Finasteride

Finasteride biedt een effectieve behandeling voor mannen met goedaardige prostaathyperplasie en haaruitval.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Finasteride bij prostaatklachten

Finasteride behoort tot de groep geneesmiddelen die bekendstaan als 5-alfa-reductaseremmers. Het vermindert de productie van dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat de prostaat kan vergroten. Heb je last van problemen bij het plassen, zoals vaak moeten plassen, vooral ‘s nachts, of een zwakke urinestroom? Dan kan Finasteride een oplossing voor je zijn. Het helpt de prostaat te verkleinen en de urinestroom te verbeteren.

Wat is Finasteride?

Wist je dat 70% van de mannen boven de 50 jaar te maken krijgt met prostaatklachten? Dit kan variëren van vaak moeten plassen tot problemen met het starten en stoppen van de urinestroom. Het kan zelfs leiden tot ernstige problemen zoals urineweginfecties en acute urineretentie, waarbij je helemaal niet meer kunt plassen. Finasteride is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven aan mannen met goedaardige prostaathyperplasie (BPH), een aandoening waarbij de prostaat vergroot is. Dit kan leiden tot verschillende problemen met urineren. Finasteride helpt de prostaat te verkleinen, de urinestroom te verbeteren en vermindert de noodzaak voor chirurgische ingrepen. Het wordt ook gebruikt om haaruitval bij mannen te behandelen.

Hoe werkt Finasteride?

Finasteride werkt door de omzetting van testosteron in DHT te blokkeren. DHT speelt een belangrijke rol bij de groei van de prostaat en haaruitval bij mannen. Door het verminderen van de DHT-niveaus in het lichaam, helpt Finasteride de prostaat te verkleinen en haaruitval te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat na 12 maanden gebruik de prostaat bij veel mannen met gemiddeld 19% verkleind is, dus geduld is belangrijk bij het gebruik van dit medicijn. Finasteride kan ook de kans op urineretentieproblemen aanzienlijk verminderen (urineretentie betekent dat je niet kunt plassen, ook al voel je dat je moet). Studies hebben aangetoond dat mannen die Finasteride gebruiken een 67% lagere kans hebben op het ontwikkelen van acute urineretentie. Dit is een ernstige aandoening waarbij je plotseling niet meer kunt plassen en onmiddellijk medische hulp nodig hebt.

Resultaten na zes maanden

Hoewel je al vroeg in de behandeling verbetering kunt opmerken, kan het tot zes maanden duren voordat je de volledige voordelen van Finasteride ervaart. Dit komt doordat het tijd kost om de prostaat te verkleinen en de DHT-niveaus in het lichaam te verlagen. Geduld en consistentie in het gebruik van Finasteride zijn cruciaal voor het beste resultaat.

Voor wie is Finasteride geschikt?

Finasteride is bedoeld voor mannen met goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en mannen die last hebben van mannelijke kaalheid. Vrouwen en kinderen mogen dit medicijn niet gebruiken. Als je zwanger bent of zwanger kunt worden, mag je zelfs geen gebroken of verpulverde Finasteride-tabletten aanraken, omdat dit schadelijk kan zijn voor een ongeboren baby. Raadpleeg altijd je arts om te bepalen of Finasteride geschikt is voor jouw situatie.

Finasteride kopen zonder recept

Finasteride kan alleen (online) op voorschrift van een arts worden verkregen. Het is belangrijk om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers proberen Finasteride zonder recept aan te bieden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat deze producten vaak vervalsingen zijn of zelfs niet worden geleverd. Koop Finasteride nooit online zonder recept, want dit kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Finasteride gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Finasteride gebruiken. Dit medicijn is specifiek goedgekeurd voor mannen met goedaardige prostaathyperplasie en mannelijke kaalheid. Het gebruik van Finasteride door vrouwen, vooral tijdens de zwangerschap, wordt sterk afgeraden vanwege het risico op geboorteafwijkingen. Overleg altijd met je arts voordat je Finasteride gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Is Finasteride veilig?

Finasteride is goedgekeurd door verschillende gezondheidsautoriteiten, waaronder de FDA en het ministerie van Volksgezondheid, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mannen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten echter voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met hun zorgverlener. Volg altijd de instructies van je arts op voor een veilig gebruik van Finasteride.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Finasteride?

Finasteride is al vele jaren op de markt en is uitgebreid bestudeerd. Het wordt over het algemeen goed verdragen door patiënten, en de meeste bijwerkingen zijn mild en tijdelijk. Er zijn echter meldingen van langdurige bijwerkingen zoals verminderde libido en erectiestoornissen, zelfs nadat het gebruik van het medicijn is gestopt. Het is belangrijk om eventuele zorgen met je arts te bespreken voordat je met de behandeling begint.

Wat gebeurt er als je stopt met Finasteride?

Als je stopt met het gebruik van Finasteride, kunnen de symptomen van BPH of haaruitval terugkeren. Voor mannen met BPH betekent dit dat de prostaat weer kan groeien, wat kan leiden tot problemen met urineren. Voor mannen die Finasteride gebruiken tegen haaruitval, kan het haarverlies hervatten zodra de behandeling wordt gestaakt. Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken voordat je besluit te stoppen met Finasteride.

Belangrijke punten om te weten over Finasteride

  • Toediening: Finasteride wordt meestal eenmaal per dag ingenomen in de vorm van een tablet.
  • Opslag: Bewaar Finasteride op een droge plaats bij kamertemperatuur en buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde libido, erectiestoornissen en ejaculatieproblemen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Finasteride

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Neem de vergeten dosis in zodra je eraan denkt, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Finasteride?

Er zijn geen specifieke beperkingen voor alcoholgebruik tijdens het gebruik van Finasteride, maar overmatig alcoholgebruik kan de symptomen van BPH verergeren. Overleg met je arts als je vragen hebt over alcoholgebruik.

Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden tijdens het gebruik van Finasteride?

Finasteride kan met of zonder voedsel worden ingenomen. Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die je moet vermijden.

Hoe lang duurt het voordat Finasteride werkt?

Het kan enkele maanden duren voordat je de volledige voordelen van Finasteride ervaart. Het is belangrijk om het medicijn regelmatig in te nemen zoals voorgeschreven door je arts en geduldig te zijn.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Finasteride altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Centrafarm Services B.V. Nieuwe Donk 9
4879 AC Etten-Leur
Nederland

Dosering:

5 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja