Utrogestan

Utrogestan is geschikt voor vrouwen in de menopauze die last hebben van overgangsklachten.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Utrogestan bij overgangsklachten

Ervaar je overgangsklachten en ben je op zoek naar een effectieve oplossing? Je bent niet alleen. Maar liefst 77% van de vrouwen heeft last van symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen tijdens de menopauze. Gelukkig biedt medicatie zoals Utrogestan verlichting binnen enkele weken.

Wat is Utrogestan?

Utrogestan bevat natuurlijk progesteron, een hormoon dat essentieel is voor het in balans houden van de hormonen tijdens de overgang. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met oestrogeen bij Hormoonvervangende Therapie (HRT) voor vrouwen die nog een baarmoeder hebben. Heb je overgangsklachten en overweeg je hormoontherapie? Dan kan Utrogestan een goede optie voor je zijn.

Hoe werkt Utrogestan?

Utrogestan helpt de opbouw van het baarmoederslijmvlies (endometrium) te voorkomen die kan optreden wanneer je alleen oestrogeen gebruikt tijdens HRT. Door progesteron toe te voegen, wordt de natuurlijke hormonale balans hersteld, wat helpt om overgangsklachten te verminderen. Het progesteron in Utrogestan is plantaardig en identiek aan het hormoon dat door je lichaam wordt aangemaakt.

Voor wie is Utrogestan geschikt?

Utrogestan is geschikt voor vrouwen in de menopauze die last hebben van overgangsklachten en die een baarmoeder hebben. Het wordt meestal voorgeschreven als onderdeel van een gecombineerde HRT. Overleg altijd met je arts om te bepalen of Utrogestan de juiste keuze is voor jou. Je arts kan je ook adviseren over de juiste dosering en duur van de behandeling.

Hoe gebruik je Utrogestan?

De aanbevolen dosering van Utrogestan is 100 mg tot 200 mg per dag, afhankelijk van je behandelingsschema. Het wordt meestal ‘s avonds ingenomen, vlak voor het slapengaan, en minstens twee uur na de laatste maaltijd om slaperigheid en duizeligheid te voorkomen. Dit medicijn moet niet met voedsel worden ingenomen om de effectiviteit te waarborgen.

Kosten van Utrogestan

Utrogestan kost ongeveer € 0,15 tot € 0,52 per dag. Een deel van deze kosten wordt vergoed door de zorgverzekering, afhankelijk van je polis en de specifieke voorwaarden. Daarnaast betaal je een deel van de kosten zelf. Als je aanvullend verzekerd bent, is het mogelijk dat je deze kosten volledig of gedeeltelijk vergoed krijgt. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te controleren welke vergoedingen voor jou van toepassing zijn en om meer informatie te krijgen over eventuele bijkomende kosten.

Utrogestan kopen zonder recept

Utrogestan is een voorgeschreven medicijn en kan alleen door een arts worden voorgeschreven. Het is belangrijk om medicijnen alleen via betrouwbare bronnen te kopen. Koop Utrogestan nooit zonder recept, omdat je gezondheid hierdoor ernstig in gevaar kan komen.

Kan iedereen Utrogestan gebruiken?

Niet iedereen kan Utrogestan gebruiken. Het is niet geschikt voor mensen met een allergie voor pinda’s of soja, of voor mensen met leverproblemen, vaginale bloedingen zonder bekende oorzaak, borstkanker, of bloedstolsels. Overleg altijd met je arts voordat je Utrogestan gaat gebruiken om te bepalen of het veilig is voor jouw situatie.

Is Utrogestan veilig?

Utrogestan is goedgekeurd door de FDA en andere gezondheidsinstanties, wat betekent dat het veilig is bevonden voor gebruik bij de meeste vrouwen wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven. Het is echter belangrijk om je arts op de hoogte te stellen van eventuele bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid, of vaginale bloedingen. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor een volledige lijst van mogelijke bijwerkingen​​​​.

Wat gebeurt er als je stopt met Utrogestan?

Als je stopt met het gebruik van Utrogestan, kunnen je overgangsklachten terugkomen. Bespreek met je arts de beste manier om te stoppen met de medicatie om ongemak te minimaliseren.

Belangrijke punten om te weten over Utrogestan

  • Toediening: Neem Utrogestan voor het slapengaan en minstens twee uur na het eten.
  • Opslag: Bewaar Utrogestan op een koele, droge plaats buiten het bereik van kinderen.
  • Kosten: Utrogestan kost tussen de € 0,15 en € 0,52 per dag. Een deel van deze kosten kan worden vergoed door je zorgverzekeraar. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie over vergoedingen.

Veelgestelde vragen over Utrogestan

Hoe lang duurt het voordat Utrogestan werkt?

Het kan enkele weken duren voordat je de volledige effecten van Utrogestan merkt.

Kan ik Utrogestan gebruiken als ik borstvoeding geef?

Nee, Utrogestan wordt niet aanbevolen voor vrouwen die borstvoeding geven.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor de volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Kan ik Utrogestan gebruiken als ik borstvoeding geef?

Nee, Utrogestan wordt niet aanbevolen voor vrouwen die borstvoeding geven.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Utrogestan?

Net als alle medicijnen kan Utrogestan bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid, en olieachtige vaginale afscheiding. In zeldzame gevallen kunnen vrouwen last krijgen van vaginale bloedingen, jeuk of een brandend gevoel. Raadpleeg je arts als je last krijgt van bijwerkingen.

Kan ik autorijden na het innemen van Utrogestan?

Omdat Utrogestan slaperigheid en duizeligheid kan veroorzaken, is het verstandig om voorzichtig te zijn met autorijden of het bedienen van zware machines na inname van het medicijn.

Is Utrogestan geschikt voor vegetariërs?

Utrogestan bevat sojalecithine en gelatine. Als je een vegetariër bent die gelatine wil vermijden, overleg dan met je arts voor alternatieve opties.

Wat moet ik doen als ik allergisch ben voor sojabonen of pinda’s?

Utrogestan bevat sojalecithine, dus als je allergisch bent voor sojabonen of pinda’s, mag je dit medicijn niet gebruiken. Bespreek alternatieve behandelingen met je arts.

Extra informatie

Fabrikant:

BESINS IMANUFACTURING BELGIUM N.V. Groot-Bijgaardenstraat 128
B-1620 DROGENBOS
BELGIË

Dosering:

100 mg – 200 mg

Type:

Capsule – vaginale capsule

Recept nodig:

Ja