Nitrofurantoïne

Met Nitrofurantoïne heb je een effectieve oplossing in handen voor de behandeling van urineweginfecties.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Behandling met Nitrofurantoïne

Heb je last van een blaasontsteking of een urineweginfectie? Je bent niet alleen. Elk jaar krijgen ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland te maken met een urineweginfectie. Gelukkig is er een effectieve oplossing: Nitrofurantoïne. Dit medicijn, verkrijgbaar onder de merknamen Furadantine en Furabid, kan binnen twee dagen de klachten van een urineweginfectie verminderen. Lees verder om meer te weten te komen over Nitrofurantoïne en hoe het jou kan helpen.

Wat is Nitrofurantoïne?

Nitrofurantoïne is een antibioticum dat behoort tot de nitrofuranen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van acute infecties van de urinewegen, zoals blaasontsteking. Het werkt door het doden van bacteriën die deze infecties veroorzaken. Nitrofurantoïne is verkrijgbaar in capsules van 50 mg en 100 mg, maar 50 mg is meestal voldoende om urineweginfecties effectief te behandelen.

Hoe werkt Nitrofurantoïne?

Nitrofurantoïne werkt door het verstoren van verschillende processen binnen de bacterie die essentieel zijn voor hun overleving en voortplanting. Hierdoor worden de bacteriën gedood en kan je lichaam de infectie bestrijden. Heb je ooit een branderig gevoel gehad bij het plassen of pijn in je onderbuik? Dit zijn veelvoorkomende symptomen van een urineweginfectie die Nitrofurantoïne kan helpen verlichten. Binnen twee dagen kun je al een vermindering van de klachten verwachten.

Voor wie is Nitrofurantoïne geschikt?

Nitrofurantoïne is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar die last hebben van acute urineweginfecties. Het kan ook worden gebruikt voor de preventie van infecties, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een blaaskatheter of een operatie aan de urinewegen. Raadpleeg altijd je arts om te bepalen of dit medicijn geschikt is voor jouw situatie, vooral als je last hebt van nieraandoeningen of andere gezondheidsproblemen.

Nitrofurantoïne kopen zonder recept

Nitrofurantoïne is alleen op recept verkrijgbaar. Wees voorzichtig met aanbiedingen van Nitrofurantoïne zonder recept via onbetrouwbare websites. Deze producten kunnen vervalsingen zijn en je gezondheid in gevaar brengen. Koop Nitrofurantoïne altijd bij een legale (online) apotheek met een geldig voorschrift van je arts.

Kan iedereen Nitrofurantoïne gebruiken?

Niet iedereen kan Nitrofurantoïne gebruiken. Dit medicijn is niet geschikt voor mensen met ernstige nierproblemen, een allergie voor nitrofuranen, of bepaalde genetische aandoeningen zoals glucose-6-fosfaat dehydrogenase (G6PD) deficiëntie (G6PD-deficiëntie is een erfelijke aandoening waarbij het lichaam een tekort heeft aan een enzym dat belangrijk is voor het goed functioneren van rode bloedcellen, wat kan leiden tot bloedarmoede). Ook wordt het gebruik van Nitrofurantoïne afgeraden bij zuigelingen onder de 3 maanden. Overleg altijd met je arts voordat je dit medicijn gaat gebruiken om te bepalen of het veilig is voor jou.

Is Nitrofurantoïne veilig?

Nitrofurantoïne is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten en wordt als veilig beschouwd wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Zoals bij elk medicijn zijn er mogelijke bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, en buikpijn, die meestal mild zijn en na verloop van tijd verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat het innemen van Nitrofurantoïne met voedsel deze bijwerkingen kan verminderen en de werking van het medicijn met 40% verbeteren.

Wat is er bekend over de lange termijn effecten van Nitrofurantoïne?

Langdurig gebruik van Nitrofurantoïne kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals lever- en longproblemen. Daarom is het belangrijk om tijdens langdurige behandeling regelmatig door een arts gecontroleerd te worden. Gelukkig worden deze bijwerkingen zelden gezien bij korte behandelingskuren voor acute infecties.

Wat gebeurt er als je stopt met Nitrofurantoïne?

Het is belangrijk om de volledige kuur van Nitrofurantoïne af te maken, zelfs als je symptomen verdwijnen. Als je te vroeg stopt, kunnen de bacteriën niet volledig worden gedood en kan de infectie terugkeren, soms sterker dan voorheen. Als je na drie dagen nog steeds klachten hebt, neem dan contact op met je arts.

Belangrijke punten om te weten over Nitrofurantoïne

  • Toediening: Nitrofurantoïne wordt vier keer per dag ingenomen, bij voorkeur bij of vlak na de maaltijd.
  • Opslag: Bewaar Nitrofurantoïne in de originele verpakking op een koele, droge plaats onder 25°C.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en buikpijn. Deze zijn meestal mild en tijdelijk.

Veelgestelde vragen over Nitrofurantoïne

Kan ik Nitrofurantoïne gebruiken als ik zwanger ben?

Ja, Nitrofurantoïne kan tijdens de zwangerschap worden gebruikt, behalve vlak voor en tijdens de bevalling. Overleg altijd met je arts voordat je medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap.

Hoe snel werkt Nitrofurantoïne?

De klachten van een urineweginfectie verminderen meestal binnen twee dagen na het starten van de behandeling met Nitrofurantoïne.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Nitrofurantoïne?

Er zijn geen specifieke interacties bekend tussen alcohol en Nitrofurantoïne. Matig alcoholgebruik zou geen probleem moeten zijn, maar overleg met je arts als je vragen hebt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. Neem nooit een dubbele dosis om de gemiste inname te compenseren.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Nitrofurantoïne altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Aurobindo Pharma BV Baarnsche Dijk 1
3741 LN Baarn
Nederland

Dosering:

50 mg – 100 mg

Type:

Capsules

Recept nodig:

Ja