Androcur

Androcur wordt veelal voorgeschreven voor de behandeling van hormonale aandoeningen zoals overbeharing (hirsutisme) en ernstige vormen van acne bij vrouwen.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Androcur behandeling bij acne en overmatige haargroei

Heb je last van overmatige haargroei of ernstige acne en zoek je een effectieve behandeling? Androcur kan een oplossing voor je zijn. Dit medicijn bevat cyproteronacetaat, een stof die de werking van mannelijke hormonen (androgenen) remt. Door deze anti-androgene werking kan Androcur helpen om symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat is Androcur?

Dit medicijn bevat cyproteronacetaat, een hormoon dat de werking van androgenen (mannelijke hormonen) in je lichaam remt. Androgenen worden zowel bij mannen als vrouwen geproduceerd, maar bij vrouwen in veel kleinere hoeveelheden. Een teveel aan androgenen kan bij vrouwen leiden tot overmatige haargroei op ongewenste plekken en ernstige acne.

Hoe werkt Androcur?

Hoe werkt Androcur precies? Cyproteronacetaat, de werkzame stof in Androcur, heeft een anti-androgene werking. Dit betekent dat het de invloed van androgenen in je lichaam vermindert. Androgenen stimuleren de talgklieren, waardoor je huid vetter wordt en er acne kan ontstaan. Androcur remt deze stimulatie, wat resulteert in minder talgproductie en daardoor minder puistjes. Bovendien vermindert Androcur overmatige haargroei door de werking van androgenen op de haarzakjes te verminderen.

Voor wie is Androcur geschikt?

Dit medicijn is bedoeld voor vrouwen die last hebben van overbeharing of ernstige acne, vooral wanneer andere behandelingen niet voldoende resultaat hebben opgeleverd. Androcur wordt vaak voorgeschreven wanneer lagere doses van cyproteronacetaat of andere behandelingen niet effectief genoeg zijn gebleken. Het is belangrijk om te overleggen met je arts, want alleen zij kunnen bepalen of Androcur de juiste keuze voor jou is op basis van je persoonlijke situatie.

Androcur kopen zonder recept

Kan je Androcur zonder recept kopen? Nee, Androcur is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een (online) arts. Het is belangrijk om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers Androcur zonder recept aanbieden. Dit kan gevaarlijk zijn omdat deze producten vaak vervalsingen zijn of zelfs niet worden geleverd. Koop Androcur nooit online zonder recept, want dit kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Androcur gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Androcur gebruiken. Dit medicijn is specifiek goedgekeurd voor vrouwen met overbeharing en ernstige acne. Androcur is niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en het mag niet worden gebruikt door mensen met bepaalde leveraandoeningen, ernstige depressie of een bloedstollingsstoornis. Overleg altijd met je arts voordat je Androcur gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Is Androcur veilig?

Ja, Androcur is goedgekeurd door de relevante gezondheidsautoriteiten, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten echter voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met hun zorgverlener. Het is essentieel om altijd de instructies van je arts op te volgen voor een veilig gebruik van Androcur.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Androcur?

Langdurig gebruik van Androcur is in verband gebracht met een verhoogd risico op een meningeoom (een meestal goedaardige tumor in het vlies tussen de hersenen en schedel). Dit risico neemt vooral toe bij gebruik van hoge doses of langdurig gebruik. Regelmatige controles door je arts zijn belangrijk om mogelijke bijwerkingen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Wat gebeurt er als je stopt met Androcur?

Wat gebeurt er als je stopt met Androcur? Wanneer je stopt met het gebruik van Androcur, kunnen de klachten waarvoor je bent begonnen met dit medicijn weer terugkomen. Overmatige haargroei en acne kunnen opnieuw optreden. Het is belangrijk om met je arts te overleggen voordat je stopt met de behandeling, zodat jullie samen een plan kunnen maken voor een eventuele alternatieve behandeling.

Belangrijke punten om te weten over Androcur

  • Toediening: Androcur tabletten moeten elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen, indien nodig met wat water.
  • Opslag: Bewaar Androcur beneden 25°C en buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, gewichtsverandering en veranderingen in het libido. Zeldzame bijwerkingen zijn onder andere leverproblemen en depressieve stemming. Raadpleeg je arts als je last krijgt van ernstige bijwerkingen.

Veelgestelde vragen over Androcur

Kan ik Androcur gebruiken als ik zwanger ben?

Nee, Androcur mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

Hoelang duurt het voordat ik resultaten zie met Androcur?

Bij overbeharing kan verbetering zichtbaar zijn na enkele maanden.

Wat is het effect van Androcur op hormonale migraine?

Voor zover bekend heeft het gebruik van Androcur geen invloed op het ontstaan van een hevige hormonale migraine.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Sla de vergeten dosis over en neem de volgende tablet op de gebruikelijke tijd. Neem geen dubbele dosis om een vergeten tablet in te halen.

Belangrijk

Lees altijd de Androcur bijsluiter goed door. Heb je vragen? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Bayer AG Müllerstraße 178
13342 Berlijn
Duitsland

Dosering:

10 mg – 50 mg cyproteronacetaat

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja