Oestrogel

Oestrogel is een hormonale therapie die vaak wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze te verlichten.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Oestrogel bij menopauze

Vrouwen die last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten en andere ongemakken tijdens de menopauze kunnen baat hebben bij dit medicijn. Maar wat is Oestrogel precies en hoe werkt het?

Wat is Oestrogel?

Heb je last van symptomen van de menopauze en zoek je een effectieve manier om je kwaliteit van leven te verbeteren? Oestrogel kan een oplossing voor je zijn. Dit medicijn is een transdermale gel die estradiol bevat, een vorm van oestrogeen, dat helpt om de hormonale balans in het lichaam te herstellen. Oestrogel wordt meestal voorgeschreven aan vrouwen die last hebben van matige tot ernstige symptomen van de menopauze. Na 2 tot 3 weken kun je merken dat de hormonen beginnen te helpen.

Wat zijn de symptomen van te weinig oestrogeen?

Symptomen van een tekort aan oestrogeen kunnen onder andere vermoeidheid, gewichtstoename, haaruitval, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid zijn. Het meest herkenbare symptoom van een oestrogeentekort is echter vaginale droogheid.

Hoe werkt Oestrogel?

Oestrogel bevat de werkzame stof estradiol, een natuurlijk hormoon dat door de eierstokken wordt geproduceerd. Tijdens de menopauze nemen de niveaus van estradiol in het lichaam af, wat kan leiden tot verschillende symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Door het aanbrengen van Oestrogel op de huid, wordt estradiol via de huid opgenomen in de bloedbaan, waar het helpt om de hormonale balans te herstellen en deze symptomen te verminderen.

Voor wie is Oestrogel geschikt?

Voor wie is Oestrogel geschikt? Oestrogel is bedoeld voor vrouwen die last hebben van de symptomen van de menopauze en die geen contra-indicaties hebben voor het gebruik van hormonale therapie. Uit onderzoek weten we dat 77 procent van de vrouwen dit soort klachten krijgt. Het is belangrijk om met je arts te overleggen voordat je met Oestrogel begint, om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie. Oestrogel kan bijzonder nuttig zijn voor vrouwen die geen baat hebben gehad bij andere behandelingen of die liever een transdermale vorm van oestrogeen gebruiken.

Oestrogel kopen zonder recept

Oestrogel kan alleen op voorschrift van een (online) arts worden verkregen. Het is belangrijk om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers proberen Oestrogel zonder recept aan te bieden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat deze producten vaak vervalsingen zijn of zelfs niet worden geleverd. Koop Oestrogel nooit online zonder recept, want dit kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Oestrogel gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Oestrogel gebruiken. Het is belangrijk om met je arts te overleggen voordat je begint met dit medicijn, vooral als je een van de volgende aandoeningen hebt:

  • Borstkanker of een voorgeschiedenis van borstkanker
  • Endometriumkanker (kanker van het baarmoederslijmvlies)
  • Onverklaarde vaginale bloedingen
  • Leverziekten
  • Hartaandoeningen of een voorgeschiedenis van bloedstolsels

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mogen Oestrogel niet gebruiken. Raadpleeg altijd je arts voordat je met Oestrogel begint om te bepalen of het veilig is voor jouw situatie.

Is Oestrogel veilig?

Oestrogel is goedgekeurd door verschillende gezondheidsautoriteiten, zoals de FDA en EMA, wat betekent dat het veilig is bevonden wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Het gebruik van hormonale therapie brengt echter wel enkele risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om de instructies van je arts zorgvuldig op te volgen en eventuele bijwerkingen direct te melden.

Wat is er bekend over de lange termijn effecten van Oestrogel?

Wat is er bekend over de lange termijn effecten van Oestrogel? Hormonale therapieën zoals Oestrogel zijn uitgebreid bestudeerd. Over het algemeen wordt Oestrogel als veilig beschouwd wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Langdurig gebruik van oestrogenen kan echter het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen, zoals borstkanker, hartziekten en bloedstolsels. Regelmatige controles door je arts zijn belangrijk om eventuele risico’s te monitoren en te beheren.

Wat gebeurt er als je stopt met Oestrogel?

Wanneer je stopt met het gebruik van Oestrogel, kunnen de symptomen van de menopauze terugkeren. Het is belangrijk om dit te bespreken met je arts voordat je stopt met de behandeling, zodat je samen een plan kunt maken om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is niet aanbevolen om abrupt te stoppen met hormonale therapie zonder medisch advies.

Belangrijke punten om te weten over Oestrogel

  • Toediening: Oestrogel wordt dun aangebracht op een schone, droge huid, meestal op de binnenkant van de dijen of de bovenkant van de bovenarmen. Volg de instructies van je arts over hoe je het medicijn moet aanbrengen.
  • Opslag: Bewaar Oestrogel bij kamertemperatuur en buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen van Oestrogel zijn zenuwachtigheid, hoofdpijn en spierkrampen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd. Bijwerkingen komen bij maximaal 10% van de mensen

Veelgestelde vragen over Oestrogel

Hoe snel werkt Oestrogel?

De tijd die nodig is voordat je verbetering ziet, hangt af van de ernst van je symptomen. Veel vrouwen merken binnen enkele weken verbetering, maar het kan enkele maanden duren voordat de volledige effecten zichtbaar zijn.

Kan ik Oestrogel met andere medicijnen innemen?

Oestrogel kan interageren met andere medicijnen. Het is belangrijk om je arts te informeren over alle medicijnen die je gebruikt, inclusief vrij verkrijgbare medicijnen en supplementen.

Wat moet ik doen als ik een dosis mis?

Als je een dosis Oestrogel mist, breng deze dan zo snel mogelijk aan. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Oestrogel altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Delpharm Drogenbos SA Groot-Bijgaardenstraat 128
B-1620 Drogenbos
België

Dosering:

1,25 gram gel Estradiol

Type:

Gel

Recept nodig:

Ja