Invokana

Invokana is een medicijn voor diabetes type 2 dat helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen door de uitscheiding van glucose via de urine te verhogen.​

Online Apotheek: Nederland

Online Apotheek: België

Diabetes type 2 behandeling met Invokana

Heb je type 2 diabetes en ben je op zoek naar een effectieve manier om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden? Dan kan Invokana een oplossing voor je zijn. Invokana wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij volwassen patiënten met diabetes type 2. Dit medicijn helpt je lichaam om overtollige suikers kwijt te raken via de urine, waardoor je bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft. Maar hoe werkt Invokana precies? En is het veilig om Invokana zonder recept te kopen?

Wat is Invokana?

Invokana, met canagliflozine als werkzame stof, is een medicijn dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2. Ongeveer 900.000 mensen in Nederland hebben deze vorm van diabetes. Bij diabetes type 2 kan je lichaam niet goed omgaan met de hoeveelheid suiker in je bloed. Dit kan leiden tot veel gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten.

Invokana is goedgekeurd door de EMA (het Europees Geneesmiddelenbureau) en begint binnen een paar uur na inname te werken. Maar het kan een paar weken duren voordat je merkt dat je A1C-niveau is verbeterd. Het A1C-niveau is een maat voor je bloedsuikerspiegel over de afgelopen drie maanden.

Hoe werkt Invokana?

Hoe werkt Invokana? Invokana werkt samen met je nieren om te voorkomen dat overtollige suikers weer in je lichaam worden opgenomen. Hierdoor verlies je ongeveer 100 gram suiker per dag via de urine. Dit helpt je om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De startdosering is meestal 100 mg per dag, maar in sommige gevallen kan de dosis worden verhoogd tot 300 mg per dag als dat nodig is.

Het is belangrijk te weten dat Invokana niet alleen kan worden gebruikt. Het wordt vaak voorgeschreven aan mensen die hun bloedsuikerspiegel niet voldoende kunnen verlagen met alleen dieet en lichaamsbeweging. Het kan ook worden gecombineerd met andere diabetesmedicatie.

Voor wie is Invokana geschikt?

Voor wie is Invokana geschikt? Invokana is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2 die extra hulp nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit kan zijn omdat veranderingen in levensstijl niet voldoende resultaat opleveren of omdat andere diabetes medicatie onvoldoende werkt. Het is belangrijk om te overleggen met je zorgverlener of Invokana de juiste keuze voor jou is. Alleen zij kunnen dit bepalen op basis van jouw persoonlijke situatie en medische geschiedenis.

Invokana kopen zonder recept

Kun je Invokana kopen zonder recept? Invokana kan alleen worden verkregen op voorschrift van een arts. Het is belangrijk om te weten dat sommige onbetrouwbare verkopers Invokana zonder recept aanbieden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat deze producten vaak vervalsingen zijn of zelfs niet worden geleverd. Koop Invokana nooit online zonder recept, want dit kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zorg altijd voor een voorschrift van je arts om zeker te zijn van de veiligheid en echtheid van het medicijn.

Kan iedereen Invokana gebruiken?

Kan iedereen Invokana gebruiken? Nee, niet iedereen kan Invokana gebruiken. Het is uitsluitend bedoeld voor mensen met diabetes type 2. Dit medicijn is niet geschikt voor mensen met type 1 diabetes of voor mensen die ketoacidose hebben (een ernstige complicatie van diabetes). Overleg altijd met je arts voordat je Invokana gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Is Invokana veilig?

Invokana is goedgekeurd door de EMA en wordt algemeen als veilig beschouwd wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn en het gebruik van Invokana altijd bespreken met hun zorgverlener. Het is essentieel om altijd de instructies van je arts op te volgen voor een veilig gebruik van Invokana.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Invokana?

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Invokana? Net als andere medicijnen heeft ook Invokana uitgebreid klinisch onderzoek ondergaan voordat het werd goedgekeurd. Het blijkt effectief te zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het biedt bescherming tegen een aantal complicaties die vaak samenhangen met diabetes type 2, zoals hart- en vaatziekten en nierproblemen.

Wat gebeurt er als je stopt met Invokana?

Wat gebeurt er als je stopt met Invokana? Als je stopt met het gebruik van Invokana, kan je bloedsuikerspiegel snel weer stijgen. Dit kan op korte termijn gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat je deze beslissing altijd in overleg met je arts neemt en dat je een plan hebt om je bloedsuikerspiegel op een andere manier onder controle te houden als je stopt met Invokana.

Belangrijke punten om te weten over Invokana

  • Toediening: Invokana wordt oraal ingenomen, meestal één keer per dag.
  • Opslag: Bewaar Invokana op een droge plaats bij een temperatuur tussen 15°C en 30°C.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn urineweginfecties, genitale schimmelinfecties en dorst. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.
  • Effectiviteit: Het kan enkele weken duren voordat je A1C-niveau significant verbetert.
  • Veiligheid: Niet geschikt voor mensen met type 1 diabetes of diabetische ketoacidose. Overleg altijd met je arts voor gebruik.

Veelgestelde vragen over Invokana

Hoe snel werkt Invokana?

Invokana begint binnen een paar uur na inname te werken, maar het kan enkele weken duren voordat je een significante verbetering in je A1C-niveau ziet.

Kan ik Invokana combineren met andere diabetesmedicatie?

Ja, Invokana kan worden gecombineerd met andere diabetesmedicatie. Overleg altijd met je arts voordat je medicijnen combineert.

Wat moet ik doen als ik een dosis mis?

Als je een dosis Invokana mist, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en neem de volgende dosis op de gebruikelijke tijd. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Zijn er dieetbeperkingen tijdens het gebruik van Invokana?

Hoewel er geen specifieke dieetbeperkingen zijn bij het gebruik van Invokana, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen dat past bij je diabetes managementplan. Overleg met je zorgverlener voor persoonlijk voedingsadvies.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Invokana altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Janssen-Cilag SpA Via C. Janssen
Borgo San Michele 04100 Latina
Italië

Dosering:

100 mg – 300 mg canagliflozine

Type:

Filmomhulde tabletten

Recept nodig:

Ja