Metronidazol

Metronidazol is een veelzijdig antibioticum dat gebruikt wordt om verschillende soorten bacteriële en parasitaire infecties te behandelen.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Behandeling met Metronidazol

Metronidazol is nog steeds het favoriete medicijn tegen anaerobe infecties (infecties die van buiten afkomen) en wordt vaak voorgeschreven voor aandoeningen zoals rosacea, trichomoniasis en diverse andere infecties. Heb je last van rosacea en zoek je een effectieve behandeling? Metronidazol kan een oplossing zijn voor jou. Dit medicijn helpt bij het verminderen van de symptomen van rosacea, zoals erytheem (roodheid) en papels/pustels (bultjes en puistjes). Het wordt voor rosacea tweemaal per dag aangebracht in de vorm van een crème of gel.

Hoe werkt Metronidazol?

Metronidazol werkt door de DNA-synthese van de bacteriën en parasieten te verstoren, waardoor ze niet kunnen overleven en zich niet kunnen vermenigvuldigen. Dit maakt het een krachtig middel tegen een breed scala aan anaerobe bacteriën en protozoa. Bij de behandeling van trichomoniasis, een seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis, is een kuur met Metronidazol effectiever dan een eenmalige dosis. Deze kuur zorgt ervoor dat de infectie grondig wordt aangepakt en de kans op herhaling vermindert.

Voor wie is Metronidazol geschikt?

Metronidazol is geschikt voor volwassenen en kinderen die last hebben van anaerobe infecties, rosacea, of trichomoniasis. Het is belangrijk om met je arts te overleggen voordat je met de behandeling begint, zodat zij kunnen bepalen of dit medicijn geschikt is voor jouw specifieke situatie. De arts zal je ook adviseren over de juiste dosering en duur van de behandeling.

Metronidazol kopen zonder recept

Metronidazol is een receptplichtig medicijn en moet altijd worden voorgeschreven door een arts. Koop dit medicijn nooit online zonder recept, omdat je dan het risico loopt op vervalste producten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Zorg ervoor dat je altijd een voorschrift van je arts hebt om de veiligheid en effectiviteit van het medicijn te garanderen.

Kan iedereen Metronidazol gebruiken?

Niet iedereen kan Metronidazol gebruiken. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals leverziekten, of die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten dit medicijn alleen gebruiken onder strikte medische begeleiding. Overleg altijd met je arts om te bepalen of Metronidazol geschikt is voor jouw situatie.

Is Metronidazol veilig?

Metronidazol is goedgekeurd door de FDA en andere gezondheidsautoriteiten, wat betekent dat het veilig is bevonden voor gebruik bij de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Het is belangrijk om altijd de instructies van je arts op te volgen en de volledige kuur af te maken, zelfs als je je beter begint te voelen.

Wat is er bekend over de lange termijn effecten van Metronidazol?

Metronidazol is al jarenlang in gebruik en heeft zijn veiligheid en effectiviteit bewezen in de behandeling van diverse infecties. Er zijn geen aanwijzingen dat langdurig gebruik schadelijke effecten heeft, mits het medicijn wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een arts.

Wat gebeurt er als je stopt met Metronidazol?

Het is belangrijk om de volledige kuur van Metronidazol af te maken om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt uitgeroeid. Als je stopt met het medicijn voordat de kuur is afgerond, kan de infectie terugkomen en moeilijker te behandelen zijn. Raadpleeg altijd je arts voordat je stopt met een medicijn.

Belangrijke punten om te weten over Metronidazol

  • Toediening: Metronidazol kan oraal (via de mond), topisch (op de huid), of via een intraveneuze injectie worden toegediend, afhankelijk van de aard van de infectie.
  • Opslag: Bewaar Metronidazol op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn en een metaalachtige smaak in de mond. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over Metronidazol

Hoe snel werkt Metronidazol?

Bij de meeste infecties begin je je na een paar dagen beter te voelen. Bij de behandeling van rosacea kan het enkele weken duren voordat je verbetering merkt.

Kan Metronidazol samen met alcohol worden gebruikt?

Nee, het wordt sterk afgeraden om alcohol te drinken tijdens de behandeling met Metronidazol en tot 48 uur na de laatste dosis, omdat dit ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.

Kan Metronidazol tijdens de zwangerschap worden gebruikt?

Metronidazol kan veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap, maar alleen onder begeleiding van een arts. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je dit medicijn gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Metronidazol altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Actavis B.V.
Baarnsche Dijk 1
3741 LN Baarn
Nederland

Dosering:

250mg – 500 mg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja