Hoe werkt Amoxicilline?

Blog

Amoxicilline is een van de meest voorgeschreven antibiotica wereldwijd. Het behoort tot de penicillinefamilie en wordt gebruikt om een breed scala aan bacteriële infecties te behandelen. In deze blogpost lees je meer over de geschiedenis en ontwikkeling van Amoxicilline, hoe het werkt in het lichaam, de verschillende toepassingen en bijwerkingen. Achtergrond van Amoxicilline Amoxicilline werd …

Deel deze blog

Amoxicilline is een van de meest voorgeschreven antibiotica wereldwijd. Het behoort tot de penicillinefamilie en wordt gebruikt om een breed scala aan bacteriële infecties te behandelen. In deze blogpost lees je meer over de geschiedenis en ontwikkeling van Amoxicilline, hoe het werkt in het lichaam, de verschillende toepassingen en bijwerkingen.

Achtergrond van Amoxicilline

Amoxicilline werd in de jaren ’70 ontwikkeld. Het werd ontworpen als een verbeterde versie van penicilline, met een breder werkingsspectrum en betere opname bij orale inname. In 1972 werd Amoxicilline goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en sindsdien is het een veel gebruikte en effectieve behandeling voor verschillende bacteriële infecties.

Hoe werkt Amoxicilline?

Amoxicilline is een breedspectrum antibioticum dat werkt door het verstoren van de celwandsynthese van bacteriën. Hierdoor kunnen bacteriën niet overleven of zich vermenigvuldigen.

Online consult Amoxicilline

Het mechanisme van Amoxicilline

Binden aan Penicillin-Binding Proteins (PBPs): Amoxicilline hecht zich aan specifieke eiwitten in de bacteriële celwand, de zogenaamde penicillin-binding proteins (PBPs). Deze eiwitten spelen een cruciale rol bij de opbouw en het onderhoud van de bacteriële celwand.

Verstoren van Celwandsynthese: Door zich te binden aan PBPs, blokkeert Amoxicilline de crosslinking (verknoping) van peptidoglycanen, een essentieel bestanddeel van de bacteriële celwand. Dit verzwakt de celwand, waardoor de bacterie niet meer kan overleven in zijn omgeving.

Cellysis: Door de verstoorde celwandsynthese zwellen bacteriën op en barsten ze uiteindelijk open (lysis), wat leidt tot de dood van de bacterie.

Toepassingen van Amoxicilline

Amoxicilline wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties, waaronder:

 • Keelontsteking (streptokokkenfaryngitis)
 • Oorontsteking (otitis media)
 • Sinusitis
 • Luchtweginfecties zoals longontsteking
 • Urineweginfecties
 • Huidinfecties
 • Amoxicilline wordt ook vaak gebruikt in combinatie met andere medicijnen voor de behandeling van maagzweren veroorzaakt door Helicobacter pylori.

Bijwerkingen en veiligheidsprofiel

Net als elk medicijn heeft ook Amoxicilline bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Huiduitslag
 • Jeuk
 • Buikpijn

Wil je meer hierover weten? Lees onze blog over de bijwerkingen van Amoxicilline.

Risico’s en voordelen

Hoewel Amoxicilline over het algemeen veilig is, zijn er enkele risico’s verbonden aan het gebruik ervan, vooral bij mensen met een penicillineallergie. Allergische reacties kunnen variëren van milde huiduitslag tot ernstige anafylaxie (ernstige allergische reactie). Bespreek altijd met je arts voordat je Amoxicilline gebruikt, vooral als je bekend bent met allergieën voor penicilline of andere medicijnen.

Conclusie

Amoxicilline speelt een cruciale rol in de behandeling van bacteriële infecties en heeft het leven van talloze patiënten wereldwijd verbeterd. Door te begrijpen hoe dit medicijn werkt, kunnen patiënten en zorgverleners beter geïnformeerde beslissingen nemen over het gebruik ervan. Het is altijd essentieel om medisch advies in te winnen voordat je begint met het gebruik van Amoxicilline, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Veelgestelde vragen over hoe Amoxicilline werkt

Hoe snel werkt Amoxicilline?

Amoxicilline begint meestal binnen een paar uur te werken, maar het kan enkele dagen duren voordat je je beter voelt. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als je je beter voelt.

Kan ik stoppen met Amoxicilline als ik me beter voel?

Nee, het is belangrijk om de volledige antibioticakuur af te maken zoals voorgeschreven door je arts. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alle bacteriën worden gedood en voorkomt dat ze resistent worden.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor de volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en neem de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Amoxicilline?

Het is meestal veilig om alcohol te drinken terwijl je Amoxicilline gebruikt, maar overmatig drinken kan de effectiviteit van het medicijn verminderen en bijwerkingen verergeren. Bespreek dit met je arts.

Zijn er alternatieven voor Amoxicilline?

Ja, er zijn andere antibiotica beschikbaar die gebruikt kunnen worden als Amoxicilline niet geschikt is. Bespreek met je arts welke optie het beste voor je is, afhankelijk van je specifieke situatie en medische geschiedenis.

Vergeet niet om een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je medicijnen gebruikt of wijzigt.

Lees ook: