Ozempic vs Wegovy

Blog

Als je op zoek bent naar medicatie om gewicht te verliezen of diabetes type 2 te beheersen, is de kans groot dat je de namen Ozempic en Wegovy bent tegengekomen. Beide medicijnen hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege hun effectieve resultaten bij verschillende gezondheidsproblemen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze …

Deel deze blog

Als je op zoek bent naar medicatie om gewicht te verliezen of diabetes type 2 te beheersen, is de kans groot dat je de namen Ozempic en Wegovy bent tegengekomen. Beide medicijnen hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege hun effectieve resultaten bij verschillende gezondheidsproblemen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee geneesmiddelen? In deze blog duiken we dieper in de diversiteiten tussen Ozempic en Wegovy, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn Ozempic en Wegovy?

Ozempic

Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide, een type medicijn dat behoort tot de GLP-1 receptoragonisten (glucagon-like peptide-1 receptoragonisten). Dit middel wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. GLP-1 receptoragonisten helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulinesecretie te stimuleren en de glucoseproductie in de lever te verminderen.

Online consult Ozempic

Wegovy

Wegovy bevat eveneens semaglutide, maar het wordt specifiek gebruikt voor gewichtsbeheersing bij mensen met obesitas (ernstig overgewicht) of overgewicht met bijkomende gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 of hoge cholesterol. Wegovy maakt ook deel uit van de GLP-1 receptoragonisten en werkt door het verminderen van de eetlust en het verhogen van het gevoel van verzadiging.

Online consult Wegovy

Overeenkomsten tussen Ozempic en Wegovy

Wegovy en Ozempic worden beide gemaakt door het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk en worden als wekelijkse injecties toegediend. Beide medicijnen bevatten de werkzame stof semaglutide, een stof die lijkt op een natuurlijk hormoon in het lichaam dat helpt bij het reguleren van de spijsvertering, bloedsuikerspiegel en insuline. Zowel Wegovy als Ozempic helpen dus bij het beheersen van de eetlust, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van de darmbeweging. Omdat deze medicijnen het hongergevoel verminderen, kunnen ze bijdragen aan gewichtsverlies, mits gecombineerd met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Verschillende toepassingen

Ozempic: Diabetes Type 2

Ozempic is goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration) voor de behandeling van diabetes type 2. Het is ontworpen om patiënten te helpen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wat belangrijk is om complicaties zoals hartziekten, nierproblemen en oogproblemen te voorkomen. Daarnaast helpt Ozempic sommige patiënten ook gewicht te verliezen, wat een bijkomend voordeel kan zijn.

Wegovy: Gewichtsbeheersing

Wegovy werd in 2021 goedgekeurd door de FDA voor gewichtsbeheersing. Dit medicijn is speciaal bedoeld voor langdurig gebruik bij mensen met obesitas of overgewicht in combinatie met andere gezondheidsproblemen. Wegovy helpt niet alleen om gewichtsverlies te bevorderen, maar heeft ook een positieve invloed op andere gezondheidsparameters zoals bloeddruk en cholesterolniveaus.

Dosering en toediening

Ozempic

Ozempic wordt meestal één keer per week toegediend via een injectie onder de huid. De dosis begint vaak laag en wordt geleidelijk verhoogd om de tolerantie van de patiënt te verbeteren en bijwerkingen te minimaliseren.

Wegovy

Ook Wegovy wordt één keer per week toegediend via een injectie. De dosering van Wegovy begint met een lage dosis die geleidelijk wordt verhoogd over een periode van 16 tot 20 weken om het lichaam de tijd te geven zich aan te passen en mogelijke bijwerkingen te verminderen.

Bijwerkingen

Gemeenschappelijke bijwerkingen

Doordat beide medicijnen dezelfde werkzame stof bevatten, hebben ze vergelijkbare bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten (darmklachten) zoals misselijkheid, diarree, braken en constipatie (verstopping).

Specifieke bijwerkingen

Hoewel de bijwerkingen vergelijkbaar zijn, kan de intensiteit variëren afhankelijk van het gebruik van Ozempic of Wegovy. Bijvoorbeeld, omdat Wegovy vaak in hogere doseringen wordt gebruikt voor gewichtsverlies, kunnen de gastro-intestinale bijwerkingen meer uitgesproken zijn. Beide geneesmiddelen kunnen mogelijk leiden tot alvleesklierontsteking (pancreatitis), nierproblemen en galblaasaandoeningen. Raadpleeg altijd je arts als je last hebt van ernstige bijwerkingen.

Effectiviteit

Ozempic

Studies hebben aangetoond dat Ozempic zeer effectief is in het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van gewichtsverlies bij mensen met diabetes type 2. Het heeft ook aangetoond cardiovasculaire voordelen te bieden, zoals het verminderen van het risico op hartaanvallen en beroertes.

Wegovy

Wegovy is vooral effectief in het bevorderen van aanzienlijk gewichtsverlies. In klinische studies hebben patiënten die Wegovy gebruikten aanzienlijk meer gewicht verloren in vergelijking met degenen die een placebo kregen. Verder heeft Wegovy ook bijgedragen aan verbeterde bloeddruk- en cholesterolniveaus.

Kosten en verzekering

Ozempic

De kosten voor Ozempic kunnen variëren, afhankelijk van je zorgverzekeraar en de dekking van je verzekering. In veel gevallen kan een deel van de kosten worden gedekt als je diabetes type 2 hebt.

Wegovy

De prijs van Wegovy kan hoger zijn dan die van Ozempic, vooral omdat het specifiek is goedgekeurd voor gewichtsbeheersing, een aspect dat soms minder goed wordt gedekt door verzekeringen. Het is belangrijk om met je verzekeraar te overleggen over de dekking van Wegovy.

Conclusie

Hoewel Ozempic en Wegovy dezelfde werkzame stof bevatten, zijn ze ontworpen voor verschillende toepassingen. Ozempic is primair bedoeld voor de behandeling van diabetes type 2, terwijl Wegovy specifiek is goedgekeurd voor gewichtsbeheersing. Beide medicijnen hebben vergelijkbare bijwerkingen en worden op een vergelijkbare manier toegediend, maar hun doelen en effectiviteit verschillen.

Wil je meer weten of heb je vragen over deze medicijnen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je zorgverlener of een specialist. Het is belangrijk om medicijnen altijd in overleg met een professionele arts te gebruiken om zo de beste en veiligste resultaten te bereiken.

Lees ook:

Stress en testosteronspiegel