Komboglyze

Komboglyze is een combinatie van saxagliptine en metformine die wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes type 2.

Online Apotheek: Nederland

Online Apotheek: Nederland

Online Apotheek: België

Diabetes type 2 behandelen met Komboglyze

Diabetes type 2 is een groeiend probleem wereldwijd. De International Diabetes Federation (IDF) verwacht zelfs dat het aantal mensen met deze aandoening in Europa tegen 2045 met 13% zal toenemen. Voor wie met deze aandoening worstelt, kan het vinden van effectieve medicatie zoals Komboglyze een uitdaging zijn.

Wat is Komboglyze?

Heb je type 2 diabetes en zoek je naar manieren om je bloedsuiker onder controle te houden? Dan kan Komboglyze een oplossing voor je zijn. Dit medicijn combineert twee werkzame stoffen, saxagliptine en metformine, om je bloedsuikerspiegel effectief te reguleren. Het wordt vaak voorgeschreven aan mensen die hun bloedsuikerspiegel niet voldoende onder controle krijgen met alleen dieet en lichaamsbeweging.

Hoe werkt Komboglyze?

Komboglyze bevat de werkzame stoffen saxagliptine en metformine. Saxagliptine behoort tot een groep geneesmiddelen genaamd DPP-4-remmers. Deze stoffen zorgen ervoor dat je lichaam meer insuline aanmaakt en minder glucose uit de lever afgeeft, wat helpt bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Metformine vermindert de hoeveelheid glucose die door de lever wordt geproduceerd en verhoogt de gevoeligheid van je lichaam voor insuline. Saxagliptine begint binnen enkele uren te werken, waardoor je snel resultaat ziet.

Voor wie is Komboglyze geschikt?

Komboglyze is bedoeld voor volwassenen met type 2 diabetes die extra hulp nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Het is vooral geschikt voor mensen die onvoldoende hebben gereageerd op veranderingen in dieet en lichaamsbeweging of op andere diabetesmedicatie. Het is belangrijk om met je arts te overleggen om te bepalen of Komboglyze de juiste keuze voor jou is.

Komboglyze kopen zonder recept

Komboglyze kopen zonder recept is niet mogelijk, en dat is om een goede reden. Dit medicijn bevat een combinatie van saxagliptine en metformine, die specifiek is ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2. Het gebruik van Komboglyze moet zorgvuldig worden afgestemd op jouw medische situatie, waarbij rekening wordt gehouden met je bloedsuikerspiegel, andere gezondheidsfactoren, en mogelijke bijwerkingen. Alleen een arts kan bepalen of Komboglyze geschikt is voor jou en in welke dosering je het moet gebruiken. Het zonder recept aanschaffen van dit medicijn is niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk, omdat je gezondheid ernstig in gevaar kan komen door onjuiste dosering of gebruik. Zorg er daarom altijd voor dat je Komboglyze via een (online) arts krijgt voorgeschreven om veilig en effectief je diabetes te behandelen.​

Kan iedereen Komboglyze gebruiken?

Niet iedereen kan Komboglyze gebruiken. Dit medicijn is specifiek bedoeld voor mensen met type 2 diabetes en mag niet worden gebruikt door personen met type 1 diabetes. Bovendien wordt het gebruik van Komboglyze afgeraden voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals ernstige nieraandoeningen. Overleg altijd met je arts om te bepalen of dit medicijn geschikt is voor jouw situatie.

Is Komboglyze veilig?

Komboglyze is goedgekeurd door de Europese Commissie, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten echter voorzichtig zijn en dit medicijn alleen gebruiken na overleg met hun zorgverlener. Het is essentieel om altijd de instructies van je arts op te volgen voor een veilig gebruik van Komboglyze.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Komboglyze?

Komboglyze is over het algemeen veilig gebleken voor de meeste mensen met diabetes type 2. De werkzame stoffen saxagliptine en metformine zijn uitgebreid onderzocht en hebben positieve effecten op de bloedsuikerspiegel. Deze medicijnen dragen ook bij aan de preventie van complicaties zoals hart- en vaatziekten. Lange termijn gebruik van deze medicijnen is veilig bevonden wanneer het wordt voorgeschreven door een medische professional.

Wat gebeurt er als je stopt met Komboglyze?

Als je stopt met het gebruik van Komboglyze, kan je bloedsuikerspiegel weer stijgen, wat op korte termijn gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk om een behandelplan met je arts te bespreken voordat je besluit te stoppen met de medicatie. Stop nooit abrupt met het gebruik van je medicijn zonder eerst medisch advies te vragen.

Belangrijke punten om te weten over Komboglyze

  • Toediening: Komboglyze wordt als tablet ingenomen, meestal tweemaal per dag.
  • Opslag: Bewaar Komboglyze bij kamertemperatuur, weg van vocht en hitte.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, diarree en misselijkheid. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Dosering: De gebruikelijke startdosering is tweemaal daags. Een tablet bevat 2,5 mg saxagliptine en 850 mg of 1000 mg metformine. De dosering kan worden aangepast op basis van je individuele behoeften.

Veelgestelde vragen over Komboglyze

Kan ik Komboglyze tijdens de zwangerschap gebruiken?

Nee, het gebruik van Komboglyze tijdens zwangerschap wordt afgeraden. Bespreek met je arts welke behandelingsopties veilig zijn voor jouw situatie.

Wat moet ik doen als ik een dosis Komboglyze mis?

Neem de gemiste dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Kan ik alcohol drinken terwijl ik Komboglyze gebruik?

Het wordt aangeraden om alcoholgebruik te minimaliseren, omdat dit de kans op bijwerkingen zoals lactaatacidose (een ernstige complicatie) kan vergroten.

Hoe snel werkt Komboglyze?

Saxagliptine, een van de werkzame stoffen in Komboglyze, begint binnen enkele uren te werken. Volledige effecten kunnen enkele weken duren om zichtbaar te worden.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Komboglyze altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

AstraZeneca AB
Gärtunavägen
SE-152 57 Södertälje
Zweden

Dosering:

2,5mg/100mg saxagliptine; metformine

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja