Terbinafine

Heb je last van schimmelnagels of andere huidinfecties? Terbinafine kan mogelijk een oplossing zijn voor jou.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Terbinafine bij schimmelinfecties van de huid of nagels

Dit medicijn, dat vaak wordt voorgeschreven voor verschillende huidinfecties, staat bekend om zijn effectieve werking bij de behandeling van schimmelnagels en andere schimmelinfecties. Lees alles wat je moet weten over Terbinafine, hoe het werkt, en voor wie het geschikt is.

Wat is Terbinafine?

Terbinafine is een antischimmelmiddel dat wordt gebruikt om verschillende schimmelinfecties van de huid en nagels te behandelen. Deze infecties kunnen optreden bij eczeem, doorligwonden, snijwonden, scheerwondjes, en krentebaard (een besmettelijke huidinfectie). Bovendien is Terbinafine effectief bij de behandeling van kalknagels, een aandoening die naar schatting 5% van de Nederlandse bevolking treft.

Hoe werkt Terbinafine?

Terbinafine werkt door het vernietigen van de celmembranen (buitenste begrenzing van de cel) van schimmels, waardoor deze niet langer kunnen groeien of zich vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat de schimmelinfectie geleidelijk verdwijnt. Het medicijn kan zowel lokaal (in de vorm van crème of zalf) als oraal (in tabletvorm) worden toegediend. De orale vorm van Terbinafine wordt beschouwd als de meest effectieve behandeling voor schimmelinfecties van de teennagels.

Voor wie is Terbinafine geschikt?

Terbinafine is geschikt voor volwassenen en kinderen die last hebben van schimmelinfecties van de huid of nagels. Het is belangrijk om met een arts te overleggen of Terbinafine de juiste keuze voor jou is, vooral als je andere medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Het medicijn wordt meestal voorgeschreven aan mensen die niet voldoende baat hebben bij andere antischimmelmiddelen of die een ernstige schimmelinfectie hebben.

Verwachte resultaten van Terbinafine

Bij het gebruik van Terbinafine is het goed om te bedenken dat het een kuur betreft. De duur van deze kuur en daarmee het gewenste resultaat hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Voor schimmelinfecties van de behaarde huid (zoals op het lichaam) duurt de behandeling meestal 2-6 weken, terwijl schimmelinfecties van de behaarde hoofdhuid vaak binnen 4 weken behandeld kunnen worden. Schimmelinfecties van de nagels vergen meer tijd: voor vingernagels is een behandeling van 6 weken meestal voldoende, terwijl teennagels vaak een behandeling van 12 weken nodig hebben. In sommige gevallen, vooral bij slechte nagelgroei, kan de behandeling langer duren, tot wel 4 maanden of meer.

Terbinafine kopen zonder recept

Terbinafine is alleen op (online) recept verkrijgbaar. Het is essentieel om het medicijn alleen via een legitieme bron te verkrijgen om zeker te zijn van de veiligheid en effectiviteit ervan. Het kopen van Terbinafine zonder recept kan riskant zijn, omdat er vervalste producten op de markt kunnen zijn die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

Kan iedereen Terbinafine gebruiken?

Niet iedereen kan Terbinafine gebruiken. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals lever- of nierproblemen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van dit medicijn. Daarnaast is het gebruik van Terbinafine niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, tenzij dit specifiek is voorgeschreven door een arts. Overleg altijd met je arts voordat je begint met Terbinafine om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Is Terbinafine veilig?

Terbinafine is een veilig en effectief medicijn wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Het is goedgekeurd door de FDA en andere gezondheidsautoriteiten wereldwijd. Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden, waaronder misselijkheid, diarree, en buikpijn. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Langetermijneffecten van Terbinafine

De langetermijneffecten van Terbinafine zijn over het algemeen positief, vooral bij mensen met schimmelinfecties die moeilijk te behandelen zijn. Het medicijn wordt al jaren gebruikt en heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om veiligheid en effectiviteit. Voor schimmelinfecties van de nagels kan het echter enkele maanden duren voordat volledige genezing is bereikt.

Wat gebeurt er als je stopt met Terbinafine?

Als je stopt met het gebruik van Terbinafine, vooral voordat de behandeling volledig is afgerond, bestaat het risico dat de schimmelinfectie terugkeert. Dit kan leiden tot langere behandelingsduur en mogelijk meer complicaties. Volg altijd het advies van je arts op en voltooi de volledige kuur, zelfs als de symptomen verdwijnen.

Belangrijke punten om te weten over Terbinafine

  • Toediening: Terbinafine is verkrijgbaar in zowel tabletvorm als crème of zalf.
  • Opslag: Bewaar Terbinafine op kamertemperatuur en buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: Veelvoorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, en buikpijn.
  • Inname: Het is niet strikt noodzakelijk om Terbinafine steeds op hetzelfde tijdstip in te nemen, maar een vaste routine kan helpen om de medicatie niet te vergeten.

Veelgestelde vragen over Terbinafine

Hoe lang duurt het voordat Terbinafine werkt?

De duur van de behandeling kan variëren. Voor schimmelinfecties van de huid kan het enkele weken duren, terwijl schimmelinfecties van de nagels maanden in beslag kunnen nemen.

Kan ik alcohol drinken tijdens de behandeling met Terbinafine?

Het wordt afgeraden om alcohol te gebruiken tijdens de behandeling, omdat dit extra belasting kan geven op de lever.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om de gemiste dosis in te halen.

Kun je Terbinafine kopen bij Kruidvat?

Nee, het is niet mogelijk om Terbinafine te kopen bij Kruidvat.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Terbinafine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Pfizer Italia s.r.l. Località Marino Del Tronto
63100 – Ascoli Piceno (AP)
Italië

Dosering:

250 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja