Protopic

Protopic is een krachtig medicijn dat veel mensen helpt hun eczeem onder controle te krijgen.

Online Apotheek: Nederland

Online Apotheek: België

Eczeem behandeling met Protopic

Protopic is een zalf die wordt gebruikt voor de behandeling van matig tot ernstig atopisch eczeem (constitutioneel eczeem). De werkzame stof in Protopic is tacrolimus, een medicijn dat de overactieve immuunreactie in de huid vermindert. Hierdoor helpt Protopic om ontstekingen, jeuk en roodheid te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de gebruikers significante verbetering ervaart.

Wat is Protopic?

Protopic is een zalf die wordt gebruikt om matig tot ernstig atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem of atopische dermatitis genoemd) te behandelen. Het is beschikbaar in twee sterktes: 0,03% en 0,1%. De werkzame stof in Protopic is tacrolimus, een immunosuppressivum (een stof die de afweerreactie van het lichaam vermindert). Deze zalf helpt bij het verminderen van ontstekingen en symptomen van eczeem zoals jeuk en roodheid.

Hoe werkt Protopic?

Hoe werkt Protopic precies? De werkzame stof tacrolimus vermindert de activiteit van het immuunsysteem in de huid. Dit is belangrijk omdat eczeem vaak ontstaat door een overactief immuunsysteem dat de huid aanvalt, wat leidt tot ontstekingen en jeuk. Door deze overreactie te remmen, helpt Protopic de huid te kalmeren en de symptomen van eczeem te verminderen.

Voor wie is Protopic geschikt?

Protopic is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen tussen de 2 en 16 jaar gebruiken de lagere sterkte van 0,03%, terwijl volwassenen meestal starten met de sterkere variant van 0,1%. Het is belangrijk om te overleggen met een arts om te bepalen welke sterkte en dosering het beste voor jou is.

Protopic kopen zonder recept

Protopic is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts. Dit is belangrijk omdat het gebruik van de zalf goed gemonitord moet worden om ervoor te zorgen dat het effectief en veilig is. Koop Protopic nooit zonder recept, aangezien dit kan leiden tot het gebruik van vervalste producten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Kan iedereen Protopic gebruiken?

Niet iedereen kan Protopic gebruiken. Mensen met een verzwakt immuunsysteem of bepaalde infecties moeten voorzichtig zijn. Daarnaast is het gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding alleen aan te raden onder strikt medisch toezicht. Overleg altijd met je arts voordat je Protopic gaat gebruiken om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Is Protopic veilig?

Protopic is goedgekeurd door de EMA (European Medicines Agency), wat betekent dat het veilig is bevonden voor de meeste mensen wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden, zoals een branderig gevoel op de huid, roodheid, of jeuk. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van Protopic?

Het blijkt dat Protopic effectief en veilig is voor het behandelen van eczeem. Een zes maanden durende studie naar de 0,1% variant bij volwassenen liet zien dat het medicijn langdurig kan worden gebruikt zonder ernstige bijwerkingen. Het is belangrijk om de instructies van je arts te volgen en regelmatig controle afspraken te maken om de voortgang te monitoren.

Wat gebeurt er als je stopt met Protopic?

Wanneer je stopt met het gebruik van Protopic, kunnen de symptomen van eczeem terugkeren. Het is belangrijk om een behandelingsplan met je arts te bespreken voordat je stopt met het gebruik van de zalf. Vaak zal de arts een plan opstellen om het medicijn geleidelijk af te bouwen om terugval te voorkomen.

Resultaten uit onderzoek

Uit 20 studies met bijna 6.000 kinderen en volwassenen met matig tot ernstig atopisch eczeem blijkt dat tacrolimuszalf zeer effectief is vergeleken met andere behandelingen. De zalf met 0,1% tacrolimus bleek beter te werken dan cortisonecrème (LCS) van lage sterkte op het gezicht en de nek, en beter dan LCS van matige sterkte op de romp en ledematen. Voor kinderen tussen de 2 en 16 jaar, die de 0,03% tacrolimuszalf gebruiken, verdubbelde de kans op verbetering van het eczeem vergeleken met een milde LCS-behandeling of 1% pimecrolimuscrème. In de meeste studies was er geen significant verschil tussen de effectiviteit van 0,03% tacrolimuszalf en matig sterke LCS, hoewel twee studies aangaven dat matig sterke LCS iets effectiever was.

Belangrijke punten om te weten over Protopic

  • Toediening: Breng Protopic dun aan op de aangedane huid, meestal tweemaal per dag in het begin, en verlaag dit naar eenmaal per dag of minder naarmate de huid verbetert.
  • Opslag: Bewaar Protopic bij kamertemperatuur en buiten het bereik van kinderen.
  • Bijwerkingen: De meest voorkomende bijwerkingen zijn een branderig gevoel, jeuk of roodheid op de plek waar de zalf is aangebracht. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

Veelgestelde vragen over Protopic

Hoe snel werkt Protopic?

Veel mensen merken verbetering binnen enkele dagen tot weken, afhankelijk van de ernst van hun eczeem.

Kan ik Protopic op mijn gezicht gebruiken?

Ja, Protopic kan veilig op het gezicht worden gebruikt, maar vermijd contact met de ogen en slijmvliezen.

Mag ik zonnen tijdens het gebruik van Protopic?

Het is aan te raden om direct zonlicht en UV-licht te vermijden tijdens het gebruik van Protopic, omdat dit de kans op bijwerkingen kan vergroten.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Breng de gemiste dosis zo snel mogelijk aan. Als het bijna tijd is voor je volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en hervat je normale schema.

Kan Protopic worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen?

Overleg altijd met je arts voordat je Protopic combineert met andere medicijnen om mogelijke interacties te voorkomen.

Belangrijk

Lees voor het gebruik van Protopic altijd de bijsluiter. Heb je vragen over dit medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Extra informatie

Fabrikant:

Astellas Ireland Co. Ltd. Killorglin
County Kerry
Ierland

Dosering:

0,03% – 0,1% tacrolimus

Type:

Zalf

Recept nodig:

Ja