Zestril

Zestril is een effectief medicijn voor de behandeling van hoge bloeddruk, hartfalen en nieraandoeningen bij diabetes.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Hoge bloeddruk behandeling met Zestril

Wist je dat meer dan 1 miljard mensen wereldwijd last hebben van hoge bloeddruk? Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een stille aandoening die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het niet goed wordt behandeld. Gelukkig zijn er medicijnen zoals Zestril die kunnen helpen je bloeddruk onder controle te houden.

Wat is Zestril?

Zestril, ook bekend onder de naam lisinopril, is een medicijn dat behoort tot de groep van ACE-remmers (angiotensine-converting enzyme remmers). Het wordt voornamelijk gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, maar kan ook worden voorgeschreven voor hartfalen en ter bescherming van de nieren bij mensen met diabetes. Een variant van Zestril, bekend als Zestoretic, bevat ook hydrochlorothiazide, een diureticum (plaspil) dat helpt overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen.

Hoe werkt Zestril?

Zestril werkt door het remmen van het enzym dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van angiotensine II, een stof die de bloedvaten vernauwt. Door dit enzym te blokkeren, ontspannen de bloedvaten zich, waardoor de bloeddruk daalt en het hart minder hard hoeft te werken. Het medicijn begint meestal binnen een paar uur te werken, maar het kan enkele weken duren voordat het volledige effect merkbaar is. De maximale dosering die in langlopende, vergelijkende klinische onderzoeken werd gebruikt, is 80 mg per dag.

Voor wie is Zestril geschikt?

Zestril is geschikt voor volwassenen die last hebben van hoge bloeddruk, hartfalen of nieraandoeningen als gevolg van diabetes. Het kan ook worden voorgeschreven aan mensen die een hartaanval hebben gehad om verdere schade aan het hart te voorkomen. Overleg altijd met je arts om te bepalen of Zestril de juiste keuze voor jou is, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Hoe gebruik je Zestril?

De dosering van Zestril hangt af van je medische conditie en de respons op de behandeling. Het wordt meestal eenmaal per dag ingenomen, met of zonder voedsel. Het is belangrijk om Zestril elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen om een gelijkmatige werking te garanderen. Stop nooit met het gebruik van Zestril zonder eerst met je arts te overleggen, omdat stoppen abrupt je bloeddruk weer kan verhogen en de symptomen van hartfalen kunnen terugkeren.

Bijwerkingen en veiligheid

Zestril is over het algemeen goed verdragen, maar zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerking is een kriebelhoest, die bij ongeveer 10% van de gebruikers voorkomt. Andere mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Volg altijd de instructies van je arts op en meld eventuele bijwerkingen.

Wat gebeurt er als je stopt met Zestril?

Je kunt op elk moment stoppen met het gebruik van Zestril, maar het is belangrijk om dit alleen in overleg met je arts te doen. Stoppen kan ertoe leiden dat je bloeddruk weer stijgt en dat symptomen zoals oedeem (vochtophoping) of benauwdheid terugkeren. Overleg met je arts om een veilig afbouwschema te bepalen.

Belangrijke punten om te weten over Zestril

  • Toediening: Neem Zestril eenmaal per dag op hetzelfde tijdstip in, met of zonder voedsel.
  • Opslag: Bewaar Zestril op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: Mogelijke bijwerkingen zijn kriebelhoest, duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
  • Resultaten: Het kan enkele weken duren voordat het volledige effect merkbaar is, dus consistent gebruik is belangrijk.

Veelgestelde vragen over Zestril

Hoe snel werkt Zestril?

Zestril begint meestal binnen een paar uur te werken, maar het kan enkele weken duren voordat het volledige effect merkbaar is.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Zestril?

Het is het beste om alcohol te beperken, omdat het de bloeddrukverlagende effecten van Zestril kan versterken en bijwerkingen zoals duizeligheid kan verergeren.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik stoppen met het nemen van Zestril?

Ja, je kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van Zestril. Maar let op, stoppen kan ervoor zorgen dat je bloeddruk weer omhoog gaat en symptomen zoals oedeem (vochtophoping) of benauwdheid kunnen terugkeren. Het is daarom belangrijk om alleen te stoppen in overleg met je arts.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Zestril altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

AstraZeneca AB
Gärtunavägen
SE 151 85 Sӧdertälje
Zweden

Dosering:

5 mg lisinopril

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja