Vaniqa

Vaniqa is een effectieve behandeling voor het verminderen van ongewenste haargroei op het gezicht.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Vaniqa vermindert overbeharing in het gezicht

Heb je last van ongewenste haargroei op je gezicht? Dan ben je niet de enige. Ongeveer 5 tot 10% van de mensen heeft te maken met overmatige haargroei, een aandoening die zowel vervelend als gênant kan zijn. Gelukkig is er Vaniqa, een crème die speciaal is ontwikkeld om deze ongewenste haargroei te verminderen.

Wat is Vaniqa?

Vaniqa is een medicinale crème met de werkzame stof eflornithine. Het wordt gebruikt om de groei van ongewenst gezichtshaar bij vrouwen te vertragen. Vaniqa werkt door het enzym ornithine decarboxylase te remmen. Dit enzym is betrokken bij de haargroei. Door de werking ervan te remmen, groeit het haar langzamer en minder dik terug. De crème wordt tweemaal daags aangebracht en kan significante resultaten bieden bij regelmatig gebruik.

Voor wie is Vaniqa geschikt?

Vaniqa is geschikt voor vrouwen die last hebben van ongewenste haargroei op het gezicht. Dit kan variëren van lichte overbeharing tot ernstigere gevallen van hirsutisme. Hirsutisme wordt gedefinieerd als mannelijke haargroei bij vrouwen op plaatsen zoals de bovenlip, kin, borst en rug. Om hirsutisme te diagnosticeren, wordt vaak gebruikgemaakt van de gemodificeerde Ferriman-Gallwey score (mFG). Op deze schaal krijg je punten voor de hoeveelheid haargroei op bepaalde plekken van het lichaam. Als je een score van 4 tot 6 of hoger hebt, afhankelijk van je afkomst, dan spreken we van hirsutisme.

Hoe werkt Vaniqa?

Vaniqa werkt door het remmen van het enzym ornithine decarboxylase, dat een rol speelt bij de haargroei. Door dit enzym te blokkeren, vertraagt de crème de groei van ongewenst gezichtshaar. De effectiviteit en veiligheid van Vaniqa zijn onderzocht in twee klinische onderzoeken. Uit deze studies bleek dat Vaniqa significant effectiever was dan een placebo in het verminderen van ongewenste haargroei. Na 24 weken gebruik werd een duidelijke vermindering van haargroei, haarlengte en haardikte waargenomen bij vrouwen die Vaniqa gebruikten.

Gebruik en dosering

Vaniqa moet tweemaal daags op de getroffen gebieden van het gezicht worden aangebracht, met een tussenpoos van ten minste acht uur tussen de toepassingen. De crème moet in een dunne laag worden aangebracht en goed worden ingemasseerd. Het is belangrijk om de handen goed te wassen na het aanbrengen van de crème. Het kan enkele weken duren voordat je de resultaten begint te zien, dus geduld en consistent gebruik zijn cruciaal.

Bijwerkingen en veiligheid

In een onderzoek uit 2013 werd de werking van eflornithine crème getest bij vrouwen met overmatige haargroei in het gezicht. Na 24 weken bleek dat de crème goed werd verdragen en dat het ongewenste gezichtshaar, de haarlengte en de hoeveelheid haar duidelijk verminderde vergeleken met de placebo. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lichte huidirritatie, zoals roodheid, jeuk of een branderig gevoel. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vaak na verloop van tijd.

Wat zijn de langetermijneffecten van Vaniqa?

In klinische studies bij vrouwen met overmatige, ongewenste haargroei in het gezicht bleek dat na 2 tot 8 weken behandeling al een duidelijke verbetering te zien was. Na 24 weken had 58% van de vrouwen die de crème gebruikten enige verbetering in hun gezichtshaar, terwijl dit bij een kleinere groep (34%) van de vrouwen die een placebo gebruikten het geval was. Bovendien werd bij 32% van de vrouwen met de crème een duidelijke verbetering vastgesteld, vergeleken met slechts 8% bij het placebo.

Wat gebeurt er als je stopt met Vaniqa?

Uit de bovengenoemde studie bleek dat binnen 8 weken na het stoppen met de behandeling de haargroei weer terugkwam naar het oude niveau. Als je stopt met het gebruik van Vaniqa, zal de haargroei dus geleidelijk terugkeren naar het niveau van vóór de behandeling. Het is belangrijk om de crème regelmatig te blijven gebruiken om de resultaten te behouden. Stop nooit met het gebruik van Vaniqa zonder eerst met je arts te overleggen.

Belangrijke punten om te weten over Vaniqa

  • Toediening: Breng Vaniqa tweemaal daags aan op de getroffen gebieden van het gezicht.
  • Opslag: Bewaar Vaniqa op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: Mogelijke bijwerkingen zijn lichte huidirritatie zoals roodheid, jeuk of een branderig gevoel.
  • Resultaten: Het kan enkele weken duren voordat de effecten zichtbaar worden, dus consistent gebruik is belangrijk.

Veelgestelde vragen over Vaniqa

Hoe snel werkt Vaniqa?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat je duidelijke resultaten ziet. Het is belangrijk om de crème tweemaal daags aan te brengen zoals voorgeschreven.

Kan ik make-up gebruiken na het aanbrengen van Vaniqa?

Ja, je kunt make-up gebruiken nadat de crème volledig is opgedroogd, meestal na enkele minuten.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, breng de crème dan aan zodra je eraan denkt, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Sla de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Gebruik geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Vaniqa altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Almirall Hermal GmbH
Scholtzstrasse 3
D-21465 Reinbek
Duitsland

Dosering:

11% Eflornithine

Type:

Crème

Recept nodig:

Ja