Verkoudheid en astma

Blog

​Verkoudheid is een van de meest voorkomende ziekten wereldwijd. De meeste mensen hebben er minstens een paar keer per jaar mee te maken. Maar wanneer je astma hebt, kan een simpele verkoudheid al snel meer worden dan een vervelende kwaal. Het kan je astmaklachten verergeren en zelfs een astma-aanval uitlokken. In deze blog leggen we …

Deel deze blog

Verkoudheid is een van de meest voorkomende ziekten wereldwijd. De meeste mensen hebben er minstens een paar keer per jaar mee te maken. Maar wanneer je astma hebt, kan een simpele verkoudheid al snel meer worden dan een vervelende kwaal. Het kan je astmaklachten verergeren en zelfs een astma-aanval uitlokken. In deze blog leggen we uit hoe verkoudheid en astma samenhangen, wat je kunt doen om de risico’s te verminderen, en hoe je het beste met beide kunt omgaan.

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus, en niet door kou zelf, zoals vaak wordt gedacht. De meest voorkomende veroorzaker is het rhinovirus. Symptomen van verkoudheid zijn onder andere:

  • Loopneus en verstopte neus.
  • Keelpijn.
  • Hoesten.
  • Niezen.
  • Lichte koorts.
  • Hoofdpijn.

Volwassenen worden 2-5 keer per jaar verkouden, kinderen wel 6-10 keer per jaar. Deze symptomen zijn vaak onschuldig en verdwijnen meestal binnen een week of twee. Maar voor mensen met astma kunnen deze symptomen behoorlijk verergerd zijn. Medicijnen die kunnen helpen zijn onder andere Primeran drank, Primperan zetpil en Tamiflu.

Online consult astma

Wat is astma?

Astma is een chronische (langdurige) longziekte die veroorzaakt wordt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen. Dit maakt het moeilijker om te ademen. Symptomen van astma zijn onder andere:

  • Piepend ademen (wheezing).
  • Kortademigheid.
  • Benauwdheid op de borst.
  • Hoesten, vooral ‘s nachts of vroeg in de ochtend.

Bij mensen met astma kunnen deze symptomen verergeren door verschillende factoren zoals allergenen (stoffen die allergische reacties veroorzaken), inspanning, koude lucht, en ziektes zoals een verkoudheid. Medicijnen die kunnen helpen bij astma zijn onder andere Airflusal, Atrovent en Budesonide.

Hoe beïnvloedt verkoudheid astma?

Wanneer je verkouden bent, raakt het slijmvlies in je neus en luchtwegen ontstoken. Dit kan de luchtwegen van iemand met astma extra irriteren, resulterend in verergerde astmasymptomen of zelfs een astma-aanval. Daarnaast kan het virus dat een verkoudheid veroorzaakt, ook je hele luchtwegen infecteren, wat nog meer ontsteking en slijmproductie kan veroorzaken.

Hoe kun je verkoudheid en astma samen beheren?

Hier zijn enkele praktische tips om te helpen omgaan met de combinatie van verkoudheid en astma:

Medicatie innemen zoals voorgeschreven

Neem je astmamedicatie zoals voorgeschreven door je arts. Dit kan preventieve inhalatoren (voor het voorkomen van astma-aanvallen) en noodinhalatoren (voor snelle verlichting tijdens een aanval) omvatten.

Blijf hygiënisch

Handen wassen is cruciaal om de verspreiding van virussen te voorkomen. Raak je gezicht niet aan met ongewassen handen en vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn.

Controleer je luchtvochtigheid

Gebruik een luchtbevochtiger in huis om de luchtvochtigheid te reguleren. Droge lucht kan je luchtwegen irriteren terwijl te vochtige lucht schimmels en mijten kan bevorderen.

Vermijd rook

Roken en blootstelling aan passieve rook kunnen je luchtwegen irriteren. Vermijd roken en rookruimtes te allen tijde.

Vaccinaties overwegen

Praat met je arts over de mogelijkheid van een griepprik en andere vaccinaties. Deze kunnen helpen om te voorkomen dat je ziek wordt en zodoende je astma beheersbaarder maken.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, een evenwichtige voeding, en regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een sterke gezondheid en een beter immuunsysteem.

Plan hebben

Zorg ervoor dat je een schriftelijk astma-actieplan hebt. Dit is een persoonlijk plan opgesteld met je arts waarin staat wat je moet doen bij verergerde symptomen of een astma-aanval. Dit plan kan het gebruik van extra medicijnen of het raadplegen van je arts of een noodsituatie omvatten.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Hoewel verkoudheid vaak vanzelf overgaat, is het belangrijk om een arts te raadplegen als je een van de volgende symptomen ervaart:

  • Moeite met ademhalen of piepende ademhaling die niet verbetert met de noodinhalator.
  • Blijvende of verergerde symptomen ondanks het gebruik van je astmamedicatie.
  • Blauwe lippen of gezicht, wat duidt op een gebrek aan zuurstof.
  • Hoge koorts die niet afneemt met medicatie.

Je arts kan aanvullende behandelingen aanbevelen en mogelijke complicaties uitsluiten.

Conclusie over verkoudheid en astma

Verkoudheid en astma kunnen samen een vervelende combinatie vormen, maar met de juiste strategieën kun je het risico op verergering van astmasymptomen verminderen. Door je astmamedicatie trouw in te nemen, hygiënemaatregelen te volgen, en te zorgen voor een gezonde levensstijl, kun je verkoudheid en astma beter beheersen. Vergeet niet om altijd een actieplan te hebben en aarzel niet om medische hulp in te schakelen als de symptomen uit de hand lopen.

Lees ook:

Hoe werkt Airflusal