaam Zyban , kan je helpen om definitief te stoppen met roken en je gezondheid te verbeteren.

Wat is Bupropion?

Heb je moeite om te stoppen met roken en zoek je een effectieve oplossing? Dan kan Bupropion iets voor jou zijn. Bupropion is een medicijn dat wordt gebruikt om mensen te helpen stoppen met roken. Het werkt op de hersenen door bepaalde chemische stoffen te beïnvloeden die betrokken zijn bij de verslaving aan nicotine. Hierdoor vermindert het de drang om te roken en de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden wanneer je stopt met roken.

Hoe werkt Bupropion?

Bupropion werkt door de niveaus van bepaalde neurotransmitters (chemische boodschappers in de hersenen) te verhogen, zoals dopamine en noradrenaline. Deze stoffen spelen een rol bij het beloningssysteem van de hersenen en kunnen de drang naar nicotine verminderen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat Bupropion effectiever is dan placebo en zelfs effectiever dan nicotinepleisters bij het helpen stoppen met roken. Dit maakt het een krachtig hulpmiddel voor mensen die hun rookverslaving willen overwinnen.

Voor wie is Bupropion geschikt?

Bupropion is geschikt voor volwassenen die serieus willen stoppen met roken. Het wordt meestal voorgeschreven aan mensen die moeite hebben om met andere methoden, zoals nicotinevervangers of counseling, te stoppen. Het is belangrijk om te overleggen met je arts om te bepalen of Bupropion de juiste keuze voor jou is, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt. Alleen een arts kan een recept voor Bupropion uitschrijven, dus zorg ervoor dat je medisch advies inwint voordat je dit medicijn gaat gebruiken.

Bupropion kopen zonder recept

Bupropion is alleen op recept verkrijgbaar. Dit betekent dat je een doktersvoorschrift nodig hebt om het medicijn te kunnen kopen. Het is cruciaal om Bupropion niet zonder recept online te kopen, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Onbetrouwbare verkopers kunnen vervalste of onveilige producten aanbieden, wat ernstige gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Zorg er altijd voor dat je Bupropion via een legale apotheek verkrijgt met een geldig voorschrift van je arts om de veiligheid en effectiviteit van het medicijn te garanderen.

Kan iedereen Bupropion gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Bupropion gebruiken. Het is specifiek goedgekeurd voor mensen die willen stoppen met roken. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsie, of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten Bupropion vermijden. Daarnaast is het gebruik van Bupropion tijdens zwangerschap of borstvoeding alleen aan te raden na overleg met een arts. Bespreek altijd met je zorgverlener of Bupropion geschikt is voor jouw situatie voordat je begint met dit medicijn.

Is Bupropion veilig?

Bupropion is goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration) en het Nederlandse CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen), wat betekent dat het als veilig wordt beschouwd wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Net als elk medicijn kan Bupropion bijwerkingen hebben, maar deze zijn meestal mild en tijdelijk. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, droge mond en duizeligheid. Het is belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en eventuele bijwerkingen te melden.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Bupropion?

Uit onderzoeken blijkt dat Bupropion effectief is op de korte termijn om te stoppen met roken. Echter, een studie gepubliceerd in het Geneesmiddelenbulletin gaf aan dat er geen significant langetermijneffect is op het volhouden van niet-roken. Dit betekent dat het belangrijk is om, naast het gebruik van Bupropion, ook andere gedragsveranderingen en ondersteuning te overwegen om langdurig succes te behalen bij het stoppen met roken.

Wat gebeurt er als je stopt met Bupropion?

Mensen die stoppen met het gebruik van Bupropion kunnen weer meer verlangen naar nicotine ervaren, wat kan leiden tot een terugval in roken. Het is belangrijk om een plan te hebben voor ondersteuning en verdere behandeling als je stopt met Bupropion. Overleg altijd met je arts voordat je stopt met het medicijn om een terugval te voorkomen en om te zorgen voor een passende opvolging.

Belangrijke punten om te weten over Bupropion

  • Toediening: Bupropion wordt meestal tweemaal daags oraal ingenomen in de vorm van tabletten.
  • Opslag: Bewaar Bupropion op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, droge mond en duizeligheid. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Gewichtstoename: Een bijkomend voordeel van Bupropion is dat het minder waarschijnlijk is dat gebruikers aankomen in gewicht na het stoppen met roken.

Veelgestelde vragen over Bupropion

Hoe lang moet ik Bupropion gebruiken?

Meestal wordt Bupropion gedurende 7 tot 12 weken gebruikt. De exacte duur van de behandeling wordt door je arts bepaald op basis van je individuele behoeften en vooruitgang.

Kan ik Bupropion gebruiken als ik andere medicijnen gebruik?

Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met Bupropion. Het is belangrijk om je arts te informeren over alle medicijnen die je gebruikt, zodat mogelijke interacties kunnen worden vermeden.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Is Bupropion verslavend?

Bupropion heeft geen verslavende eigenschappen en veroorzaakt geen afhankelijkheid. Het werkt anders dan nicotine en andere verslavende stoffen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Bupropion altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Accord Healthcare Limited,
Sage House, 319 Pinner Road
North Harrow, Middlesex, HA1 4HF
Verenigd Koninkrijk

Dosering:

150 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja