Diane-35

Diane-35 wordt gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen zoals acne (puistjes), een zeer vette huid en overmatige beharing bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Een behandeling met Diane-35

Dit medicijn combineert de werking van een anti-androgeen en een oestrogeen, wat zorgt voor een effectieve bestrijding van deze klachten.

Hoe werkt Diane-35?

Heb je last van acne, een vette huid of overmatige beharing? Diane-35 kan een oplossing voor je zijn. Dit medicijn bevat de werkzame stoffen cyproteronacetaat en ethinylestradiol. Cyproteronacetaat werkt als een anti-androgeen en vermindert de effecten van mannelijke hormonen die deze huidproblemen kunnen verergeren. Ethinylestradiol is een vorm van oestrogeen (vrouwelijk hormoon) die helpt de groei van haarzakjes te reguleren en de huidconditie te verbeteren.

Hoe Diane-35 te gebruiken

Diane-35 moet dagelijks op hetzelfde tijdstip worden ingenomen, bij voorkeur met water. Begin met het innemen van de eerste pil op de eerste dag van je menstruatiecyclus. Slik dagelijks een pil gedurende 21 dagen, gevolgd door een stopweek van 7 dagen waarin je geen pillen inneemt. Gedurende deze week zal je een onttrekkingsbloeding (menstruatie) ervaren. Na de stopweek start je een nieuwe strip, ongeacht of de bloeding gestopt is of niet.

Wat als je een Diane-35 pil vergeten bent in te nemen?

Het kan gebeuren dat je een pil vergeet in te nemen. Wat je moet doen, hangt af van hoeveel pillen je hebt gemist en in welke week van de strip je bent.

1. Eén pil vergeten:

Als je één pil bent vergeten, neem deze dan alsnog in zodra je eraan denkt. De betrouwbaarheid van de pil blijft behouden.

2. Meer dan één pil vergeten

Als je meer dan één pil bent vergeten, kan de betrouwbaarheid afnemen. De adviezen verschillen afhankelijk van de week waarin de pil is vergeten.

In de eerste maand:

Vergeet je in de eerste maand van het gebruik één pil, volg dan de adviezen voor het vergeten van twee of meer pillen, zoals hieronder beschreven.

In de eerste week:

Heb je minstens twee pillen vergeten in de eerste week, neem dan de laatste vergeten pil alsnog in en ga door met de pilstrip. Gebruik daarnaast een week lang condooms. Als je gemeenschap hebt gehad in de vijf dagen voor het vergeten van de tweede pil of in de zeven dagen daarna, haal dan een morning-afterpil bij de apotheek.

In de tweede week:

Vergeet je één, twee of drie pillen in de tweede week, dan is er niets aan de hand. Neem de laatste vergeten pil alsnog in en maak de strip gewoon af. Heb je minstens vier pillen vergeten, neem dan ook de laatste vergeten pil in en ga door met de strip. Gebruik daarbij een week lang condooms. Een morning-afterpil is dan niet nodig.

In de derde week:

Heb je minstens twee pillen vergeten in de derde week, dan heb je twee opties:

  1. Neem de vergeten pil in, maak de strip af en ga direct door met de volgende strip zonder een pauzeweek in te lassen. De pil blijft dan veilig.
  2. Las direct een pauzeweek in, inclusief de dagen dat je de pil bent vergeten, en begin daarna met een nieuwe strip. De pil blijft dan veilig.

Als je de pil niet als anticonceptie gebruikt

Vergeet je een pil en kom je er binnen 12 uur achter, neem deze dan alsnog in. Ben je later, neem de vergeten pil dan niet meer in en neem de volgende pil op het gebruikelijke tijdstip. Dit kan doorbraakbloedingen veroorzaken.

Vergeten in de laatste week

Vergeet je meer dan één pil in de laatste week van de strip, stop dan met de strip en las een vervroegde stopweek in. Begin de volgende strip zeven dagen na de laatste ingenomen pil van de vorige strip.

Diane-35 kopen zonder recept

Diane-35 is alleen op voorschrift van een (online) arts verkrijgbaar. Het is essentieel om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers Diane-35 zonder recept aanbieden. Dit kan gevaarlijk zijn omdat deze producten vaak vervalsingen zijn of mogelijk niet worden geleverd. Koop Diane-35 nooit online zonder recept, want dit kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Vergoeding van Diane-35

Sinds 1 februari 2014 wordt Diane-35 niet meer vergoed door de basisverzekering. Dit betekent dat je de kosten voor dit medicijn zelf moet dragen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die dit dekt. Het is raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de vergoeding van Diane-35.

Kan iedereen Diane-35 gebruiken?

Niet iedereen kan Diane-35 gebruiken. Dit medicijn is specifiek bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd met ernstige acne, een zeer vette huid of overmatige beharing. Het gebruik van Diane-35 is niet geschikt voor iedereen en kan ernstige bijwerkingen hebben. Overleg altijd met je arts voordat je begint met Diane-35 om te bepalen of dit medicijn geschikt is voor jouw situatie.

Veiligheid van Diane-35

Diane-35 is veilig bevonden door gezondheidsautoriteiten, mits het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en om regelmatig je gezondheid te laten controleren tijdens het gebruik van dit medicijn. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten Diane-35 niet gebruiken zonder overleg met hun arts.

Langetermijneffecten van Diane-35

Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van Diane-35 op de lange termijn. Ethinylestradiol, een van de actieve bestanddelen, heeft invloed op de groei van haarzakjes en kan helpen bij het reguleren van de huidconditie. Het is echter belangrijk om je arts te raadplegen voor gepersonaliseerd advies en om eventuele zorgen te bespreken die je hebt over het gebruik van Diane-35.

Wat gebeurt er als je stopt met Diane-35?

Als je stopt met Diane-35, kunnen de symptomen waarvoor je het medicijn gebruikte, zoals acne en overmatige beharing, terugkeren. Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken voordat je stopt met het gebruik van Diane-35, zodat je een plan kunt maken om je symptomen onder controle te houden zonder het medicijn.

Belangrijke punten om te weten over Diane-35

  • Toediening: Diane-35 wordt dagelijks ingenomen, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip.
  • Opslag: Bewaar Diane-35 op een droge plaats bij kamertemperatuur.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Diane-35

Kan ik Diane-35 gebruiken als anticonceptiepil?

Ja, Diane-35 heeft ook anticonceptieve eigenschappen, maar het primaire gebruik is de behandeling van acne en hirsutisme.

Is Diane-35 geschikt voor langdurig gebruik?

Overleg met je arts voor advies over langdurig gebruik. Sommige patiënten gebruiken Diane-35 voor langere perioden onder medische begeleiding.

Welke bijwerkingen kan Diane-35 veroorzaken?

De meest voorkomende bijwerkingen van Diane-35 zijn misselijkheid, hoofdpijn, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd. Raadpleeg je arts als je last krijgt van ernstige bijwerkingen zoals trombose (bloedstolsels) of als je andere zorgen hebt over het gebruik van Diane-35.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Diane-35 altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Bayer Schering Pharma AG
D-13342 Berlin
Duitsland

Dosering:

2 mg cyproteronacetaat & ethinylestradiol

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja