Avodart

Avodart kan een effectieve oplossing zijn voor mannen met een vergrote prostaat, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Avodart bij prostaatklachten

Heb je last van prostaatproblemen of merk je dat je vaker moet plassen? Je bent niet de enige. Meer dan 50% van de mannen boven de 50 jaar ervaart ongemakken door een vergrote prostaat, en ook jongere mannen kunnen hier last van krijgen. Avodart (dutasteride) kan een effectieve oplossing zijn. Dit medicijn wordt voorgeschreven om de symptomen van een vergrote prostaat te verminderen en kan zelfs een rol spelen bij de behandeling van erfelijke haaruitval.

Wat is Avodart?

Avodart is een medicijn dat de werkzame stof dutasteride bevat. Dit wordt voorgeschreven aan mannen met een vergrote prostaat, ook wel bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH). Heb je last van vaak moeten plassen, een zwakke urinestraal of een gevoel van onvolledige blaaslediging? Dan kan Avodart wellicht verlichting bieden. Het medicijn werkt door de werking van het geslachtshormoon testosteron te verminderen, wat helpt om de prostaat te verkleinen en de symptomen te verminderen.

Hoe werkt Avodart?

Avodart bevat dutasteride, een stof die de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) blokkeert. DHT is een hormoon dat de prostaat doet groeien. Door de productie van DHT te verlagen, helpt Avodart om de prostaat te verkleinen. Dit leidt tot een betere doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert symptomen zoals vaak moeten plassen en een zwakke urinestraal. Na ongeveer zes maanden behandeling verlaagt Avodart de gemiddelde serum-PSA-spiegels (prostaatspecifiek antigeen) met ongeveer 50%, wat een belangrijk onderdeel is bij de detectie van prostaatkanker.

Voor wie is Avodart geschikt?

Avodart is bedoeld voor mannen met een vergrote prostaat die last hebben van symptomen zoals frequent urineren, een zwakke urinestraal of een gevoel van onvolledige blaaslediging. Het is belangrijk om met je arts te overleggen of Avodart de juiste keuze voor jou is. Je arts zal je gezondheidstoestand beoordelen en bepalen of dit medicijn geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Avodart kopen zonder recept

Avodart is een receptplichtig medicijn en kan alleen worden verkregen met een voorschrift van een arts. Het is cruciaal om Avodart alleen via legitieme bronnen te kopen. Onbetrouwbare verkopers bieden soms medicijnen zonder recept aan, maar dit kan gevaarlijk zijn. Vervalsingen van medicijnen komen voor en kunnen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Koop Avodart daarom altijd via een officiële apotheek en met een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Avodart gebruiken?

Niet iedereen kan Avodart gebruiken. Het is specifiek goedgekeurd voor mannen met een vergrote prostaat. Vrouwen en kinderen mogen dit medicijn niet gebruiken. Ook als je andere medische aandoeningen hebt of andere medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken voordat je met Avodart begint. Je arts zal beoordelen of Avodart veilig is in jouw situatie.

Is Avodart veilig?

Avodart is goedgekeurd door medische autoriteiten en is veilig bevonden voor de meeste mannen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Het is echter essentieel om de instructies van je arts op te volgen en eventuele bijwerkingen te melden. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger kunnen worden, mogen niet in contact komen met Avodart vanwege het risico op geboorteafwijkingen.

Lange termijn effecten van Avodart

Er is veel onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van dutasteride, de werkzame stof in Avodart. Het medicijn wordt al jarenlang voorgeschreven en heeft bewezen effectief en veilig te zijn voor de meeste mannen met een vergrote prostaat. Langdurig gebruik kan helpen om de symptomen van een vergrote prostaat onder controle te houden en de noodzaak van operatieve ingrepen te verminderen.

Wat gebeurt er als je stopt met Avodart?

Als je stopt met het gebruik van Avodart, kunnen de symptomen van een vergrote prostaat terugkeren. Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken voordat je stopt met de medicatie. Je arts kan je adviseren over de beste manier om met je symptomen om te gaan en alternatieve behandelingsopties te bespreken.

Belangrijke punten om te weten over Avodart

  • Toediening: Avodart wordt eenmaal per dag ingenomen in de vorm van een capsule.
  • Opslag: Bewaar Avodart op een koele, droge plaats buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn impotentie, verminderd libido, borstvorming of gevoeligheid van de borsten. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Avodart

Kan Avodart ook helpen bij haaruitval?

Er zijn aanwijzingen dat dutasteride, de werkzame stof in Avodart, effectief kan zijn tegen erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica). Het verlaagt de DHT met 93% in het bloed, wat kan helpen bij haaruitval. Deze werking is echter nog niet volledig wetenschappelijk bewezen.

Hoe lang duurt het voordat Avodart werkt?

De effecten van Avodart kunnen na 3 tot 6 maanden merkbaar zijn. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het medicijn regelmatig in te nemen zoals voorgeschreven.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Avodart?

Er zijn geen specifieke beperkingen op het drinken van alcohol tijdens het gebruik van Avodart. Het is echter altijd verstandig om alcohol met mate te drinken en eventuele zorgen met je arts te bespreken.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Avodart altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Catalent France Beinheim
S.A. 74 rue Principale
F-67930 Beinheim
Frankrijk

Dosering:

0,5 mg Dutasteride

Type:

Capsules

Recept nodig:

Ja