Orlistat

Orlistat, vaak gebruikt in combinatie met een caloriebeperkt dieet, biedt een effectieve oplossing voor mensen die worstelen met obesitas.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Effectief gewicht verliezen met Orlistat

Heb je moeite om gewicht te verliezen ondanks dieet en lichaamsbeweging? Orlistat kan je helpen je doelen te bereiken. Dit medicijn ondersteunt gewichtsverlies door te voorkomen dat een deel van het vet in je voeding wordt opgenomen.

Wat is Orlistat?

Meer dan 15% van de volwassenen kampt met ernstig overgewicht. Orlistat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om obesitas (zwaarlijvigheid) te behandelen. Het werkt in je spijsverteringssysteem door ongeveer een derde van het vet in de maaltijden die je eet te blokkeren, zodat het vet niet wordt verteerd en opgenomen door je lichaam. Dit onverteerde vet wordt vervolgens via je ontlasting uit je lichaam verwijderd​​.

Hoe werkt Orlistat?

Orlistat werkt door de enzymen in je spijsverteringskanaal (lipasen) te blokkeren. Deze enzymen breken normaal gesproken vetten af zodat ze door je lichaam kunnen worden opgenomen. Wanneer Orlistat deze enzymen blokkeert, wordt het vet niet afgebroken en verlaat het lichaam onverteerd​​.

Voor wie is Orlistat geschikt?

Orlistat is geschikt voor volwassenen met obesitas die moeite hebben met gewichtsverlies door middel van dieet en lichaamsbeweging alleen. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die andere gezondheidsproblemen hebben als gevolg van overgewicht, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, of een hoog cholesterolgehalte. Overleg met je arts om te bepalen of Orlistat een geschikte keuze is voor jouw situatie​​.

Orlistat kopen zonder recept

Orlistat kan niet zonder recept worden gekocht. Het is belangrijk om het middel via een betrouwbare bron te verkrijgen om vervalste medicijnen te vermijden. Raadpleeg altijd je arts voordat je Orlistat gebruikt om ervoor te zorgen dat het veilig en geschikt is voor jou.

Kan iedereen Orlistat gebruiken?

Niet iedereen kan Orlistat gebruiken. Mensen met het chronisch malabsorptiesyndroom (problemen met voedselopname) of cholestase (leverproblemen) moeten Orlistat vermijden. Vrouwen die borstvoeding geven mogen dit middel ook niet gebruiken. Overleg altijd met je arts voordat je begint met Orlistat om te bepalen of het veilig voor je is​​.

Is Orlistat veilig?

Orlistat is goedgekeurd door verschillende gezondheidsinstanties, waaronder de FDA, wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Het is echter belangrijk om te weten dat Orlistat, net als elk geneesmiddel, bijwerkingen kan hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten zoals vettige of olieachtige ontlasting​​.

Korte termijn resultaten van Orlistat

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat Orlistat goede korte termijn resultaten kan bieden voor gewichtsverlies. Mensen die Orlistat gebruiken in combinatie met een caloriebeperkt dieet verliezen gemiddeld meer gewicht in de eerste maanden van de behandeling vergeleken met dieet en lichaamsbeweging alleen.

Langetermijn resultaten

Uit onderzoek blijkt dat een jaar lang gebruik van Orlistat kan resulteren in een gewichtsverlies van ongeveer 8,5% van het lichaamsgewicht. Dit betekent dat als je 100 kg weegt, je na een jaar Orlistat gebruik ongeveer 8,5 kg zou kunnen verliezen​​.

Wat gebeurt er als je stopt met Orlistat?

Als je stopt met het gebruik van Orlistat, kun je merken dat je gewicht weer toeneemt, vooral als je je voedings- en bewegingsgewoonten niet handhaaft. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden om de voordelen van gewichtsverlies te behouden.

Verschil tussen Orlistat en Xenical

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen Orlistat en Xenical. Het belangrijkste verschil zit in de merknaam en mogelijk in de prijs. Xenical is het merknaam product, terwijl Orlistat vaak als generieke versie wordt aangeboden. Beide werken echter op dezelfde manier en zijn even effectief in gewichtsverlies​​.

Prijsvergelijking: Orlistat versus Liraglutide en Naltrexon/Bupropion

Orlistat is over het algemeen goedkoper dan andere gewichtsverlies medicijnen zoals Liraglutide (Saxenda) en Naltrexon/Bupropion (Mysimba). Dit maakt Orlistat een kosteneffectieve optie voor mensen die op zoek zijn naar medische ondersteuning bij gewichtsverlies.

Belangrijke punten om te weten over Orlistat

  • Toediening: Orlistat wordt driemaal per dag ingenomen bij de hoofdmaaltijden, direct voor, tijdens of tot een uur na de maaltijd.
  • Opslag: Bewaar Orlistat onder 25°C en in de oorspronkelijke verpakking om het tegen licht en vocht te beschermen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinaal, zoals vettige of olieachtige ontlasting​​.

Veelgestelde vragen over Orlistat

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan in zodra je eraan denkt, mits dit binnen een uur na de laatste maaltijd is. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen​​.

Kan ik Orlistat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van Orlistat tijdens de zwangerschap wordt niet aanbevolen. Overleg met je arts voor alternatieve opties​​.

Hoe lang kan ik Orlistat veilig gebruiken?

Orlistat kan veilig worden gebruikt voor langere periodes, zoals aangetoond in klinische studies die tot vier jaar duurden. Het is echter belangrijk om regelmatig met je arts te overleggen om de effectiviteit en veiligheid van de behandeling te evalueren​​.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Orlistat altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Pharmaceutical Works POLPHARMA SA
19 Pelplińska Street
83-200 Starogard Gdański
Polen

Dosering:

120 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja