Melatonine

Melatonine is een hormoon dat van nature in je lichaam voorkomt en helpt om je slaap-waakritme te reguleren.

Online Apotheek: Nederland

Online Apotheek: Nederland

Online Apotheek: België

Melatonine bij slaapproblemen

Wist je dat 1 op de 10 Nederlanders last heeft van slapeloosheid? Dit kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Als je moeite hebt om de slaap te vatten, heb je misschien weleens gehoord van Melatonine.

Wat is Melatonine?

Heb je vaak moeite om in slaap te vallen of slaap je niet door de nacht heen? Dan kan Melatonine een mogelijke oplossing zijn. Melatonine is een hormoon dat van nature in je lichaam voorkomt en helpt om je slaap-waakritme te reguleren. Bij kortdurende slapeloosheid kan je arts het voorschrijven voor een periode van één tot vier weken. In sommige gevallen kan de behandeling verlengd worden tot 13 weken. Maar wat doet Melatonine precies en hoe kan het jou helpen?

Hoe werkt Melatonine?

Melatonine werkt door je biologische klok te beïnvloeden. Het hormoon wordt ‘s avonds aangemaakt als het donker wordt en geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om te slapen. Veel mensen die last hebben van slapeloosheid hebben een verstoord melatonine niveau. Door het innemen van Melatonine als supplement kan je dit niveau weer op peil brengen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en door te slapen. De meeste mensen merken het effect al binnen 30 minuten na inname.

Voor wie is Melatonine geschikt?

Melatonine is vooral geschikt voor mensen die last hebben van kortdurende slapeloosheid. Dit betekent dat je moeite hebt om in slaap te vallen of door te slapen voor een relatief korte periode, zoals bij jetlag of een tijdelijk verstoord slaapritme. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt bij kinderen met bepaalde slaapstoornissen, waarbij het effectiever is dan een placebo voor zowel de tijd die nodig is om in slaap te vallen als de totale slaapduur.

Melatonine kopen zonder recept

Kun je Melatonine kopen zonder recept? Het antwoord is ja, maar met een kanttekening. De dosering van Melatonine die zonder recept verkrijgbaar is, is meestal lager dan die op recept wordt voorgeschreven. Dit betekent dat voor meer serieuze slaapproblemen een hogere doses vaak nodig zijn, waarvoor wel een recept nodig is. Let op betrouwbare bronnen als je Melatonine zonder recept wilt kopen om zeker te zijn van de kwaliteit en veiligheid van het product.

Kan iedereen Melatonine gebruiken?

Nee, niet iedereen kan zomaar Melatonine gebruiken. Het is altijd raadzaam om eerst met je arts te overleggen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of bepaalde medicatie gebruikt. Kinderen zouden Melatonine bijvoorbeeld alleen onder toezicht van een arts moeten gebruiken, zelfs als het zonder recept verkrijgbaar is. Tegenwoordig wordt Melatonine off-label ook gebruikt voor andere doeleinden die niet zijn goedgekeurd, dus overleg altijd met je arts voordat je dit middel gaat gebruiken.

Is Melatonine veilig?

Melatonine is over het algemeen veilig voor de meeste mensen als het correct wordt gebruikt. De bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur, zoals hoofdpijn, duizeligheid (licht in het hoofd voelen) en misselijkheid. Het is goedgekeurd voor gebruik door medische autoriteiten, maar het is belangrijk om altijd de gebruiksinstructies op te volgen. Vooral zwangere vrouwen en mensen die borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Melatonine?

Er is relatief weinig bekend over de langetermijneffecten van Melatonine, vooral bij langdurig dagelijks gebruik. Voor kortdurend gebruik blijkt het veilig en effectief te zijn. Voor langdurig gebruik wordt aangeraden advies van een arts in te winnen en regelmatig je situatie te laten evalueren.

Wat gebeurt er als je stopt met Melatonine?

Als je stopt met Melatonine, zullen de symptomen van je slapeloosheid waarschijnlijk terugkeren, vooral als je de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen niet aanpakt. Het is belangrijk om een goede slaaphygiëne te handhaven, zoals regelmatige bedtijden, een donkere en stille slaapkamer en het vermijden van cafeïne en elektronica vlak voor het slapen gaan.

Belangrijke punten om te weten over Melatonine

  • Toediening: Neem Melatonine ongeveer 30 minuten voordat je wilt gaan slapen.
  • Opslag: Bewaar Melatonine op een koele, droge plek, buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
  • Duur van gebruik: Voor kortdurende slapeloosheid wordt Melatonine doorgaans tot 4 weken voorgeschreven. Soms kan de behandeling worden verlengd tot 13 weken.
  • Effectiviteit: Melatonine kan helpen de tijd om in slaap te vallen te verkorten en de totale slaapduur te verlengen.

Veelgestelde vragen over Melatonine

Hoe snel werkt Melatonine?

Melatonine werkt meestal binnen 30 minuten na inname.

Kan ik Melatonine elke nacht gebruiken?

Dit hangt af van je situatie en de aanbevelingen van je arts. Kortdurend gebruik wordt meestal aangeraden.

Waar kan ik Melatonine zonder recept kopen?

Melatonine is zonder recept verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen, maar let op de dosering en betrouwbare merken.

Kan Melatonine bijwerkingen veroorzaken?

Ja, hoewel zeldzaam en meestal mild. De meest voorkomende zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Melatonine altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

GMP Apotheek De Magistrale Bereider
A. van Leeuwenhoekstraat 16
3261 LT Oud-Beijerland
Nederland

Dosering:

1 mg – 2 mg – 3 mg – 5 mg

Type:

Capsules
Tabletten
Retardtabletten

Recept nodig:

Ja