Victoza

Victoza is een medicijn dat gebruikt wordt om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met type 2 diabetes.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Diabtes type 2 behandeling met Victoza

Heb je diabetes type 2 en zoek je naar een effectieve manier om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden? Dan is Victoza wellicht een geschikte oplossing voor jou. Dit medicijn helpt niet alleen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, maar kan ook bijdragen aan gewichtsverlies.

Wat is Victoza?

Victoza is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij volwassenen met diabetes type 2. De werkzame stof in Victoza is liraglutide, dat behoort tot een groep geneesmiddelen genaamd GLP-1 receptoragonisten. Liraglutide is ook de werkzame stof in Saxenda, het verschil is echter dat Victoza geregistreerd is voor diabetes type 2. Dit medicijn helpt je lichaam om meer insuline aan te maken en minder glucose door de lever af te geven, waardoor je bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft. Daarnaast kan Victoza ook helpen bij het afvallen, wat een bijkomend voordeel is voor veel mensen met diabetes type 2.

Hoe werkt Victoza?

Victoza bevat liraglutide, een GLP-1 receptoragonist. Dit betekent dat het de werking van natuurlijke hormonen in je lichaam nabootst die helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer je Victoza gebruikt, stimuleert het de aanmaak van insuline en vermindert het de afgifte van glucose door de lever. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Victoza wordt vaak voorgeschreven aan mensen die hun bloedsuikerspiegel niet voldoende onder controle krijgen met alleen dieet en lichaamsbeweging, en kan ook worden gebruikt in combinatie met andere diabetesmedicatie zoals Metformine.

Voor wie is Victoza geschikt?

Victoza is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2 die extra hulp nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Dit kan zijn omdat veranderingen in levensstijl niet voldoende resultaat opleveren of omdat andere diabetesmedicatie niet effectief genoeg is. Overleg altijd met je arts voordat je Victoza gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Victoza kopen zonder recept

Victoza kopen zonder recept is niet mogelijk. Victoza is alleen op recept verkrijgbaar. Het is belangrijk om te weten dat je Victoza nooit zonder recept online moet kopen. Er zijn onbetrouwbare verkopers die vervalste medicijnen aanbieden, wat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Zorg er altijd voor dat je een recept van je arts hebt om de veiligheid en echtheid van het medicijn te garanderen.

Kan iedereen Victoza gebruiken?

Niet iedereen kan Victoza gebruiken. Het is specifiek goedgekeurd voor mensen met diabetes type 2 om hun bloedsuikerspiegel te verlagen. Gebruik Victoza niet voor gewichtsverlies als je geen diabetes type 2 hebt. Medische autoriteiten raden dit sterk af. Overleg altijd met je arts voordat je Victoza gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Is Victoza veilig?

Victoza is goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten zoals de FDA en wordt als veilig beschouwd wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Het is belangrijk om altijd de instructies van je arts op te volgen voor een veilig gebruik van Victoza. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met je zorgverlener.

Langetermijneffecten van Victoza

Wat weten we over de langetermijneffecten van Victoza? GLP-1 receptoragonisten zoals liraglutide zijn al enkele jaren beschikbaar en zijn veilig gebleken voor mensen met diabetes type 2. Deze medicijnen hebben gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel en op verschillende ziektes die vaak samenhangen met diabetes type 2, zoals hart-, vaat- en nierziektes.

Wat gebeurt er als je stopt met Victoza? Als je stopt met Victoza, kan je bloedsuikerspiegel weer stijgen, wat op korte termijn gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk om te overleggen met je arts voordat je stopt met het gebruik van dit medicijn. Zij kunnen je helpen bij het veilig afbouwen van het medicijn en bij het vinden van alternatieve behandelingen.

Belangrijke punten om te weten over Victoza

  • Toediening: Victoza wordt eenmaal per dag geïnjecteerd in de buik, dijbeen of bovenarm.
  • Opslag: Bewaar Victoza in de koelkast. Na openen kan de pen bij kamertemperatuur worden bewaard, maar moet deze binnen 30 dagen worden gebruikt.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en buikpijn. Ongeveer 30% van de gebruikers ervaart maagdarmklachten zoals misselijkheid en diarree. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Victoza

Kan Victoza samen met andere medicijnen worden gebruikt?

Ja, Victoza kan in combinatie met andere diabetesmedicatie zoals Metformine worden gebruikt. Overleg altijd met je arts voordat je nieuwe medicijnen toevoegt aan je behandelplan.

Kan ik afvallen met Victoza?

Veel mensen vallen af terwijl ze Victoza gebruiken, echter is dit medicijn niet goedgekeurd door de FDA als afvalmedicijn. Klinische studies tonen aan dat volwassenen die Victoza gebruiken gewicht kunnen verliezen.

Hoe snel werkt Victoza?

De werking van Victoza kan variëren per persoon. Sommige mensen merken binnen enkele weken een verbetering in hun bloedsuikerspiegel.

Zijn er alternatieven voor Victoza?

Ja, er zijn andere GLP-1 receptoragonisten zoals Ozempic en Saxenda die vergelijkbare effecten hebben. Overleg met je arts om te bepalen welke optie het beste voor jou is.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Victoza altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Novo Nordisk A/S Novo
Allé DK-2880 Bagsværd
Denemarken

Dosering:

6mg/ml liraglutide

Type:

Injectiepen

Recept nodig:

Ja