Antabus

Antabus wordt gebruikt om terugval in alcoholgebruik te voorkomen door vervelende klachten te veroorzaken wanneer alcohol wordt geconsumeerd.

Online Apotheek: Nederland

24/7

Online Apotheek: België

24/7

Antabus bij alcoholverslaving

Alcoholverslaving is een ernstig probleem dat veel mensen in Nederland treft. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar om mensen te helpen hun alcoholgebruik onder controle te krijgen. Een van deze behandelingen is Antabus (Disulfiram).

Alcoholgebruik in Nederland

Alcoholgebruik is wijdverspreid in Nederland. Volgens Jellinek zijn er jaarlijks duizenden mensen die hulp zoeken voor hun alcoholverslaving. De cijfers laten zien dat 1,29 miljoen Nederlanders problematisch drinken, en slechts een fractie daarvan zoekt daadwerkelijk behandeling. Dit benadrukt de noodzaak van effectieve behandelmethoden zoals Antabus.

Hoe werkt Antabus?

Antabus werkt door de enzymatische afbraak van alcohol in het lichaam te blokkeren. Normaal gesproken wordt alcohol afgebroken tot acetaat, een relatief onschadelijke stof. Antabus remt dit proces, waardoor de hoeveelheid acetaldehyde in het bloed toeneemt. Dit leidt tot onaangename reacties zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn en hartkloppingen bij alcoholconsumptie, waardoor patiënten gestimuleerd worden om af te zien van alcohol.

Voor wie is Antabus geschikt?

Antabus is geschikt voor mensen met een alcoholverslaving die moeite hebben om nuchter te blijven. Het wordt vaak voorgeschreven als andere vormen van therapie, zoals therapie of andere medicijnen, onvoldoende effectief zijn gebleken. Disulfiram hoeft niet te worden gebruikt als een patiënt zich voor het eerst meldt voor behandeling. Het is belangrijk om te overleggen met een zorgverlener om te bepalen of Antabus geschikt is voor jouw situatie.

Antabus kopen zonder recept

Antabus is alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Het is van cruciaal belang om Antabus alleen te gebruiken onder medische begeleiding vanwege de mogelijke bijwerkingen en risico’s. Het kopen van Antabus zonder recept kan gevaarlijk zijn, aangezien je dan niet verzekerd bent van de veiligheid en de echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Antabus gebruiken?

Nee, niet iedereen kan Antabus gebruiken. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals ernstige hart- of leverproblemen, of degenen die zwanger zijn, moeten Antabus vermijden. Het is belangrijk om altijd met je arts te overleggen voordat je begint met het gebruik van Antabus.

Is Antabus veilig?

Antabus is goedgekeurd door medische autoriteiten en wordt over het algemeen als veilig en effectief beschouwd wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Bijwerkingen kunnen voorkomen, maar zijn meestal mild en tijdelijk. Regelmatige monitoring door een arts is belangrijk om mogelijke ernstige bijwerkingen, zoals leverproblemen, tijdig te identificeren en te behandelen.

Wat is het verschil tussen Antabus en Campral?

Antabus (Disulfiram) en Campral (Acamprosaat) zijn beide medicijnen die worden gebruikt om terugval bij alcoholverslaving te voorkomen, maar ze werken op verschillende manieren. Antabus veroorzaakt een aversieve reactie op alcohol, terwijl Campral werkt door de balans van chemische stoffen in de hersenen te herstellen, wat de drang naar alcohol vermindert. Onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van deze twee middelen effectiever kan zijn dan elk van de middelen afzonderlijk.

Wat gebeurt er als je stopt met Antabus?

Het stoppen met Antabus kan leiden tot een verhoogd risico op terugval in alcoholgebruik. Het is belangrijk om een plan te hebben voor voortdurende ondersteuning en behandeling wanneer je besluit te stoppen met Antabus. Overleg altijd met je arts voordat je stopt met het gebruik van dit medicijn.

Belangrijke punten om te weten over Antabus

  • Toediening: Antabus wordt dagelijks oraal ingenomen.
  • Opslag: Bewaar Antabus op een koele, droge plaats.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, slaperigheid en een metaalsmaak in de mond. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Monitoring: Regelmatige controles door je arts zijn essentieel om de veiligheid van het gebruik van Antabus te waarborgen.

Veelgestelde vragen over Antabus

Wat is het verschil tussen Antabus en Refusal?

Antabus en Refusal zijn merknamen voor hetzelfde actieve ingrediënt, Disulfiram. Beide medicijnen werken op dezelfde manier en hebben dezelfde effecten en bijwerkingen.

Kan Antabus in combinatie met andere medicijnen worden gebruikt?

Ja, Antabus kan in combinatie met andere medicijnen worden gebruikt, maar het is belangrijk om dit altijd met je arts te overleggen om mogelijke interacties en bijwerkingen te voorkomen.

Hoe lang moet ik Antabus gebruiken?

De duur van de behandeling met Antabus varieert per individu en moet worden bepaald door je arts op basis van jouw specifieke situatie en voortgang in de behandeling.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Antabus altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Aurobindo Pharma B.V.
Baarnsche Dijk 1
3741 LN Baarn

Dosering:

400 mg disulfiram

Type:

Bruistablet

Recept nodig:

Ja