Levothyroxine

Heb je last van een traag werkende schildklier en zoek je naar een effectieve behandeling om je schildklierhormonen op peil te brengen? Dan is Levothyroxine mogelijk een oplossing voor jou.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Levothyroxine bij schilklierklachten

Levothyroxine is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven om het tekort aan schildklierhormonen aan te vullen (Hypothyreoïdie), en helpt je lichaam beter te functioneren. Levothyroxine is een synthetisch hormoon dat identiek is aan het thyroxine (schildklierhormoon) dat je eigen schildklier produceert.

Wat is Levothyroxine?

Levothyroxine wordt gebruikt om Hypothyreoïdie te behandelen, een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen aanmaakt. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, en depressie. Wist je dat ongeveer 3,05% van de Europese bevolking Hypothyreoïdie heeft? In Nederland alleen al gebruiken bijna 250.000 65-plussers Levothyroxine om hun schildklierfunctie op peil te houden.

Hoe werkt Levothyroxine?

Levothyroxine werkt door het vervangen of aanvullen van het thyroxine dat je schildklier normaal gesproken aanmaakt. Dit helpt je stofwisseling te reguleren en zorgt ervoor dat je lichaam beter functioneert. Na inname van Levothyroxine begint het medicijn meestal binnen 3 tot 5 dagen te werken, maar het kan enkele weken duren voordat je de volledige voordelen ervaart. De dosering wordt vaak aangepast op basis van je bloedwaarden en symptomen, zodat je de optimale hoeveelheid schildklierhormoon binnenkrijgt.

Voor wie is Levothyroxine geschikt?

Levothyroxine is geschikt voor mensen met Hypothyreoïdie, zowel jong als oud. Het wordt vaak voorgeschreven aan volwassenen, maar kan ook aan kinderen worden gegeven. Het is vooral nuttig voor mensen bij wie veranderingen in levensstijl of andere behandelingen niet voldoende effect hebben gehad. Het is belangrijk om met je arts te overleggen om te bepalen of Levothyroxine de juiste behandeling voor jou is.

Levothyroxine kopen zonder recept

Levothyroxine is alleen op recept verkrijgbaar. Het is essentieel om dit medicijn niet zonder recept te kopen, omdat het correct bepalen van de dosis cruciaal is voor een veilige en effectieve behandeling. Onbetrouwbare verkopers bieden soms Levothyroxine zonder recept aan, wat gevaarlijk kan zijn omdat deze producten vervalsingen kunnen zijn. Zorg er altijd voor dat je Levothyroxine via een legitieme apotheek verkrijgt met een voorschrift van een arts.

Kan iedereen Levothyroxine gebruiken?

Niet iedereen kan Levothyroxine gebruiken. Mensen met bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn met Levothyroxine. Bijvoorbeeld, mensen met hartproblemen of bijnierinsufficiëntie moeten dit medicijn alleen gebruiken onder nauwlettend toezicht van een arts. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten eerst overleggen met hun zorgverlener.

Is Levothyroxine veilig?

Levothyroxine is veilig wanneer het volgens de voorschriften van een arts wordt gebruikt. Levothyroxine in het tablet is precies hetzelfde hormoon dat de eigen schildklier maakt. Het is goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten wereldwijd en wordt al tientallen jaren gebruikt. Toch is het belangrijk om de aanwijzingen van je arts te volgen en regelmatig je bloedwaarden te laten controleren om er zeker van te zijn dat je de juiste dosis krijgt. Sommige bijwerkingen, zoals hartkloppingen of angst, kunnen optreden als de dosis te hoog is.

Invloed van voeding en dranken op de opname van Levothyroxine

Zuivel

Het is beter om Levothyroxine niet tegelijkertijd met melk of yoghurt in te nemen. Dit komt doordat calcium in zuivelproducten de opname van Levothyroxine in maag en darmen kan remmen.

Koffie

Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dit nog invloed hebben. Ben je ingesteld op schildkliermedicatie in een periode dat je koffie dronk, dan is er geen reden iets aan je koffiegebruik te veranderen. Een verandering in je koffiegebruik kan de TSH (Thyroid Stimulating Hormone) flink beïnvloeden. Het is nog onduidelijk welke stof in de koffie de opname remt. Als dit cafeïne zou zijn, zouden thee, cacao en cola’s in mindere mate ook een remmende werking moeten hebben. Over dat laatste is nog te weinig onderzoek gedaan om uitsluitsel te geven.

Citrus

Grapefruitsap heeft invloed op de opname van Levothyroxine. Daarom is het het beste om de tabletten met water in te nemen. Andere citrusvruchten lijken geen invloed te hebben op de opname van het medicijn.

Sojaproducten

Volgens de bijsluiter van Levothyroxine kunnen sojaproducten de opname van het medicijn in de darmen verminderen. Het negatieve effect is het grootst als je soja tegelijk met de medicatie inneemt. Maar zelfs een half uur tot enkele uren na inname kan soja nog invloed hebben op de opname van het schildklierhormoon. Als je begint of stopt met het regelmatig gebruik van sojaproducten, moet mogelijk de dosis van Levothyroxine worden aangepast.

Wat zijn de langetermijneffecten van Levothyroxine?

Levothyroxine heeft bewezen effectief en veilig te zijn op de lange termijn. Het gebruik van dit medicijn zorgt ervoor dat mensen met Hypothyreoïdie een normaal leven kunnen leiden. Langdurig gebruik vereist regelmatige controle van de schildklierfunctie om ervoor te zorgen dat de dosering correct blijft.

Wat gebeurt er als je stopt met Levothyroxine?

Als je stopt met het innemen van Levothyroxine, kunnen de symptomen van Hypothyreoïdie terugkeren. Dit kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename, en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om nooit te stoppen met Levothyroxine zonder eerst je arts te raadplegen, aangezien abrupt stoppen kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s.

Belangrijke punten om te weten over Levothyroxine

  • Toediening: Levothyroxine wordt meestal dagelijks in tabletvorm ingenomen, bij voorkeur op een lege maag, een half uur tot een uur voor het ontbijt.
  • Opslag: Bewaar Levothyroxine op kamertemperatuur, uit de buurt van licht en vocht.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn symptomen van hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier), zoals hartkloppingen, tremoren en gewichtsverlies. Deze bijwerkingen zijn meestal te wijten aan een te hoge dosering en verdwijnen vaak na aanpassing van de dosis.

Veelgestelde vragen over Levothyroxine

Hoe snel werkt Levothyroxine?

Levothyroxine begint meestal binnen 3 tot 5 dagen te werken, maar het kan enkele weken duren voordat je je volledig beter voelt.

Kan ik Levothyroxine tijdens de zwangerschap gebruiken?

Ja, maar overleg altijd met je arts, aangezien de dosering vaak moet worden aangepast tijdens de zwangerschap.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Neem de gemiste dosis zo snel mogelijk in, tenzij het bijna tijd is voor je volgende dosis. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Levothyroxine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Accord Healthcare Polska
Sp.z.o.o. Ul. Lutomierska 50
95-200 Pabianice
Polen

Dosering:

25 mcg – 50 mcg – 75 mcg – 100 mcg
125 mcg – 150 mcg – 175 mcg – 200 mcg

Type:

Tabletten

Recept nodig:

Ja