Zolpidem

Zolpidem is een slaapmiddel dat vaak wordt voorgeschreven aan volwassenen met ernstige slapeloosheid.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Zolpidem bij ernstige slapeloosheid

Heb je last van ernstige slapeloosheid en zoek je naar een effectieve oplossing? Zolpidem kan dan een goede optie voor je zijn. Zolpidem helpt je om sneller in slaap te vallen door de activiteit in je hersenen te vertragen. Zorg ervoor dat je altijd je arts raadpleegt voordat je begint met het gebruik van Zolpidem, en volg de aanwijzingen nauwkeurig op om veilig en effectief gebruik te waarborgen.

Wat is Zolpidem?

Zolpidem is een medicijn dat wordt gebruikt voor de kortdurende behandeling van slapeloosheid bij volwassenen. Het wordt voorgeschreven wanneer slaapstoornissen ernstig zijn en een aanzienlijke impact hebben op je dagelijkse leven. Zolpidem werkt door de activiteit in de hersenen te vertragen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen. Dit medicijn is effectief bevonden bij ernstige slapeloosheid en kan in sommige gevallen het risico op ‘rebound’-slapeloosheid, tolerantie en ontwenningsverschijnselen verminderen, wat de kans op chronisch gebruik kan beperken.

Hoe werkt Zolpidem?

Zolpidem bevat de werkzame stof zolpidemtartraat, die behoort tot een groep geneesmiddelen genaamd hypnotica. Deze medicijnen helpen bij het induceren (op gang brengen) van slaap door de activiteit in het centrale zenuwstelsel te verminderen. Het medicijn werkt meestal binnen één uur na inname, waardoor je sneller in slaap valt. Het is belangrijk om Zolpidem in te nemen vlak voordat je naar bed gaat, en zorg ervoor dat je ten minste acht uur slaap hebt voordat je weer actief moet zijn.

Voor wie is Zolpidem geschikt?

Zolpidem is geschikt voor volwassenen die last hebben van ernstige slapeloosheid. Het wordt vaak voorgeschreven wanneer andere behandelingen zoals slaaphygiëne of cognitieve gedragstherapie onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. Echter is het belangrijk om te overleggen met je arts of Zolpidem voor jou geschikt is, vooral als je last hebt van bepaalde gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, leverproblemen of een voorgeschiedenis van verslaving.

Zolpidem kopen zonder recept

Zolpidem kan alleen op voorschrift van een arts worden verkregen. Wees voorzichtig met aanbieders die dit medicijn zonder recept aanbieden, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Deze producten kunnen vervalsingen zijn of mogelijk schadelijke bijwerkingen veroorzaken. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Zolpidem gebruiken?

Niet iedereen kan Zolpidem gebruiken. Dit medicijn is niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals ernstige spierzwakte (myasthenia gravis), slaapapneu, ernstige ademhalingsproblemen, ernstige leverbeschadiging of een voorgeschiedenis van slaapwandelen. Vrouwen en mannen krijgen vaak een andere dosering voorgeschreven, omdat het middel bij vrouwen langzamer uit het lichaam verdwijnt dan bij mannen. Het is cruciaal om altijd je arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van Zolpidem.

Is Zolpidem veilig?

Zolpidem is goedgekeurd door de relevante gezondheidsautoriteiten en is veilig bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Maar zoals bij alle medicijnen, kunnen er bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bij ernstige bijwerkingen zoals allergische reacties of ongewoon gedrag tijdens de slaap, moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik en contact opnemen met je arts.

Wat zijn de langetermijneffecten van Zolpidem?

Het langdurig gebruik van Zolpidem kan leiden tot afhankelijkheid, tolerantie en ontwenningsverschijnselen. Daarom is het belangrijk om dit medicijn alleen voor een korte periode te gebruiken en volgens de instructies van je arts. Als je na een periode van gebruik stopt met Zolpidem, kunnen de oorspronkelijke symptomen van slapeloosheid terugkeren. Bespreek met je arts hoe je de behandeling het beste kunt afbouwen om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Wat gebeurt er als je stopt met Zolpidem?

Bij plotseling stoppen met Zolpidem kunnen ontwenningsverschijnselen optreden zoals hoofdpijn, spierpijn, angst, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Het is daarom belangrijk om het gebruik van dit medicijn geleidelijk af te bouwen onder begeleiding van je arts. Dit helpt om de ontwenningsverschijnselen te minimaliseren en zorgt ervoor dat je veilig stopt met het gebruik van Zolpidem.

Belangrijke punten om te weten over Zolpidem

  • Toediening: Zolpidem moet vlak voor het slapengaan worden ingenomen met wat water.
  • Dosering: De aanbevolen dosering voor volwassenen is 10 mg per dag. Oudere en verzwakte patiënten krijgen vaak een lagere dosering van 5 mg.
  • Opslag: Bewaar Zolpidem in de oorspronkelijke verpakking ter bescherming tegen licht en buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bij ernstige bijwerkingen zoals slaapwandelen, moet je direct stoppen en je arts raadplegen.

Veelgestelde vragen over Zolpidem

Hoe snel werkt Zolpidem?

Zolpidem werkt meestal binnen 30 minuten tot één uur na inname.

Kan ik Zolpidem elke nacht gebruiken?

Zolpidem is bedoeld voor kortdurend gebruik. Langdurig gebruik kan leiden tot afhankelijkheid en andere bijwerkingen. Overleg met je arts hoe lang je dit medicijn kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Ga verder met je gebruikelijke doseringsschema.

Kan ik alcohol drinken terwijl ik Zolpidem gebruik?

Nee, het wordt afgeraden om alcohol te drinken tijdens de behandeling met Zolpidem, omdat dit de bijwerkingen kan versterken.

Wat zijn de risico’s van langdurig gebruik van Zolpidem?

Langdurig gebruik kan leiden tot afhankelijkheid, tolerantie en ontwenningsverschijnselen. Het is belangrijk om Zolpidem alleen volgens de aanwijzingen van je arts te gebruiken.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Zolpidem altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Synthon B.V. Microweg 22
6545 CM Nijmegen
Nederland

Dosering:

10 mg zolpidemtartraat

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja