Nifedipine

Nifedipine is een effectief medicijn voor de behandeling van hoge bloeddruk en pijn op de borst.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Hoge bloeddruk behandeling met Nifedipine

Wist je dat een hoge bloeddruk het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten verhoogt? Wereldwijd hebben meer dan 1 miljard mensen last van hoge bloeddruk, een aandoening die vaak onopgemerkt blijft maar ernstige gevolgen kan hebben. Gelukkig is er Nifedipine, een medicijn dat effectief helpt bij het beheersen van hoge bloeddruk.

Wat is Nifedipine?

Nifedipine is een calciumantagonist, een medicijn dat wordt gebruikt om hoge bloeddruk en angina pectoris (pijn op de borst) te behandelen. Het werkt door de bloedvaten te ontspannen, wat helpt om de bloeddruk te verlagen en de doorbloeding te verbeteren. Nifedipine is beschikbaar in tabletten en capsules en wordt vaak voorgeschreven aan mensen met blijvende hoge bloeddruk die niet voldoende reageren op andere behandelingen.

Hoe werkt Nifedipine?

Nifedipine werkt door de calciumkanalen in de spiercellen van de bloedvaten te blokkeren. Dit voorkomt dat calcium de cellen binnendringt, wat leidt tot ontspanning van de bloedvaten en een verlaging van de bloeddruk. Het medicijn begint snel te werken, meestal binnen 1 tot 5 minuten na inname, met een maximaal effect na 20 tot 30 minuten. Hoewel je het effect snel kunt voelen, kan het enkele weken duren voordat je de volledige voordelen van het medicijn ervaart.

Voor wie is Nifedipine geschikt?

Nifedipine is geschikt voor volwassenen die last hebben van hoge bloeddruk of angina pectoris. Voor vrouwen, bij wie bloeddrukverhoging eerder en sneller optreedt, kan Nifedipine een bijzonder effectieve oplossing zijn. Het kan ook worden voorgeschreven aan mensen die niet voldoende baat hebben bij andere bloeddrukverlagende medicijnen. Overleg altijd met je arts om te bepalen of Nifedipine de juiste keuze voor jou is, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Hoe gebruik je Nifedipine?

De dosering van Nifedipine hangt af van je medische conditie en de respons op de behandeling. Het wordt meestal eenmaal of tweemaal per dag ingenomen, afhankelijk van de vorm van het medicijn. Het is belangrijk om Nifedipine elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen om een gelijkmatige werking te garanderen. Slik de tabletten of capsules heel door met een glas water. Stop nooit met het gebruik van Nifedipine zonder eerst met je arts te overleggen, omdat dit kan leiden tot een plotselinge verhoging van je bloeddruk.

Bijwerkingen en veiligheid

Nifedipine is over het algemeen goed verdragen en is veilig voor langdurig gebruik. Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, blozen en zwelling van de enkels. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Volg altijd de instructies van je arts op en meld eventuele bijwerkingen.

Wat gebeurt er als je stopt met Nifedipine?

Stoppen met Nifedipine kan leiden tot een plotselinge verhoging van je bloeddruk, wat gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk om alleen te stoppen met het gebruik van Nifedipine in overleg met je arts. Je arts kan je helpen een veilig afbouwschema te bepalen om de kans op problemen te minimaliseren.

Belangrijke punten om te weten over Nifedipine

  • Toediening: Neem Nifedipine eenmaal of tweemaal per dag op hetzelfde tijdstip in, met een glas water.
  • Opslag: Bewaar Nifedipine op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, blozen en zwelling van de enkels. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
  • Resultaten: Het kan enkele weken duren voordat het volledige effect merkbaar is, dus consistent gebruik is belangrijk.

Veelgestelde vragen over Nifedipine

Hoe snel werkt Nifedipine?

Nifedipine begint meestal binnen 1 tot 5 minuten te werken, met een maximaal effect na 20 tot 30 minuten. Het kan echter enkele weken duren voordat je de volledige voordelen van het medicijn ervaart.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Nifedipine?

Het is het beste om alcohol te beperken, omdat het de bloeddrukverlagende effecten van Nifedipine kan versterken en bijwerkingen zoals duizeligheid kan verergeren.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Nifedipine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Sandoz B.V.
Veluwezoom 22
1327 AH Almere
Nederland

Dosering:

30 mg – 60 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja